Mojmir Mrak opozarja na neprijetne posledice prošnje za tujo pomoč. Foto: BoBo
Mojmir Mrak opozarja na neprijetne posledice prošnje za tujo pomoč. Foto: BoBo

Če vpišemo fiskalno pravilo v ustavo, ne bomo kar dobili boljše bonitetne ocene, je za TV Dnevnik povedal ekonomist Mojmir Mrak. Cena je namreč sestavljena iz različnih elementov in zato bi bilo pričakovanje avtomatične spremembe nerealno, je poudaril.
Da bi se ocene stabilizirale, bo potrebno bistveno več, je ocenil, fiskalno pravilo pa bi bilo dobrodošlo. Zelo pomemben je hiter odziv na položaj v bančnem sektorju. "Tu smo bili preprosto neverodostojni, saj smo obljubljali cel kup stvari, ki jih nismo naredili," je opozoril.
Pri tem je dodal, da je prvič, odkar zelo natančno spremlja poročila bonitetnih agencij, S & P izrecno napisal, da so politične delitve eden izmed elementov za zniževanje bonitetne ocene. Zelo redko je namreč, da agencije eksplicitno vnesejo politični element v svoje ocene, je izpostavil Mrak.
O ocenah, koliko bo treba še vložiti v slovenske banke, ni želel ugibati, a je prepričan, da potrebujejo svež kapital. A se to kmalu ne bo zgodilo, saj zanimanja zasebnih vlagateljev ni. Zato obstaja le še javni kapital, kjer domači, zaradi velikih težav, odpade, drugi vir pa so evropska sredstva.
Z njimi pa je povezana cela vrsta stvari, "ki si jih ne bi želeli". "Tisti, ki poznamo stvari iz nekdanje Jugoslavije, vemo, kako približno to izgleda," je dejal. Časa za šalo ni več in če se ne bomo sami organizirali, nas bo prišel nekdo drug, je sklenil.