V koruzi skrit tovor cigaret. Foto: MMC RTV SLO
V koruzi skrit tovor cigaret. Foto: MMC RTV SLO
false
Inšpektor je preveril vzorec goriva. Foto: MMC RTV SLO

Ekipa TV Slovenija je bila na terenu z mobilno enoto Fursa, ki je pregledovala tudi pogonsko gorivo. Izvor tihotapljenega tobaka so po navadi Hrvaška, Bosna in Hercegovina ali Makedonija.

Tihotapci tobaka so navadno Belorusi, Rusi in Ukrajinci, zato pregled ukrajinskega avtomobila. Carinika sta podrobno pregledala ozadje vozila in vse skrite kotičke, kamor je mogoče skriti tobak. Pri Ukrajincu ga niso našli. "Ustavili so me v Sloveniji zaradi kontrole, ali kaj tihotapim. Ničesar ne prevažam. Grem k ženi na dopust. Cigaret ni, imam samo dovoljenih dvajset škatlic," je dejal ukrajinski voznik.

Tobak so našli že na najbolj nenavadnih mestih, kot denimo v notranjosti avtomobilskega odbijača ali pod armaturo na sopotnikovi strani. Tobak so skrili tudi v hrano, cariniki so ga denimo našli v kruhu, ki je bil sumljivo pretežek in v vozilu, ki je tovorilo koruzo. Tihotapili so ga tudi že v otroških torbah, zato iz pregleda niso izključene družine. Darko Pašič s Fursa je pojasnil, da naj bi bilo v Evropski uniji okoli 10 odstotkov nezakonitih cigaret, kar pomeni, da je vsaka pokajena cigareta v EU prišla na zakonit način.

Prazne krste in jedilno olje namesto dizelskega goriva
Presenečenje je lahko tudi prtljaga, ki je zakonita. Tako smo denimo naleteli na voznika, ki je prevažal prazne krste. "V redu se mi zdi, da pregledujejo vozila. Zdaj sem tudi sam mirnejši, saj niso našli ničesar. Opravljam namreč prevoze pokojnikov," je dejal italijanski voznik.

Pri pregledu pogonskih goriv namesto dizelskega goriva pogosto najdejo tudi odpadno jedilno olje. Pregled goriva opravijo tako, da iz rezervoarja vzamejo vzorec, ki ga pomešajo s posebnim reagentom. "Tukaj imamo vzorec goriva, pri katerem je vidno, da je vozilo namesto dizelskega goriva uporabljalo kurilno olje," je pokazal inšpektor Pašič. Letos se je vzorec goriva v rdeče obarval pri 153 voznikih. Sicer je kršilcev vsako leto okoli 500.

Carina letos zaplenila 1,1 milijona cigaret
Carina letos zaplenila 1,1 milijona cigaret