ZaAB je v zakon o izvrševanju proračuna uspel vnesti člen, ki onemogoča pridobitev večje koncentracije v Petrolu brez soglasja vlade. Foto: BoBo
ZaAB je v zakon o izvrševanju proračuna uspel vnesti člen, ki onemogoča pridobitev večje koncentracije v Petrolu brez soglasja vlade. Foto: BoBo


V časopisu Dnevnik se sklicujejo na podatke, ki so jih v zadnjih tednih pridobili v uredništvu. Ti naj bi nakazovali, da so z Molom povezani igralci skozi stranska vrata prišli do pomembnega, 12,8-odstotnega, lastniškega deleža v Petrolu, ki predstavlja veliko težo na skupščinah družbe.

Mol si je pred leti, v času vlade Iva Sanaderja, na skoraj enak način pridobil tudi večinski delež v hrvaški Ini, piše časopis. Pri tem si je v boju s hrvaško državo za prevlado v Ini na veliko pomagal z delniškimi parkirišči, nekatera od teh pa imajo po poročanju časopisa zdaj v lasti tudi delnice Petrola. To sta J & T Banka in britanska družba RP Capital UK.

Če se za operacijo nakupov Petrolovih delnic res skriva Mol, pa naj bi jo ta pripravljal že več let, saj se je skrivnostni lastnik, skrit za fiduciarnim računom pri češki banki Češkoslovenska Obchodni bank med lastniki Petrola pojavil že leta 2012.

Nakupi so že vzbudili pozornost ATVP-ja
A pravi vstop v lastništvo mu je uspel lani jeseni, ko je kupil večino od nekaj več kot 11 odstotkov delnic, ki so jih prodali državni NLB, Gorenjska banka in Istrabenz. Po dostopnih podatkih naj bi večino delnic dejansko pridobila praška podružnica slovaške J & T Banke in RP Capital UK, ki sta za delnice odštela skoraj pet odstotkov manj, kot so bile vredne na borzi.

Na navedbe so se odzvali tudi v madžarski naftni družbi. Zapisali so, da so pri slovenski vladi že večkrat izrazili za vzpostavitev strateškega partnerstva s Petrolom, a niso prejeli še nobenega dokončnega odgovora. Ob tem so dodali, da dokler podrobnosti glede privatizacije slovenskega naftnega trgovca ne bodo znane, do takrat jih lastništvo ne zanima.

Hkrati pa so poudarili, da "kadar želi Skupina MOL pridobiti lastništvo v obliki vrednostnih papirjev v posameznih podjetjih, to zmeraj počne v skladu z zahtevami in normami obveščanja javnosti ter predvsem v skladu z veljavnimi zakoni države".

Sklenili so z besedami, da bodo "sprejeli vse potrebne ukrepe ne le, da bi razjasnili naš položaj v tem primeru, temveč tudi, da bi zaščitili naše pravice in dobro ime Skupine MOL".
Primer razpihal politično perje
Spremembe v lastništvu Petrola so nemir vnesle tudi na politični parket. Na pobudo poslanske skupine ZaAB-a se je v zakon o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015 vrnil člen, po katerem je za četrtinski delež v Petrolu treba pridobiti soglasje vlade.

Premier Miro Cerar je medtem decembra v DZ-ju opozoril, da vprašanja sprememb v lastništvu Petrola ne gre obravnavati površno. Napovedal je, da bo vlada to problematiko pozorno spremljala in da se bo z njo spoprijela tudi prek strategije upravljanja državnih naložb, katere osnutek ima zdaj na mizi. Nakupe delnic mimo Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in tudi Petrola naj bi ATVP že pregledoval, še piše časopis.