Gospodarstvo

Poudarki

  • Ministrica je s sklepom oblikovala komisijo za nadzor nad dodelitvijo koncesij, a komisija dva meseca po določenem roku še ni opravila svojega dela
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 15 glasov Ocenite to novico!
Dimnikarji
Ministrstvo, ki je več let gledalo skozi prste davčnim dolžnikom, neplačnikom prispevkov in povzročiteljem splošne nevarnosti, je z odvzemom koncesij zagrozilo šele zaradi neizpolnjenih evidenc. Foto: Dani Modrej
Dimnikar
Dimnikarji, zaposleni pri koncesionarjih, ki ne plačujejo prispevkov, so se po pomoč obračali tudi na ministrstvo, a zaman. Foto: Reuters

Dodaj v

Ministrstvo zaostruje nadzor nad dimnikarji, kršilci predpisov pa kljub temu mirno spijo

Ministrstvo bolj kot neplačani prispevki, davčni dolgovi in kazniva dejanja skrbi nepopolna evidenca
22. avgust 2016 ob 06:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ministrstvo za okolje in prostor se je, medtem ko ostaja predlog nove ureditve dimnikarskih storitev v zakonodajnem postopku, lotilo nadzora nad dimnikarskimi koncesionarji.

V zadnjih mesecih je tako 33 koncesionarjem zagrozilo tudi z odvzemom koncesij. A razlog za to niso bili neplačani prispevki, davčni dolgovi, veriženje podjetij in druge lumparije, ki so si jih nekateri koncesionarji v preteklosti nekaznovano privoščili, temveč neustrezno izpolnjevanje evidence malih kurilnih naprav Evidim.

Gre za centralno evidenco malih kurilnih naprav, v katero dimnikarski koncesionarji vpisujejo posamezne podatke o kurilnih napravah in opravljenih meritvah. Evidenca, ki so jo na ministrstvu vzpostavili leta 2013, naj bi še v začetku letošnjega leta zajela dobrih 80 odstotkov od približno 500 tisoč malih kurilnih naprav v Sloveniji. Začetna naložba je bila po navedbah ministrstva 40 tisoč evrov, letno pa na ministrstvu za vzdrževanje evidence namenijo še 9.500 evrov. Ob tem na ministrstvu še navajajo, da je bila v zvezi z razpisom opravljena tudi kriminalistična preiskava, kjer ni bilo ugotovljenih nepravilnosti.

Pred morebitno uvedbo nove zakonodaje s področja dimnikarstva, ki bo odpavila koncesije in uvedla licence, pa si na ministrstvu želijo evidenco izpopolniti. Bo pa s predlaganim zakonom o dimnikarskih storitvah, ki ukinja koncesije in uvaja licence, narasel strošek vodenja evidence Evidim. V predlogu zakona so na ministrstvu že predvideli, da bodo za nadgradnjo Evidima potrebovali 390 tisoč evrov, ki jih nameravajo porabiti v več letih, stroški letnega vzdrževanja evidence pa se bodo povišali na 20 tisoč evrov.

Odvzemov koncesij ne gre pričakovati
Na ministrstvu ob tem poudarjajo, da je odvzem koncesije skrajna sankcija, ki lahko pozvane koncesionarje doleti, če ne bodo upoštevali poziva in evidence Evidim za svoje območje ustrezno dopolnili. Tako so tudi na naše vprašanje, katere koncesionarje so pozvali k dopolnitvi evidence Evidim in jim zagrozili z odvzemom koncesije, z ministrstva odgovorili, da po njihovem mnenju objava seznama v tej fazi delovnega postopka ni primerna, saj je večina koncesionarjev podatke že dopolnila, ministrstvo pa bo ustreznosti dopolnitev preverjalo ob koncu meseca in se odločalo tudi za morebiten odvzem koncesije.

