Lani je bilo za slabši obisk Kop po Jesenškovih besedah krivo tudi toplo vreme v dolinah, čeprav so na Kopah imeli dovolj snega za smučanje in so obratovale vse žičnice. Foto: Reuters
Lani je bilo za slabši obisk Kop po Jesenškovih besedah krivo tudi toplo vreme v dolinah, čeprav so na Kopah imeli dovolj snega za smučanje in so obratovale vse žičnice. Foto: Reuters

Dosedanja vlečnica s krožniki je bila ozko grlo pri vstopu na smučišča na Kopah, zato je pridobitev, vredna 4,5 milijona evrov, zelo pomembna za turistični razvoj Zahodnega Pohorja. To pa je letos tudi edina nova žičniška naprava v Sloveniji.

Prepeljali bodo več smučarjev, proga je daljša
Nova sedežnica bo lahko prepeljala do 2.400 smučarjev na uro, med spodnjo in zgornjo postajo je okoli 200 metrov višinske razlike. Proga bo tako po novem nekoliko daljša, zdaj bo dolga okoli 1.000 metrov. Naprava naj bi bila za smučarje pripravljena sredi decembra.

Na Pungartu tako trenutno potekajo zaključna dela. Sedežnica je speljana severno od zdajšnje vlečnice, ki jo prav tako delno obnavljajo in jo bodo pustili postavljeno za takrat, ko sedežnica zaradi vetra ne bo smela obratovati, pojasnjuje tehnični vodja GTC Kope Jaka Debevc.

Upajo, da bo sezona boljša kot lani
GTC Kope je tudi investitor projekta, 30 odstotkov sredstev pa so pridobili iz evropskih virov in od države. "To je zelo velika pridobitev za Kope in celo Koroško," poudarja direktor GTC Kope Srečko Jesenšek. Lanska sezona na Kopah je bila namreč med slabšimi, saj so našteli okoli 60.000 smučarjev.

Upajo, da bodo s sedežnico privabili več obiskovalcev, je pa po Jesenškovih besedah slaba točka pomanjkanje prenočitvenih zmogljivosti. Zainteresiranim vlagateljem v gorsko-turistično središče Kope namreč na bankah ne uspe pridobiti sredstev za izvedbo naložb.

Novi prostori v Ribnici na Pohorju
Glede prenočišč tako bolje kot na Kopah kaže v Ribnici na Pohorju, kjer smučišča prav tako upravlja GTC Kope. Tam sta ob dveh obstoječih novih apartmajskih objektih zunanja investitorja - podjetji Komunaprojekt in Požarni sistemi - letos zgradila še dva apartmajska objekta. Skupno je v Ribnici na voljo okoli 400 postelj.