Da Triglav dobro posluje tudi v državni lasti, priznavajo tudi nekateri zagovorniki njegove privatizacije Foto: BoBo
Da Triglav dobro posluje tudi v državni lasti, priznavajo tudi nekateri zagovorniki njegove privatizacije Foto: BoBo

Kot je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj, je bilo pri Zavarovalnici Triglav glavno vprašanje, ali lahko Triglav ostane samostojni igralec na regionalnem trgu jugovzhodne Evrope. Ocena finančnega ministra Dušana Mramorja je bila, da bo v hitri konsolidaciji zavarovalniškega sektorja to zelo težko, zato je koalicija sprejela rešitev, da v rokah države oziroma načrtovanega demografskega sklada ostane 34-odstotni delež, ki je sedaj v lasti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

"Ta del je tako velik, da bi bil verjetno kak strateški investitor pripravljen pod temi pogoji vstopiti in imeti Zavarovalnico Triglav kot "hub", se pravi kot izhodišče za regionalno področje jugovzhodne Evrope," je dejal Mramor. Delež, ki ga upravlja SDH, pa se bo lahko prodal, dodaja finančni minister.

Okoli 34-odstotni delež Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v zavarovalnici naj bi država prenesla na demografski sklad, ki naj bi bil ustanovljen do konca letošnjega leta, SDH pa bo lahko svoj okoli 28-odstotni delež prodal. Uvrstitev med pomembne naložbe pomeni, da bo morala država obdržati več kot 25-odstotni delež, za to družbo bo veljal tudi princip razpršenega lastništva.

Ohraniti sistemsko zavarovalnico
Da bi morala država sistemsko zavarovalnico, kot je Triglav, ohraniti v strateški lasti, meni tudi finančnik Marko Golob, saj s prodajo te zavarovalnice prodamo 50 odstotkov zavarovalniškega trga in najbolj kakovosten dolgoročen kapital. "Gre za kapital, ki se praviloma vlaga v državne papirje države, v kateri ta trg je, ali pa v dolgoročne naložbe v nacionalna podjetja. Ključno vprašanje je, kam bo šla akumulacija slovenskega naroda. Se bo vlagala nazaj v slovensko ekonomijo ali se bo vlagala na mednarodne finančne trge," meni Golob.

V Alti, kjer podpirajo prodaje podjetij, pa menijo, da je Triglav treba prodati, ker je slabo upravljan. Finančni analitik Matej Šimnic: "Pri Triglavu so se rezultati precej izboljšali, na drugi strani pa je bilo v zadnjih letih precej težav z upravami oziroma s posegi politike in s pogostimi menjavanjem uprav."

Ob tem pa Šimnic priznava, da zavarovalnica sicer dobro posluje in da kapitalsko ni podhranjena, tako da s tega vidika morebitnega strateškega partnerja ne potrebuje.

Zavarovalnica Triglav poudarja strateške cilje
Iz Zavarovalnice Triglav medtem sporočajo, da je zanje ključno, da lastniki podpirajo strateške cilje skupine Triglav. Nadaljnji razvoj in rast skupine sta odvisna od le-tega, ne pa od vrste oziroma tipa lastniške strukture družbe same po sebi, so sporočili v odzivu na strategijo upravljanja državnih naložb.

Kot so povedali na Triglavu, je skupina s strategijo do leta 2017 svoje dejavnosti usmerila v krepitev položaja v regiji in razvoj skupine Triglav kot centra zavarovalništva v tem delu Evrope.

98 odstotkov lastnikov Triglava je sicer domačih, a je imela peščica tujih lastnikov, ki svoj delež povečujejo, ob koncu leta 2014 v lasti 17,6 odstotka delnic.

DeSUS vztraja: Triglav naj bo strateški
V DeSUS-u vztrajajo, da mora Zavarovalnica Triglav ostati strateška naložba, je dejal podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar. Predlog strategije upravljanja državnih naložb s klasifikacijo, ki Triglav le začasno uvršča med strateške, je soglasno potrdila le vlada, ne pa tudi koalicija, je dejal.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je bil namreč v začetku četrtkovega srečanja koalicije, na katerem naj bi se partnerji tik pred sejo vlade uskladili glede klasifikacije Zavarovalnice Triglav, odsoten in je bila ta točka ob njegovem prihodu že zaključena, je novinarjem nesporazume glede strategije pojasnil Gantar.

Na kompromis, po katerem bo Zavarovalnica Triglav strateška naložba le do povrnitve glasovalnih pravic države, potem pa bo le pomembna naložba, pa Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a, ki ga na seji vlade zaradi delovnega obiska v tujini ni bilo, ne pristaja. V stranki bodo to obravnavali v ponedeljek, je napovedal.

Koalicijski partnerji so sicer ocenili, da je šlo za nesporazum in šum v komunikaciji, ter da je strategija koalicijsko usklajena.

Gantar: Če se proda, bo pokojninska blagajna na slabšem
Gantar je poudaril, da je Triglav pomemben pri zagotavljanju dolgoročne finančne vzdržnosti pokojninske blagajne v povezavi z demografskim skladom. V primeru tujega lastništva gre presežek denarja na drug naslov in je za pokojninsko blagajno izgubljen, je posvaril Gantar.

Tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so zaskrbljeni glede vpliva prodaje Triglava na pokojninsko blagajno. Podpredsednik ZDUS-a Anton Donko se boji možnosti odtekanja sredstev za pokojninsko blagajno. Opozoril je tudi, da so državljani pred leti na referendumu odločili, da mora Zavarovalnica Triglav ostati del pokojninskega sklada.

Ob tem je izrazil upanje, da bo demografski sklad ustanovljen skladno s koalicijsko pogodbo. "Za demografski sklad morajo poskrbeti pristojni. Sam postopek je v njihovih rokah, mi lahko le ponudimo pomoč strokovnjakov," je dejal.