Ob predstavitvi evidence Evidim so na ministrstvu kot glavno prednost evidence poudarili, da bodo lahko na podlagi zbranih podatkov izdelovali ocene primernosti kurilnih naprav z vidika energetske učinkovitosti in oceno njihovega vpliva na onesnaženost zraka. Pri tem pa ostaja odprto vprašanje, kako natančne so meritve oziroma podatki, ki jih koncesionarji vnašajo v evidenco.

Kalibrirni postopek za naprave ni določen
Na ministrstvu so na naša vprašanja o nadzoru nad ustreznostjo merilnih naprav in kalibracijo naprav odgovorili, da “kalibrirni postopek v skladu s standardi mednarodne organizacije za meroslovje ni določen, obstaja pa primerjalni postopek glede na etanolski merilnik”. Pri ugotavljanju ustreznosti naprav se ministrstvo namreč zanaša na potrdila o servisiranju in umerjanju naprav, ki jih predloži koncesionar. Ob tem poudarajo to kot prednost glede na merilnike, ki jih uporabljajo serviserji kurilnih naprav, ki jih po informacijah ministrstva ne nadzira nihče, medtem ko je nadzor merilnih naprav, ki jih uporabljajo dimnikarji, v pristojnosti ministrstva.

Nadzor nad dimnikarskimi koncesionarji je področje, kjer je ministrstvo že večkrat zatajilo. Tako so koncesije obdržali tudi koncesionarji, ki so verižili podjetja, kopičili davčne dolgove in puščali svoje delavce brez plačanih prispevkov. Ti so se po pomoč večkrat obrnili tudi na ministrstvo, a zaman.

Dolg seznam lumparij
Tudi podjetje, katerega direktor in uslužbenec sta bila na prvostopenjskem sodišču obsojena zaradi povzročitve splošne nevarnosti, pri čemer sodba še ni pravnomočna, še naprej opravlja dimnikarske storitve in je z letošnjim letom svojo dejavnost razširilo na še eno koncesijsko območje. Koncesionarja, ki je nepravilno obračunaval storitve in potne stroške ter uporabnikom nalagal obveznosti pri napravah, ki niso v pristojnosti dimnikarske koncesije, pa je ministrstvo z odločbo zgolj pozvalo, naj nepravilnosti preneha izvajati.

Ministrica želi nadzor, komisija zavlačuje
Zato se tudi ob zadnjem pozivu ministrstva, kljub grožnjam z odvzemom koncesij, ne gre nadejati sankcioniranja kršilcev zakonov in predpisov, saj se pri vsakem resnejšem poskusu nadzora kršilcev zaplete že na ministrstvu. Ministrica Irena Majcen je namreč maja izdala sklep, s katerim je imenovala strokovno komisijo, katere naloga je preveriti pravilnost postopkov za dodelitev koncesij enajstim koncesionarjem. Ministričin sklep je sovpadal s kriminalistično preiskavo, o kateri smo že poročali. Po sklepu bi morala komisija končno poročilo ministrici oddati 17. junija, a ga do danes še ni pripravila. Po zadnji napovedi naj bi komisija delo končala šele na koncu septembra.

Takrat bo najverjetneje tudi znana usoda zakona o dimnikarskih storitvah, po katerem bodo dimnikarske storitve še naprej obvezne, a si bo uporabnik lahko dimnikarja izbral sam. Zakon je še v postopku v državnem zboru, kjer pa so mu koalicijski poslanci že napovedali načelno podporo, a tudi nekatere spremembe. Med spremembami, za katere si prizadevajo tudi najmočnejši koncesionarji, pa je tudi podaljšanje prehodnega obdobja, kjer bi še veljal koncesijski sistem. Podaljšanju so naklonjeni tudi v največji koalicijski stranki SMC.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
sosman
# 22.08.2016 ob 06:41
Dimnikarska farsa se nadaljuje, nekateri pa pridno polnijo žepe... Nič novega torej.
Serpente
# 22.08.2016 ob 07:20
Tako so koncesije obdržali tudi koncesionarji, ki so verižili podjetja, kopičili davčne dolgove in puščali svoje delavce brez plačanih prispevkov.

