Gospodarstvo

Poudarki

  • "Treba bi bilo že prej omejiti javne izdatke"
  • "Letos je bil čas za pokojninsko in druge reforme"
  • "Slovenija v težavah bo plačala kazen državam, ki ne bodo imele težav"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 9 glasov Ocenite to novico!
Dušan Mramor
Glede usode pokojninske reforme, zdravstvene blagajne, kjer je poraba največja, reformam pa nasprotujejo vsi, je Mramor dejal, da je precej razočaran, saj je bil letos čas, da bi se vse zakonske in podzakonske spremembe v dogovoru s socialnimi partnerji sprejele in bi se raven javnih izdatkov znižala. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
VIDEO
Koliko bo prihranila država?

Dodaj v

Mramor: Slovenija si 60-odstotne zadolžitve ne more privoščiti

Dokapitalizacija NLB-ja je nujna
1. oktober 2010 ob 00:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nekdanji finančni minister Dušan Mramor meni, da je dokapitalizacija NLB-ja nujna, med drugim zaradi novih pravil, pa tudi znižanja bonitetne ocene, ki je banko doletela ta teden.

Mramor, ki je v Odmevih komentiral predvsem proračun, ki ga je za prihodnje leto ta teden sprejela vlada, je dejal, da je s celostnega vidika znižanje primanjkljaja za en odstotek BDP-ja prihodnje leto nujen, saj se nam zadolženost v tujini hitro povečuje. Pred krizo smo začeli z zadolženostojo v okviru 20 odstotkov, zdaj smo na 35 odstotkih, posledice take zadolžitve pa je tudi znižanje bonitetne ocene. "Slovenija si takšne zadolžitve, kot jo kot najvišjo mogočo opredeljuje pakt stabilnosti in rasti (60 odstotkov), ne more privoščiti."

O dokapitalizaciji NLB-ja je dejal: "Mislim, da zdaj ni več čas, da bi se politiziralo okoli tega, koliko naj bodo dokapitalizirane banke. Vemo, da imamo nove predpise, basel3, hkrati vemo, da se znižuje boniteta naših bank, kar zvišuje obrestne mere, ob tem se otežuje dostop bank do posojilnih trgov in tu je treba takoj reagirati in dokapitalizirati NLB." Kakšen obseg je pravi, Mramor težko odgovori, je pa dejal, da bo vsekakor moralo priti do soglasja Banke Slovenije in lastnikov.

"Treba bi bilo že prej omejiti javne izdatke"
Na vprašanje, ali je fiksacija plač, pokojnin in socialnih transferjev res najboljši način varčevanja, je nekdanji minister za finance dejal, da bi bilo zagotovo treba že v času prejšnje vlade bistveno manj povečevati državni aparat in izdatke na splošno. "Vemo, da so bila v preteklosti ta povečevanja izjemno velika in bi jih bilo treba vzdrževati na neki ravni."

"Samo lani smo izgubili en odstotek BDP-ja, kar pomeni, da imamo toliko manj storitev, dobrin, blaga, ki ga imamo na razpolago. In ne moremo si v takšnih razmerah privoščiti, da povečujemo še za odstotek ali dva odstotka BDP-ja za javne izdatke."

"Letos je bil čas za pokojninsko in druge reforme"
Glede usode pokojninske reforme, zdravstvene blagajne, kjer je poraba največja, reformam pa nasprotujejo vsi, je Mramor dejal, da je precej razočaran, saj je bil letos čas, da bi se vse zakonske in podzakonske spremembe v dogovoru s socialnimi partnerji sprejele in bi se raven javnih izdatkov znižala. "Vidimo, da je to zelo težko narediti, kljub temu pa imamo pred sabo pokojninski zakon, ki bo celo nekoliko znižal izdatke leta 2011."

Na vprašanje, ali je v proračunu za prihodnje leto premalo investicij, je Mramor odgovoril, da je proračun z vidika samih investicij v gospodarstvu na ravni, ki so normalne za razvoj, glede drugih struktur pa ni pridobil primernih podatkov, da bi proračune lahko primerjal med sabo.

