Moody's ocenjuje, da je vlada na dobri poti, da zniža primanjkljaj pod tri odstotke BDP-ja. Foto: EPA
Moody's ocenjuje, da je vlada na dobri poti, da zniža primanjkljaj pod tri odstotke BDP-ja. Foto: EPA

Moody's se je za zvišanje ocene odločil, ker se je politično ozračje v Sloveniji izboljšalo, kar povečuje verjetnost uresničitve dodatnih gospodarskih in proračunskih reform. Stabilizacija bančnega sektorja pa zmanjšuje prihodnja tveganja za vladno bilanco.

Stabilne napovedi temeljijo na predvidevanjih Moody'sa, da bo vlada ohranila politike, ki podpirajo tak pozitiven razvoj, in da se bo breme slovenskega dolga začelo počasi nižati že letos.

Po mnenju analitikov agencije je vlada na poti, da doseže svoj cilj, torej znižati letošnji proračunski primanjkljaj pod mejo treh odstotkov BDP-ja.

Agencija je še navedla, da bi bonitetno oceno Slovenije lahko, če bo še naprej kazala napredek pri privatizaciji, fiskalnih reformah ter dajala znake pozitivnih sprememb pri upravljanju in konkurenčnosti gospodarskega sektorja, še zvišali, saj bi se z vsem naštetim izboljšale kratkoročne napovedi za rast.

Z zvišanjem bonitete zdaj Slovenijo vse tri bonitetne agencije uvrščajo med države z nizkim tveganjem, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za finance.

Ob tem na ministrstvu še poudarjajo, da je donosnost slovenskih desetletnih državnih obveznic po odločitvi ECB-ja za kvantitativno sproščanje padla pod raven desetletnih italijanskih državnih obveznic in je v petek dosegla raven 1,439 odstotka, kar je 38 bazičnih točk nižje kot v četrtek.