Zakaj je v Sloveniji taksen problem uvesti zakon, kjer bi podjetnikom - voluharjem, ki ne izpolnjujejo svojih obveznosti do drzave in do svojih delavcev, prepovedali delovanje za 10 let in jim takoj zaprli dejavnost?

Sprejeli smo ze marsikateri butast zakon, ki je sam sebi namen, bistvenih zakonskih sprememb se pa vlada izogiba in ostaja gluha.
Ppiikkaa
# 22.08.2016 ob 07:24
Koncesijo dobivajo podjetja, ki kradejo svojim zaposlenim, jim ne plačujejo prispevkov, plač, regresov, odpravnin, ki dobaviteljem plačuje z veeeliko zamudo. Država zavestno podpira goljufe.
TIGR
# 22.08.2016 ob 07:12
Dimnikarska mafija...dober dan, cca 20eur prosim - hvala in nasvidenje. Tako je zgledalo pred dnevi...
mihče
# 22.08.2016 ob 07:53
Kmalu naš čaka davek na izpust co2. Zato se dela register kurilnih naprav...
BorisBorisev
# 22.08.2016 ob 08:13
Mislim halo? Predstavlejte si da bi razni obrtniki imeli koncesije za 10 let za dolocen kraj. Totalna neumnost, ki dusi tekmovalnost in omogoca da je vse tak tak na pol narejeno.
atom ant
# 22.08.2016 ob 08:06
A razlog za to niso bili neplačani prispevki, davčni dolgovi, veriženje podjetij in druge lumparije, ki so si jih nekateri koncesionarji v preteklosti nekaznovano privoščili, temveč neustrezno izpolnjevanje evidence malih kurilnih naprav

Lej jih kriminalce...
Čestitke vladi in vsem ministrstvom, ker so se spopadli z najhujšo obliko kriminala pri nas - neustreznim izpolnjevanjem evidenc.
Upam, da bodo vsaj naši vnuki dočakali dan, ko bo prišel dimnikar, poklepetal s tabo, pokasiral cca 20€ (kot doslej), potem pa odšel domov in ustrezno izpolnil evidenco.
wisan
# 22.08.2016 ob 08:27
Sigurno gre spet za kako neumno EU direktivo ? Administracija bo pokopala ta svet in ne kurišča. Kaj pa bojo s temi podatki ? Omejili ogrevanje ali uvedli prometni režim par/nepar ? Gre se samo za to kdo bo delal glavni business. Če že rabijo te podatke ( verjetno gre za izpuste CO2, PM10 ), zakaj pa se ne obrnejo na proizvajalce teh naprav in tam pridobijo vse željene podatke o njihovih kurilnih napravah, oz. izpustih ? Op.p.: sicer se kuri vse manj glede na vse toplejšo atmosfero !
Če bi svetovni okoljski administraciji res šlo za okolje in za bodoče rodove, potem bi enostavno menjali vsa neprimerna kurišča in vse avtomobile bi zamenjali z električnimi, seveda na lastne stroške ( budgeta ). Ampak sploh jim ne gre za življenje na Zemlji jutri, ampak so vsi le v službi kapitalistov in gre se le za bogatenje pri poslu z okoljem.
pizzamargerita
# 22.08.2016 ob 10:38
Aha, evidenca jih najbolj žulji na ministrstvu... samo zato, da nas bodo lahko oglobili, če ne bomo dajali kar naprej merit teh emisij nesposobnim, od države pooblaščenim dimnikarjem.

400.000 za "nadgradnjo" neke aplikacije in še 20.000 eur letno za "vzdrževanje registra" ?! Pa saj niso normalni. In v tej ceni gotovo še ni niti plač vsaj treh fikusov, ki bodo na ministrstvu zaposleni samo zato, da bodo kucali podatke v ta excel.