Zanikal je navedbe, da se izboljšanje položaja Nemčije ne pozna tudi v Sloveniji. "Tudi Sloveniji gre trenutno na bolje, v drugi četrtini je BDP narasel za 2,2 odstotka in ta odraz boljšega položaja v Nemčiji se je poznal. Izboljšanje pri trgovinskih partnericah se pri nas pozna."

"Slovenija v težavah bo plačala kazen državam, ki ne bodo imele težav"
Na vprašanje, kaj meni o grožnji Bruslja, da bo Slovenija plačala kazen, če ne bo bolj varčevala, je dejal, da bo to Slovenija plačala, če bo imela težave, tistim državam, ki ne bodo imele težav. Ukrepi, ki so kaznovalne narave, niso tako učinkoviti kot tisti, ki so preprečevalne narave, zato bi se morala Evropska komisija osredotočiti na te. Kaznovalni ukrepi so namreč prepozni, je še dejal nekdanji minister za finance.

A. Mu.
Prijavi napako
Komentarji
2blond
# 01.10.2010 ob 07:08
"Kramarji" naj vrnejo "nagrade"!
janezjanez81
# 01.10.2010 ob 07:12
Vzemimo še kredit za plače;) in balonček bo naredil "pk".
janezjanez81
# 01.10.2010 ob 07:27
@tupamaross

Si mnenja da je čas za beg iz te banke? Varčevalci bodo namesto privarčevanega denarja dobili Vegradova stanovanja .. Ni dvakrat za rečt!
tupamaross
# 01.10.2010 ob 07:22
Kolikokrat moram že navesti, da se je NLB že dokapitalizirala
z po pogodbah sicer zavazaujočem izplačilu obrsti na vezane
vlog varčevalcev, ki pa jih ni hotela izplačati. Nekaj tožb je sicer
izgubila, vendar se okrog tristo tisoč varčevalcev ni odločilo za
tožbe in bodo izgubili v povprečju dva tisoč EUR, kar vse skupaj
znese šesto milionov EUR, s katerimi se je NLB že, kot sem
navedel, dokapitalizirala. Pa še za večji znesek, kot ga navajate.

To dikapitalizacijo je sicer izvedla nasilno, vendar je upala, da
jo večina rentnikov in varčevalcev ne bo tožila, kar se je tudi
zgodilo. Če ji je še ta dokapitalizacija premalo, po tem rešitve
po mojem sploh več ne more biti.
martian
# 01.10.2010 ob 01:03
@erikferfoljo: natančno tako, se povsem strinjam.

sicer pa kar se gospodarstva tiče ni prav nikakršne razlike med janševo in pahorjevo vlado: obe sta neoliberalni in tako obsojeni na polom. in z njima vred družba, ki bi jima sledila. čez leta se bomo takšnim izkoriščevalskim kapitalističnim idejam smejali, kot se lahko zdej kakšnemu sužnjelastniškemu sistemu.
lunajko222
# 01.10.2010 ob 09:31
@malipandit, .. težko ljudje to razumejo ker nočejo razumeti.. psihološko je to težko sprejeti ker bi pomenilo da smo vsi malce počasni tam v glavi in ker to človek avtomatično noče sprejeti raje verjame da mu je kriva levica, ali desnica medtem ko je on desnica oz. levica-nasprotna stran, tako da je žrtev tiste strani za katero kao ni volil.. to vse skupi nima veze, ta sistem fura ne glede na to kaj voliš, če sploh voliš.. probajte no, .. ne iti na volitve, mislite da bo kaj drugače kot če greste na volitve?.. mislite da bo bavčar šel v zapor če greste/ne greste v zapor.. ?? to nima veze, volilci so za elito molzne krave, kjer vas molzejo že tisočletja in nič ne kaže da se bo molzenje ustavilo.. to je na žalost kruta realnost.. lahko se pa prepirate o levici, desnici, pa levici spet, .. jaz temu rečem, Levo, Desno, Levo Desno, ..direkt marširamo v grozno brezno..
MaliPandit
# 01.10.2010 ob 09:07
Zadnji takšen primer je kredit za trgovski center Stožice, zato jaz ne razumem kaj imajo Američani tu zraven.

Kaksni americani?
Nima veze kdo je koga kje nastavil, a so levi ali densi v banki. Opisal sem princip delovanja banke da deluje kot sesalec, ki sesa od ljudi na drugi strani pa se siri z svojim vplivom na gospodarstvo in politiko.

