Ženske so v povprečju bolj izobražene od moških, velikokrat pa še vedno ostajajo tik pod vrhom in ne zasedejo najodgovornejših položajev. Foto: EPA
Ženske so v povprečju bolj izobražene od moških, velikokrat pa še vedno ostajajo tik pod vrhom in ne zasedejo najodgovornejših položajev. Foto: EPA

Štajerske podjetnice združuje regijski svet Perle, ki jim nudi možnost mreženja in izmenjave izkušenj. "To ženske nujno potrebujemo, ne glede na branžo, v kateri delamo," pravi njegova predsednica Marjana Bravc.

Regijski svet Perle je zaživel junija 2012, danes pa šteje 120 posameznic, kjer tkejo nove stike in vezi. Izmenjava izkušenj in mreženje sta po besedah Bravčeve namreč ključna pri vodenju podjetij. "Tovrstnih druženj je med moškimi podjetniki veliko več, ženske pa imajo manj priložnosti za tovrstno druženje, tudi zato, ker so razpete med službo in družino v večji meri kot moški," je opozorila.

Še vedno v slabšem položaju tik pod vrhom
V večini zahodnoevropskih držav sicer obstajajo podporne ženske mreže že desetletja. "Dokazano je, da ženske bolj kakor moški potrebujejo medsebojno podporo, mentorstvo, lokalno podporo. Torej bi morali narediti vse, da bi bilo povezovanja podjetnic več in da bi dobile večjo podporo v različnih stanovskih okoljih," meni Bravčeva.

Regijski svet Perle prireja tudi redna mesečna srečanja članic in načrtuje skupne projekte. Enkrat letno izvede konferenco, na kateri več kot 200 žensk predstavlja svoje delo in izkušnje. Letos je ta na programu 21. oktobra.

Poudarila je, da podjetniška pot ni lahka niti za moške, a so ženske še vedno v podrejenem položaju: "Ženske v Sloveniji so bolj izobražene kot moški, a je njihova povprečna plača nižja, kar se običajno vidi šele po upokojitvi … Do uspeha na delovnem področju ženske pogosto ovirajo tudi družinske obveznosti in zastarela miselnost ... Velikokrat pa ostajajo na stopnicah tik pod vrhom, so torej članice uprav, izvršne direktorice in bistveno manj izpostavljene kot njihovi moški kolegi."