Imamo sodobno plinsko peč Vaillant , "dimnikar" je porabil natanko pol minute, da je pomollil vanjo merilnik in izmeril emisije --- 25 eur za pol minute dela in tako naprej po celem naselju enakih peči! Da bi za ta denar vsaj pogledal v zračnike in dimnik... niti slučajno. Je rekel, da te sodobne plinske peči ne delajo ČISTO NIČ SAJ in da zato nima kaj ometat. Zakaj ga moram pa potem 1x letno častit na 25 eur, če moja peč ne dela nič saj, enako meritev kot "dimnikar" pa mi izvede tudi serviser peči, ki NASTAVI TUDI VSO AVTOMATIKO, o čemer dimnikar seveda nima pojma.
vipmit
# 22.08.2016 ob 08:34
Očitno je da zaposlenim na Ministrstvu za okolje in prostor ni do ureditve zadeve.

To je pa zato kot, da bi dal mizarju naj ti izdela kovinsko mizo in stol.
Sami sposobneži hodijo tja na ministrstvo v službo.

Pa z vsem spoštovanjem do mizarjev !
BorisBorisev
# 22.08.2016 ob 08:10
Res je. Dimnikar pride pomoli nos v jasek, malce podrgne in ocola 20 evrov. Ga moras malo manj kot porinit noter da se pomatra pa ornk spuca. Pac... Dokler bo tako, da bo drzava/obcina najemala dimnikarja ne bo drugace. Ni razloga da bi se dimnikarji trudili, ce imajo zrihtan posel za vekomaj. Treba je ustvarit konkurenco :)
thymiann
# 22.08.2016 ob 12:32
Noro, s čim se ukvarja ta država. Kdaj bodo ljudje končno spregledali, da absolutna državna regulacija nujno pripelje do bizarnosti, kot je dimnikarstvo. Manj države prosim!
frozen pingvin 2
# 22.08.2016 ob 09:30
Nazadnje ko je bil dimnikar pri nas, je več časa izpolnjeval račun kot delal. Za vse skupaj je porabil cca 40 min in računal 70 eur....

Rop pri belem dnevu.
pepieinschlag
# 22.08.2016 ob 09:15
Sigurno gre spet za kako neumno EU direktivo ?