Banke in bankirji so rak druzbe, in ze zelimo sploh kdaj ozdraveti je potrebno ukiniti vse banke in pozapreti vse bankirje in spekulante, ki se samo manipulirajo z lastnino tistih ki dejansko ustvarjajo z delom.
tupamaross
# 01.10.2010 ob 08:12
Binder Dandet,
pa to je že vsaj destkratno narejeno, kar predlagaš. Kar se tiče
mojega pojasnila okrog Albvanije, naj navedem samo to, da je
bil primer, ko banka preprosto ni mogla izplačati varčevalcu
njegovih dvesto EUR. Mirno je odšel iz banke, počakal blagajnika
pred vrati in ga z tremi streli usmrtil. Takrat sem bil v Albaniji.
Morilec je imel sedem otrok in so se doma vsi jokali, zaradi tega,
ker je sedaj morilčeva družina bila dolžna kri družini umorjenega,
ki je tudi zelo številna. In se tako pobivajo mede seboj. Kot ljudje
so mi zelo pri srcu, vendar so resnično pravični in se točno ve
kaj te čaka, če storiš kaj takega narobe. Tam bi naše bankirje,
predvsem Kramarja, mogli šolati.
MaliPandit
# 01.10.2010 ob 07:32
Morate razumeti eno stvar. Prej ko vam bo jasno da nas denar odteka v roke svetovni financi eliti (beri Rotschieldom, Rockeffelerju & Co) prej bodo jasni vsi nesmisli ki se dogajajo pa ne samo pri nas ampak po celem svetu.

Ravno banke so, tako kot tudi nasa NLB, najvecji, da ne recem kar edini vzrok vseh problemov ki jih imajo tako gospodarstva kot posameznik. Treba je razumeti da so banke popolnoma nepotreben vmesni clen gospodarstvu.

Primer: Nekdo A za nekoga B opravi doloceno storitev. Zakaj se vmes vrine banka C, in zahteva da placilo potuje preko nje? Zato ker je teh placil ogromno in tako se ves cas nahaja "v banki" ogromno denarja. Pravzaprav bi se ta denar nahajal, ce ga banka vmes ne bi posojala cetrtim osebam, za obresti.

Slisi se ok, pac banka se znajde. Sedaj pa nastopi hakeljc. Denarja v obtoku v nekem zaprtem sistemu, kar pa globalno gospodarstvu tudi je, zmanjkuje (denarja ni neskoncno) , ker je vedno treba placevati neke obresti, za katere pa v resnici denarja sploh ni bilo nikoli natiskanega. Tako so dolzniki, da bi poplacali dolg, prisiljeni jemati denar drugim, bodisi z krajo, prevaro ali pa z celo postenim delom. Dolznikov dolg je sicer poplacan z obrestmi, vendar ne pozabimo da je denar za to vzel nekomu drugemu, ki mu sedaj ta denar primanjkuje. Sedaj je ta drug prisiljen vzeti posojilo z obretsmi in nov krog je sklenjen.

Denarja v obtoku je le dolocena kolicina. in na ves ta denar v obtoku so ze v osnovi obesene obresti. Nov denar se tiska samo takrat kadar si nekdo (ponavadi drzava) zazeli sposoditi si denar. Banka veselo natiska denar pri tem pa ze vnaprej v posojilo vgradi obresti. Ce drzava ni imela denarja prej, kako ga bo pa imela sedaj ko ga rabi toliko + za obresti?

Poglejmo samo primer Grcije ki ji je zmanjkal denar, zato pa si je izposodila 120 milijard. Ce ni imela denarja prej, kako ga bo pa imela potem se vec. Nekdo lahko argumentira, da bodo sedaj s tem denarjem naredili nek biznis in zasluzili se vec. To lahko drzi (ampak verjetno ne, ker ga bodo uporabili za orozje in tekoce stroske, ter razne provizije) vendar bodo ves ta denar samo pretocili z racuna nekoga drugega na svojega. Poglejte sedaj smo mi Alovenija dozni denar namesto Grcije. Kako bo pa ta nekdo drug poravnal svoj dolg, ce vemo da je ves denar v obtoku dolg z obrestmi.?
Ves denar ki je v obtoku, vsak cent ki se nam valja po zepih ceprav mislimo da je nas posteno prisluzen, je v resnici dolg nekoga drugega.

