Morgan Stanley je zadnja v nizu bank, ki so morale plačati (relativno) visoke kazni zaradi svojega prispevka k nastanku finančne krize. Foto: Reuters
Morgan Stanley je zadnja v nizu bank, ki so morale plačati (relativno) visoke kazni zaradi svojega prispevka k nastanku finančne krize. Foto: Reuters

Levji delež 2,65 milijarde dolarjev (2,33 milijarde evrov) bo pobrala zvezna vlada v Washingtonu, zvezna država New York pa bo dobila preostanek, pri čemer bodo ljudje ta denar tudi dejansko videli. Med drugim bo šel za pomoč lastnikom stanovanjskih nepremičnin, ki zamujajo s plačili mesečnih obrokov, in za gradnje novih subvencioniranih stanovanj.

Banka Morgan Stanley je priznala, da je podobno kot skoraj vse druge, pred kolapsom finančnega sistema, na veliko prodajala vrednostne papirje, ki so temeljili na drugorazrednih hipotekah, pri čemer se je zavedala, da so bile večinoma zanič, vendar pa o tem ni obvestila svojih vlagateljev, kaj šele kupcev. Morgan Stanley je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvaril skoraj milijardo dolarjev dobička.

Banka je sicer zadnja v vrsti tistih, ki so z zveznimi preiskovalci raje sklenile poravnavo in tako končale dolgotrajne preiskave, ki so močno krnile njihov ugled. Pred skoraj mesecem dni, 14. januarja, je podobno poravnavo z državo sklenil še en bančni velikan, Goldman Sachs. Poravnava ga bo olajšala za pet milijard dolarjev (4,4 milijarde evrov).

Visoke kazni so predtem doletele tudi Bank of America (16,6 milijarde dolarjev v letu 2014) in JPMorgan Chase (okoli 13 milijard dolarjev v 2013).