Naša birokracija se vedno izgovarja na ta način. Ne glede na področje dejavnosti. Kmetijstvo, okolje, prostorska ureditev, komunala itd, itd. Skratka res, prav pri vsem se sklicujejo na navodila EU.
Me pa prav zanima, če bi katerega od njih vprašal, ali se teh navodil iz Bruslja tako striktno držijo npr. tudi Romuni, ki so prav tako člani EU, pa v Bukarešti v centru še vidiš konjsko vprego, da o kakšnem ločevanju ali recikliranju odpadkov, čistilnih naprav komunalnih vod itd sploh ne govorimo.
Ja, poznam njihov odgovor; mi se moramo primerjati z boljšimi ne pa slabšimi od nas…
Vendar se lahko sam s svojo mizerno penzijo, primerjam edino z Romuni ali Bolgari, vsa »navodila« in priporočila EU pa moram izpolnjevati, ne glede na stroške, kot da živim na Švedskem ali v Nemčiji!
In naši servilni uradniki očitno zelo uživajo v tem, če nas »j...o«, posebno še z blagoslovom sebi enakih iz Bruslja!
janroz
# 22.08.2016 ob 11:57
Stvari gredo v popolnoma napačno smer. Se mar zavedamo, da nam birokrati krojijo življenje ne vseh področjih, da so prepričani, da so oni tisti pravi naslov, ki lahko odloča o vsem? Mar ne postaja vsem jasno, da je cilj birokracije, da nas v navezi s kapitalom popolnoma zasužnji! Zakaj so nekoč dimnikarja pričakali z veseljem? Stvar je tako hudičevo preprosta, dimnikar je strokovno očistil kurilno napravo, dimnik in spet smo se greli, pa še varni smo bili. Danes, ja danes os ugotovili, da je zelo veliko kurilnih naprav sodobnih in tovrstne usluge niso potrebne. Nihče me ne bo prepričal, da serviser kurilne naprave (kurilno olje, plin ..) nima toliko znanja, da pogleda v dimnik in v zapisnik o servisnem pregledu zapiše, da je zadeva OK? Drugo so kurišča na trda goriva, tam je čiščenje zagotovo nujno potrebno vsaj enkrat na leto. Vgradnja senzorjev? Tudi to bo obvezno? Kdo bo kasiral? Če se malo poglobite v delovanje sistema ugotovite, da na eni strani sistem deluje tako, da nas "razvaja" rekoč, bomo mi poskrbeli za vse. Mar ni interes posameznika, da skrbi za zdravje in varnost družine? Drugo so javni objekti, tam pa je država odgovorna! Poglejte si stanje na področju prometne varnosti? Neodgovoren voznik se raztrešči in naredi masaker? Kdo je odgovoren? Država? Ja, tudi sami takoj pokažemo s prstom na državo, ker smo nezavedno, pristali na to, da je država tista, ki bo vse uredila. Pa če gremo na področje šolstva, je za vzgojo otrok res odgovorna šola? Tudi sami moramo biti pripravljeni prevzeti odgovornost. Če se vrnemo k dimnikarjem, kje so zavarovalnice? Ko bo zavarovalni agent ob sklenitvi zavarovanja hiše zahteval potrdilo o brezhibnosti kurilnih naprav, bodo vse dileme o tem ali je to potrebno ali ne izginile? Če bom moral zaradi tega, ker nima potrdila plačati 30 .. ali več % premije, bom hitro ugotovil, kaj je zame bolje! Sicer pa, kdo ve morda bo država predpisala obvezno zavarovanje nepremičnin?
galoper
# 22.08.2016 ob 10:29
Kako bom dokazal, da se je dimnikar bolj trudil pokvariti napravo in vplivati na rezultate meritev kot za normirano delo.
overlord580
# 22.08.2016 ob 15:04
Dimnikar pride v blok z 18 stanovanji, v 15 minutah očisti 6 prezračevalnih jaškov. Račun: 360 evrov.
Re
# 22.08.2016 ob 13:06
V Sloveniji je tak način poslovanja povsem običajen. Tudi Vlada RS deluje po istih načelih. ;-)
Jazst2
# 22.08.2016 ob 08:51
kralj matjaž
Vidiš imamo preprosto rešitev s katero se prepreči izkoriščanje ljudi, samo ljudem se vrne odgovornost za lastno življenje