To je zacaran krog. Banke samo tiskajo papir, ko ljudje ne morejo placati pa jim v zamenjavo pa jemljejo prave dobrine, kot so nepremicnine, zlato, .... Banke se na ta nacin vedno bolj in bolj redijo, ljudje pa se medseboj borijo komu bo usoelo odplacati dolg, kot lacni psi ki se grizejo med seboj ko jim nekdo vrze eno samo kost. Sedaj pa bi se radi dokapitalizirali, kar je samo fency izraz za krajo. Na videz bo nekdo dal ta denar, v praksi pa bomo vsi mi dolzni le se vec denarja.

Da banke vse skupaj prekrijejo so si izmisli cel kup fency izrazov tako da se ljudej sploh ne ukvarjajo s tem odkod denar, kako nastaja, zakaj obstaja in kaj pravzaprav sploh pocnejo banke...

Da pa to ni dovolj pa je tu se drzava, ki ravno tako skusa poplacati svoj dolg tako da obresti v obliki raznih davkov in podrazitev vse bolj in bolj drazi zivljenje.

Spominjam se casov ko smo delali in prejemali placo direktno od sefa. Odprl je predal in placal delavcem placo, potem pa so nekega dne napovedali, da bo placa naslednjic cakala v banki...

Za piko na I si lahko TUKAJ prebere kako so Rotschieldi financirali vojne da so prisli dos vojega bogatsva in kako imajo v sleherni hranilnici in banki na svetu svoj delez.
UglyAsItGets
# 01.10.2010 ob 07:21
Saj za kruh še imamo,bomo zbral za poplave,pa še potopljeno banko bomo rešili. Ni problema. Za kruh ne rabimo..
tupamaross
# 01.10.2010 ob 13:03
Vse bi bilo v redu, če bi dokapitalizirani znesek vporabili za
širitev proizvodnje, gradnjo elektrarn... Ne. Dokapitalizirani
znesek bodo vporabili za pokritje raznih izgub, preplačanih
Stožic... In že drugi ali celo isti dan rabiš ponovno dokapitalizacijo,
kar je začarani krog nenehnega večanja zadolženosti in seveda
popolnega bankrota in bank in države.

Dokapitaliziraš lahko gradbeno podjetje, ki ima dokazano večje
število neprodanih stanovanj, gradbenih objektov. Dokapitaliziraš
lahko proizvodnjo, ki zajamčeno ima idoče zaloge proizvodov in
rabi denar za stroške prodaje, prevoza...

Ne moreš pa dokapitalizirati banke, ki je v hudih izgubah zaradi
dobesedno šenkanega denarja, ker bo tudi vsako nadaljno
dokapitalizacijo šenkala, zagonila v neproduktivno zadevo.

Imam ogromno znancev, ki so bili v prejšnji državi v službi
državne varnosti o katerih nič slabega ne morem reči. Le to me
preseneča, da so skoraj vsi njihovi otroci in vnuki v glavnem
zaposleni v NLB. Podoben sistem sicer ima Rusija (skoraj vse
je v rokah državne varnosti), vendar se z Rusijo ali Rusija z
nami v nobenem primeru ne moremo primerjati. Tam se gre za
na tisoče milijard EUR v zlatu, nafti, plinu, jantarju, kaviarju,
ruinih, dijamantih... Če bi o vsem tem odločal Berezovski, bi
Rusija že zdavnaj šla rakom žvižgat. Nekaj takega, kot mi.

Torej, NLB, NKBM, Trtiglav, Merkur, Mercator... naj bi nekako
bili pod upravo takratne in sedanje naše službe državne varnosti,
kar pa ni dobesedno razumeti, saj konce tudi tam vlečejo le njih
par oseb, ko se navadnim pripadnikom te službe skoraj sanja ne.

Daq bomo nekako zvozili, je utopija in nesmisel. Ne bomo zvozili,
pač pa do konca zavozili in smo že.
nad_realist
# 01.10.2010 ob 12:52
...in tako bo ostalo vse dokler bo za zgled ekonomske uspešnosti država, ki ima največje izgube v gospodarstvu - ZDA.

