Kmetijske zadruge se umikajo iz lastništva Ljubljanskih mlekarn, ker ne bodo imele možnosti vpliva na poslovno politiko. Foto: STA
Kmetijske zadruge se umikajo iz lastništva Ljubljanskih mlekarn, ker ne bodo imele možnosti vpliva na poslovno politiko. Foto: STA

Članice družbe Mlekodel, ki so skupaj lastnice 23,65 odstotka delnic Ljubljanskih mlekarn, so se na skupščini odločile, da bodo sprejele prevzemno ponudbo hrvaškega podjetja Dukat, ki sicer sodi v okvir francoske skupine Lactalis. Za delnico mlekarn Dukat ponuja po 8,75 evra.

"Odločitev za prodajo deleža Mlekodela v Ljubljanskih mlekarnah temelji na novih dejstvih, kjer je večinsko lastništvo že v lasti mlekarne Dukat. Ta je postal lastnik 50,28-odstotnega deleža Ljubljanskih mlekarn marca, ko je prejel dovoljenje Agencije za varstvo konkurence," so pojasnili v Mlekodelu.

"Zadnja lastniška struktura nam ni omogočala zastopanosti v nadzornem svetu in s tem aktivnejšega vključevanja v upravljanje mlekarne. Mlekodel si je zato skupaj z zadrugami, Zadružno zvezo Slovenije in Deželno banko Slovenije vseskozi prizadeval, da bi pridobil večinski delež in mlekarno ohranil v slovenski lasti," so še zapisali v sporočilu za javnost.

V Mlekodelu sicer pričakujejo, da bodo z novim lastnikom kot dobavitelji mleka našli dogovor, ki bo slovenskim kmetom in zadrugam zagotavljal dolgoročen odkup in predelavo mleka po za kmeta sprejemljivih cenah ter potrošnikom zagotavljal nemoteno oskrbo s kakovostnim mlekom in mlečnimi izdelki.

Dukat je 50,28-odstotni lastniški delež v Ljubljanskih mlekarnah prevzel od Lactalisa, ki je ta delež lani odkupil od NFD Holdinga, Factor banke, KD Skladov, KD Banke in Save. Vrednost posla ni bila razkrita, neuradno pa naj bi šlo za nekaj manj kot 20 milijonov evrov. V skupini so razkrili le, da je bila cena za delnico višja kot 6,50 evra, kolikor so pred tem v prevzemni ponudbi za mlekarne ponujali Mlekodel, Deželna banka Slovenije, Zadružna zveza Slovenije in 33 zadrug.