Joj samo tega si ne želi... potem bi šele videl, da je večina popolnoma neodgovornih. Reševati pa bi jih spet morali vsi ostali.
kralj matjaž
# 22.08.2016 ob 08:32
Serpente
Kaj pa če bi država vrnila odgovornost ljudem? Kaj pa če bi vsak državljan bil odgovoren za lastno življenje, kaj če bi namesto da delodajalec plačuje tvoje obveznosti do države, te plačal sam. Vidiš imamo preprosto rešitev s katero se prepreči izkoriščanje ljudi, samo ljudem se vrene odgovornost za lastno življenje.
galoper
# 22.08.2016 ob 18:31
Odločilna je že inštalacija kurilne naprave. Novih naprav sploh ne bi bilo treba določen čas pregledovati, tako kot novih avtov ni treba voziti na tehnični pregled. Sodobne naprave so tako elektronsko avtomatizirane, da pregled blj izpde kot obvezna taksa. A bili so časi, ko so morali starejša vozila na vsakih šest mesec opraviti tehnični pregled. Nesmisel so opustili.
Uvedba pregledov manjših plinskih grelnikov pa bolj smrdi kot uvedba obveznega zaslužka za sorodstvo v dimnikarstvu.
Utemeljitev dimnikarskih pregledov manjših plinskih grelnikov je mnogo manj utemeljena kot pregled plinskih naprav, ki delujejo na plin iz plinskih jeklenk. Staistični podatki o nesrečah to potrjujejo.
juk
# 22.08.2016 ob 11:27
Jaz sem ga nagnal, pa mi prav dol visi za to kaj si kdorkoli misli. Spucam sam, ostale stvari ga pa ne rabim ker je peč nova. Pa še neverjetno ohol je
slofbi111
# 22.08.2016 ob 11:10
A se vlada sploh ukvarja s čim drugim kot dimnikarji?
bojanvasiljevic
# 22.08.2016 ob 11:09
Wisan se strinjam s teboj da oblast dela samo v službi kapitala, saj je recimo prav nič ne moti normativno višanje koncentracij težkih kovin v zemlji. Podobno mentaliteti poslancev EU pri avtomobilski industriji.

http://www.delo.si/novice/slovenija/akti
visti-visoko-v-zraku-zaradi-tal.html
http://www.avtoblog.com/izpusti-evropski-parlament-podlegel-avtomobilski-industriji/

Kar pa se tiče kaminov ter peči bi preposto ob bodočem nakupu teh naprav zahteval tudi nakup filtra oziroma še bolje vgradnjo naprave za boljše izgorevanje trdih goriv, kot je tista iznajdba od Atecha, verjetno bi se dalo tudi na napravi izvesti meritev z ustrezno modifikacijo.
Samo je treba ljudem dati čas, ne pa posameznika po glavi ob katastrofalnem žledu, ker ga je zatajila elektrika in se je odločil nadalje za kamin, peč, medtem pa usluge oziroma hlapčevstvo izvajat globalnim korporativnim fašistom na račun zdravja ljudi..

P.S Slišim celo da politika namerno ovira uvedbo hibridnih-elektro tovornjakarjev zaradi izgube pri davku od goriva.
zoga
# 24.08.2016 ob 12:14
@pizzamargerita
edino storitev, ki jo lahko potemtakem opravijo na tvoji peci je merjenje emisij.

ta pa po ceniku dimnikarskih storitev, objavljenem v uradnem listu, znasa 14 eur + DDV.

vse vec pa je zgolj ropanje in racunanje namisljenih storitev.
Nikolaj
# 23.08.2016 ob 12:37
k meni dimnikar ni prišel.
Živim pod mostom.
valcek2010
# 22.08.2016 ob 12:36
dimikarske storitve bi mroale bitidel občine in ne privat
ker preveliko denarja gre mimo in nekateri se tega ne morejo privoščoiti in pol zaradi tdotrajanosti hiš in nevzdženja kje zagori

s tem dobičkom bi občine veliko naredile za mesta, kraje
smartass2011
# 22.08.2016 ob 18:19
Dimnikarje je potrebno opremiti z napravo, ki bo beležila, kdaj kje in koliko časa se je zadrževal dimnikar. Obvezna dimnikarska obleka s senzorji gibanja bo beležila vse njegove premike telesa in tako bo nadzor popoln. Še manj lumparij pa bi bilo, če bi Ministrstvo kupilo majhne drone, ki bi jih poslali v naše dimnike in tako dobili najbolj realne podatke. Na podoben način bi lahko uvedli nadzor nad izpustom v kanalizacijo in meteorne vode. Brez popolnega nadzora se lahko pripeti še kakšna lumparija!
Bivši uporabnik
# 22.08.2016 ob 11:59
Je bil skrajni čas da država uredi to področje, kjer vlada nered in neoliberalizem. Vsako področje brez jasne in stroge državne regulative se sprevrže v krivico.
Kazalo