Irska, Grčija, Islandija, Ukrajina so si vse sposojale denar za ustvarjanje videza kratkoročnega "gospodarskega čudeža". Slovenski eliti ta najslabši ekonomski sistem še vedno za zgled.
chicago
# 01.10.2010 ob 12:39
Čisto slučajno ti isti ugledneži obvladujejo tudi večino medijev, protikorupcijsko komisijo,...no pa smo spet pri Slovenceljnih.
Zanimivo da recimo Skandinavci in Nizozemci nimajo toliko teh težav, pa imajo isti sistem le ljudje niso tako neumni.
chicago
# 01.10.2010 ob 12:34
Se pa točno ve v katerih klubih se zbira naša elita, ampak za neumne Slovenčke so to najbolj ugledni ljudje v državi.
MaliPandit
# 01.10.2010 ob 11:46
dve stvari je treba ukinit. Obresti in kredit. Ne more nekdo kupovati avta ce nima denarja, to ni logicno. In ne samo da nekdo vozi avto za katerega nima denarja ampak se nekdo tretji na to pribije obresti in se on uziva denar. Skratka vecplastna iluzija. In ker zivimo sistem v katerem ni logike, ni tudi blagostanja in prosperitete.

Ja omenjal sem financno elito zato, ker nima smisla omenjati nasih bancnikov ki so samo podizvajalci ki so placani za to da razj...ebejo in ustavrijo pogoje da elita lahko se vec krade.
Tako kot policijo zanima narocnik in ne toliko morilec.
tupamaross
# 01.10.2010 ob 11:40
Bebavost naivnih ljudi je rersnično le v tem, da svoj kravavo
prislužen denar zaupa popolnoma neznanim kriminalcem,
ki naj bi baje z njegovim denarjem ravnali boljše, kot bi on
sam ravnal z njim.

Le en samkrat v življenju sem to storil in nikoli več. Dokaj se
je srečno končalo, lahko pa bi bila katastrofa.
bojanvasiljevic
# 01.10.2010 ob 11:37
chicago to si samo ti predstavljaš da ni mogoče brez bank. Sej ne ukinjamo gravitacijske sile.

Veliko bi že bilo storjenega če bi se vrnili nazaj na lastno valuto tolar, ker plačevat obresti izposojenemu euru je ena izmed največjih mogočih neumnosti na katero smo pristali. Številne evropske države so sedaj talec tega.

Seveda bi bilo fajn pozapreti te politikantske ter tajkunske barabe,takoj sem za, vendar če je sistem že v osnovi pokvarjen, bo sistem spet nove barabe ustvaril. Zato ga moramo vsi nadzorovati, ne pa ti kvazi nadzorni sveti bank. Npr.: Informacijska pooblaščenka oz pooblaščenec bi imel pravico gledat kako je s posojili. Tako bi javnost točno vedela za kaj se gre in pri tem zahtevala ukrep. Torej en zares transparenten sistem rabimo.

Nekateri bi se zgražali, češ da posegamo v privatnost ljudi, kar pa sploh ni res, ker denarni sistem mora biti javna dobrina (ena sama banka - ljudska banka) in ljudje imamo pravico do nadzora nad njim. Hočem reči da to nikakor ne pomeni,da bi ljudje gledal nekomu v spalnico, le vračilo posojila bi nadzoroval.
tupamaross
# 01.10.2010 ob 11:06
To ni nič drugega, kot dokapitalizacije dokapitalizacija...,
kar sem že pri nekem drugem komentaru omenil. In
tako do iznemoglosti. Dokler ne uničiš in državo in
narod...
tupamaross
# 01.10.2010 ob 09:50
Da to ljudje res teško verjamejo in da v to sploh ne verjamejo,
je vidno iz tistega minusa, ki mi ga je prilimal nek "poznavalec"
bančništva. To kar sem napisal, ljudje mislijo, da je to preprosto
nemogoče. Pa je NLB že izgubila marsikatero tožbo varčevalcev,
žal pa te sodbe višja inštanca skoraj vedno razveljavi v korist NLB,
ker se višje inštance poistovetijo z NLB od koder tudi plače dobe.

