NLB bo iskal novih 367 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
NLB bo iskal novih 367 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Delničarji, od katerih je z več kot 90-odstotnim posrednim in neposrednim lastniškim deležem daleč največja država, bodo na skupščini tako odločali o podelitvi pooblastila upravi za povečanje osnovnega kapitala za največ 367,2 milijona evrov z izdajo največ 44 milijonov delnic.

Skupaj z drugimi predvidenimi ukrepi, na katerih dela banka sama, naj bi bilo to povečanje po oceni uprave in nadzornikov zadostno za povečanje količnikov kapitalske ustreznosti, kot jih zahteva Banka Slovenije.

Junija bodo lastniki odločali tudi o novi zasedbi nadzornega sveta banke, ki bo po novem štel 8 članov in ne več 11. Tak nadzorni svet naj bi bil komunikacijsko in stroškovno učinkovitejši, njegova organiziranost pa naj bi s tem sledila dobrim zgledom in praksam iz mednarodnega bančnega okolja.

Odstopil pa je prvi nadzornik Klemen Vidic, in sicer iz osebnih razlogov. Nadzorni svet je za naslednika potrdila Saša Cundra, ki bo nadzornemu svetu predsedoval do junijske skupščine.

V novem nadzornem svetu naj bi sedeli obstoječi člani Stephan Wilcke, Miro Germ, Sašo Cunder, Gael de Pontbriand in Marianne Okland. Pridružili pa naj bi se jim Dimitrios Stratikopulos, Sergeja Slapničar in Peter Testen.