ACH se otepa velikih dolgov, ki si jih je nakopal v preteklih letih. Foto: MMC RTV SLO
ACH se otepa velikih dolgov, ki si jih je nakopal v preteklih letih. Foto: MMC RTV SLO

Na lastništvu ACH-ja v Adrii Mobilu so že vpisane zastavne pravice. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je zaradi zavarovanja za skupno 62,5 milijona evrov posojil - ki sta ju na DUTB prenesla NLB in NKBM - prejšnji teden vpisala zastavno pravico na okoli 66-odstotnem deležu Adrie Mobila v lasti družbe Protej in na 21-odstotnem deležu družbe, ki je v lasti ACH-ja.

Že teden prej pa je na celotnih okoli 87 odstotkih Adrie Mobila, ki so bili do vpisa prenosa 66-odstotnega deleža na Protej v lasti ACH-ja, zastavno pravico vpisala banka Unicredit.

ACH in Protej, večinski lastnik ACH-ja v lasti menedžerjev družbe, sta sicer pretekli teden z DUTB-jem podpisala pogodbo o enoletnem moratoriju na odplačilo glavnice posojil, ki so jih banke prenesle na DUTB, izvedba sporazuma pa je zavarovana s premoženjem družbe Adria Mobil. ACH ima samo do bank upnic za več kot 100 milijonov evrov dolgov.

Zastavno pravico na deležih ACH-ja v nekaterih drugih družbah v skupini je vpisala tudi Hypo Alpe-Adria banka. Tako ima zastavno pravico na 100-odstotnih deležih ACH-ja v Autocommmercu, AC - Mobilu, Avtu Triglavu in Perftechu.