Vse je to res, kar sem opisal in sem vse to doživel sam. Država
bi morala pod nujno spremeniti zakone, onemogočiti bankam tak
način ropanja in jamčiti za varčevalne vloge neomejeno in ne le
nad 22.000,00 EUR.

Sicer, bom slehernega nahrulil, ki bo ostal brez vezane vloge in
se po tem zjokal na tem portalu.
tupamaross
# 01.10.2010 ob 09:27
Lahko vam dam takšnih resničnih izračunov kolikor jih hočete
in vam vsem dokažem, da je naša država že praktično na
kolenih, skupaj z vsem svojim narodom in gospodarstvom.
Kdor je te banke vodil in te predpise predlagal, je državni sovražnik.
tupamaross
# 01.10.2010 ob 08:24
NL ali NLB je zadržala in glavnice in obrsti okrog tristo tisoč
varčevalcev iz nekdanje kupne države. V novejšem času je
zadržala pogodbene obresti varčevalcev predvsem od vezanih
vlog, ki jih ni hotela izplačati, njim okrog tristo tisoč. Vendar
tokrat je zadržala naš denar, denar državljanov Slovenije. NLB
v Frankfurtu bankrotirala, v New Yorku ali tam nekaj, so jo
nasilno zaprli američani, ker je poslovala po mafijsko. Enako
v Milani pa še marsikje.

To je neka štala ali beznica, ki od ljudi preprosto pobira denar
in ga ne vrača. Podpisuje pogodbe, ki se jih ne drži in resnično
dobesedno ropa ljudi. To je zlo, ki nas kot narod stavlja celo pod
nivo Kosovega, Albanije... Popolnoma navaden človek sem,
sorazmerno dobro situairan, vendar to, kar NLB počne se niti
za tistih Kramarjev milijon EUR se ne bi upal početi. Pa to res
navajam. Ne zaradi vtisa. Hvala lepa za tak milion in po tem
samo gledam, kdaj me bo kdo ustrelil ali celo mojo družino.

To je balkan vseh balkanov. Banka že 30 ali celo 40 let skoraj
nikomur ne izplačuje privarčevanega. Nazadnje niti obresti ne
pa še vedno dela in se celo misli že stotič "dokapitalizirati."
tupamaross
# 01.10.2010 ob 08:01
JanezJanez81,
pobral sem ves denar, ki je bil vezan za daljše obdobje ter
od tam pobral šila in kopita. Škodo sem imel okrog šest
tisoč EUR na podlagi neizplačanih obresti po določilih
pogodbe od glavnice sto tisoč EUR. Puncam, ki so me
nagovorile za rentno vezavo z vsakomesečnim izplačilom
rente, je resnično bilo hudo in so mi svetovale naj banko
tožim. Prosil sem jih, naj mi raje pomagajo predčasno
prekinitev vezave, kar so tudi naredile. Opozorile so me
na škodo zaradi prekinitve, ki pa je minimalna od tiste, ki
bi šele nastala, če vezave ne bi prekinil.

Spomnil sem se pri tem Albanije. Tam to ni možno. Banka
vzame denar in podpiše mesečne obresti. Če teh obresti ne
izplačuje, se sploh ne gre na sodišče, pač pa po nekih
naravnih zakonih dajo določenim ljudjem v banki čas za
izplačilo dogovorjenih obresti in če tega ni, preprosto tiste,
ki so tega krivi, pobijejo. Včasih tudi celotne njihove družine.

Tisti zanji grozljivi dogodki pred leti v Albaniji so terjali življenje
okrog dva tisoč ljudi, v glavnem bankirjev in tudi pripadnikov
njihovih družin. Če tebi človek v banki v Albaniji napiše in podpiše,
da boš mesečno prejemal sto EUR na podlagi fiksnih letnih
obresti od 6%, si je s tem podpisal smrtno obsodbo, če se to
ne zgodi.

Bil sem celo pri nekaj družinah ki so jim bili posamezni člani
zaradi tega pobiti ali o imeli koga v arestu, ker so zaradi opisanega
postali morilci. Vse skupaj je srhljivo, vendar mi je njihov način všeč.
3002 €
# 01.10.2010 ob 00:27
Zato je treba vlado TAKOJ zamenjati - dokler je še čas.
chicago
# 01.10.2010 ob 12:27
Problem banke NLB in Slovenije je predvsem v tem, da so po politični pripadnosti delili nezavarovane kredite za prevzeme podjetij in ustvarjanje monopolov(recimo PL). Krize ni nihče pričakoval, zato se je sedaj vse skupaj obrnilo malce drugače kot so planirali in je drek priplaval na površje.
Če politika nekoga nastavi na položaj je potem tudi odgovorna za njegova dejanja, naj ga sankcionira ali pa naj se sankcionira politiko, ne pa da si telefonirajo eden drugemu čuj malo preveč smo ukradli, daj ti nekaj malega vrni pa bo vse ok.
Jaz vidim tu veliko večji razlog za dokapitalizacijo kot pa recimo prevzem €. Sedaj bi mogla potekati razprava o načinu sankcioniranja, ne pa o ukinitvi bančnega sistema.
Še bolj smešno pa bo ko bodo ti isti gospodje, čez nekaj časa ponovno s strani te iste politike nakadrirani na neko drugo vodstveno mesto.
tupamaross
# 01.10.2010 ob 12:01
MaliPandit,
imaš lepe in zanimive ideje, ki pa so (vsaj predpostavljam)
utopične. Seveda je vse točno, kar navajaš. In bank in mafije
posojajo denar pod približno enakimi pogoji. Torej so mafija
eni in drugi, le da mafija pač nima pisnega dovoljenja, da to
lahko počne, da goljufa ljudi in, seveda, ne plačuje davka.

Res pa je, da je gotovina v neki državi, kri v telesu, ki cirkulira.
Čim bolj uravnotežena je tem bolj je telo zdravo. Čim bolj je
neuravnotežena, telo zboli in na konci osebek umre. Točno
tako je pri kroženju denarja.

Če se krvi nabere preveč v glavi, nastopi možganska kap. Če
se nabere v nekem drugem mestu, enako - srčna kap. Če se
arterija zamaši s strdkom, nastane smrt, če se kroženje denarja
ustavi iz kateregakoli razloga, nastopi propad gospodarstva,
države, naroda.

Če se kroženje krvi torej ustavi iz kateregakoli razloga, nastopi smrt.
Točno po tem sistemu kroži denar, kot kri, in so posledice in pri
enem in pri drugem identične. Dokaži pa ti to balkancu!
bojanvasiljevic
# 01.10.2010 ob 11:57
tupamaross še enega sranja se lahko poslužijo te barabe. In mislim da se bodo. To je pa devalvacija skupaj s hiperinflacijo. Zato banke niti nočejo prevzet nepremičnin, zemljišč, realne dobrine tem tajkunskim pokvarjencem. Ker le z devalvacijo se bo izničil dolg tem pokvarjencem,
s tem pa tudi izničil moj, tvoj, od vsakega težko prigarani prihranek. Čakajo še na par sprejetih zakonov, mal družbenih sprememb, ki spominjajo na totalitarizem.
bojanvasiljevic
# 01.10.2010 ob 10:55
V politično vprašanje da se zadolžujemo zaradi političnih prijateljev tajkunov pa strokovnjak, nekdanji finačni minister ni hotel drezat. Ni časa, je treba dokapitalizirat, pravi.
chicago
# 01.10.2010 ob 10:51
pandit
In menim, da bi naredil več dobrega za Slovenijo, če bi zahteval sankcioniranje krivcev, kot filozofiral o ukinitvi bank.
Štumf za prihranke že imaš?
chicago
# 01.10.2010 ob 10:36
pandit
Govoril si o svetovni eliti in Ameriških bančnih družinah, jaz ti pa dopovedujem da imaš krivce za Slovensko stanje pred nosom, le sankcionirati jih je treba, imena so znana.
Ja in na pozicije jih je nakadrirala naša levica, banke pa so v državni lasti oz. v lasti politike.
Bom pa z veseljem prebral kako si ti predstavljaš sistem brez bank.
intelekt na prostosti
# 01.10.2010 ob 10:04
Dokapitalizirajo naj nesposobni NS in UO in vsi bedaki, ki so banko izčrpaval na nasedle investicije. Naj jo dokapitalizirajo kar ta levi v podporo svojim herojem.
tupamaross
# 01.10.2010 ob 09:22
Eden najbolj znanih znanstvenikov na svetu je nekoč izrekel
eno pikro na račun bank in sicer,

"...ne morem razumeti ljudi, ki ves mesec garajo, da bi si kaj
prislužili za sebe in svoje najbližje in ob koncu meseca, ko ta
zaslužek res tudi dobe, tečejo v banko in ga tam izročijo
popolnoma neznanim ljudem..."

Naše banke so naše zlo. Propad našega naroda. Nekje sem
že navedel, da ko banka sposodi denar od svojih državljanov,
varčevalcev, obrestuje ga po spremenljivi obrestni meri, MINUS
0,5% EURIBOIRJA.

Ko pa si ta ista banka sposodi denar od Židovske banke, pristane
na spremenljivo obrestno mero, PLUS 1,5% EURIBORJA.

Naše banke dobesedno ropajo lastne državljane in ta denar
dajejo židovskim bankam, kar je zajamčen propad in države in naroda.

Poglejte, v prvem primeru, ko je EURIBOR O,3% bo banka iz vaše
glavnice izplačevala sebi rentu za 0,2% EURIBORJA in se vam bo
vaša glavnica mesečno zmanjševala za rento, ki jo ne dobivate vi,
pač pa si jo banka izplačuje sebi. Temu smo zelo blizu, sa je EURIBOR
padel na 0,9% in se pričakuje, da bo padel pod magično mejo za naše
varčevalce, pod 0,5%.

V drugem primeru, ko banka za posojen denar pri Židih priznava PLUS
1,5% EURIBOR na spremenljivo obrestno mero pa če EURIBOR pade
tudi na O,O%, Židom še vedno ostane 1,5% EURIBORJA.

To so točni izračuni, mogoči in že delojoiči. Torej, naše banke kot bi
vodili največji sovražniki te dežave in našega naroda in največji prijatelji
in malikovalci Židov. Ni res, pa je!
hyosung
# 01.10.2010 ob 09:21
oz pokriti izgube......
chicago
# 01.10.2010 ob 08:16
Pandit
Del tega kar si zapisal verjetno drži, ampak po drugi strani pa ne razumem kakšno vezo imajo Američani, če si je naša levica nakadrirala v banko svoje ljudi za dajanje nezavarovanih tajkunskih kreditov, za ta kriminal pa so si izplačali milijonske nagrade.
Zadnji takšen primer je kredit za trgovski center Stožice, zato jaz ne razumem kaj imajo Američani tu zraven.
Banko naj dokapitalizira kar naša levica, oziroma njeni volilci, da jim končno kapne kakšno politiko volijo, od mene pa lahko dobijo samo kakšen kamen.
gunserman
# 01.10.2010 ob 07:34
zaradi takih kot si ti vladoska, bo vlada še naprej dobila mandat, super!! počaki da boš vidu kaj pripravljajo v prihodnosti, komaj čakam zvedel sem dobro novico, plačo bodo še manjše!! Se že veselim!
Gyorgy
# 01.10.2010 ob 02:15
Hja, težje je take reči dopovedat sindikatom, ki zavirajo napredek na vse možne načine (pa ne samo od javnih oslužbencev) in pa tatovom, ki so z opeharjenimi podjetji finančno shajali, doker so bile delnice kolikor toliko visoke.
Binder Dandet
# 01.10.2010 ob 08:06
Vredu, NLB je nacionalnega pomena. Dokapitalizirajmo. Hkrati pa oglobimo vse, ki so zaslužni, da je dokapitalizacija potrebna. In naj za bodoče velja enako. Naj začnejo odgovorni za svoje odločitve nosit posledice. Korenček in palica, oni bi pa samo korenček imeli.
Vladoska
# 01.10.2010 ob 07:27
Nora država, s še bolj norimi državljani. Če delaš dobro za korist države in vseh njenih državlajnov se ti zgodijo sindikati. Malo smrdi po prijemih, imenovani JJ. Drago nas bo stala napaka g. Viranta. (namenoma brez titule, ki si je ne zasluži)
vombat90
# 01.10.2010 ob 02:19
mramor je bil najboljši finančni minister in če ne bi prišlo do menjave oblasti 04 in bi bil še 4 leta minister, bi sedaj imeli dosti manjšo krizo.
Kazalo