Gospodarstvo
Nova Zelandija
Hiše v tej državi so si privoščila tudi številna znana imena, med drugim prvi mož Tesle Elon Musk, soustanovitelj PayPala Peter Thiel in spletni velikan Kim Dotcom. Foto: AP
       Ta zakon zagotavlja, da je trg za naše domove vzpostavljen na Novi Zelandiji, ne na mednarodni ravni.       
 Namestnik finančnega ministra David Parker

Dodaj v

Na Novi Zelandiji tujci ne bodo več smeli kupiti stanovanjskih nepremičnin

Zakon velja za že obstoječe nepremičnine
15. avgust 2018 ob 16:20
Wellington - MMC RTV SLO, STA

Novozelandski parlament je zakon, ki tujcem prepoveduje nakupe obstoječih stanovanjskih nepremičnin, potrdil v tretjem branju.

"Ta vlada verjame, da Novozelandcev s ponudbo ne bi smeli preseči bogatejši tuji kupci," je v izjavi poudaril namestnik finančnega ministra David Parker. "Ne glede na to, ali gre za čudovito jezero ali nepremičnino ob oceanu ali pa za skromno predmestno hišo – ta zakon zagotavlja, da je trg za naše domove vzpostavljen na Novi Zelandiji, ne na mednarodni ravni," je dodal.

Nova Zelandija v zadnjih letih opaža rekordne ravni priseljevanja, kar je vprašanje nepremičninskega trga napravilo za eno ključnih točk strankarskega boja pred lanskimi splošnimi volitvami. Pritok tujcev in tujega naložbenega kapitala sta bila prepoznana kot glavna krivca za napihovanje cen nepremičnin.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je pred volitvami obljubljala zakon, ki bo tujcem prepovedal nakup obstoječih stanovanjskih nepremičnin. Obljubila je tudi gradnjo 100.000 domov za revnejše v roku desetih let.

V skladu z zakonodajo bodo tuji vlagatelji še naprej lahko vlagali v nove stanovanjske projekte. Vlada pa računa, da bo s tem podprla naložbe v nove domove.

Cene hiš so se v državi z okoli 4,7 milijona prebivalci v zadnjem desetletju zvišale za 50 odstotkov, lastništvo hiš pa je upadlo na najnižjo raven v zadnjih 65 letih.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
melanholik
# 15.08.2018 ob 16:36
Pravilno. Po vsem svetu se zavedajo problemov, ki jih s seboj prinaša nebrzdana globalizacija, le pri nas bi morali vse sprejemati z odprtimi rokami.
hišnike
# 15.08.2018 ob 16:36
Obljubila je tudi izgradnjo 100.000 domov za revnejše v roku desetih let.

Medtem pa naši stanovanjski skladi gradijo 350.000€+ stanovanja za mlade.
gorenc007
# 15.08.2018 ob 17:11
to bi moglo v sloveniji bit že od 91 dalje...........
Bloodline
# 15.08.2018 ob 16:58
Adijo prosti trg, adijo blaginja.

Nevem o kakšni blaginji govoriš, če cene rastejo ravno zaradi tujcev?
atom ant
# 15.08.2018 ob 17:19
Pravilno.
Ve se, kdo si je in zakaj omislil "prosti trg" in globalizacijo.
astro
# 15.08.2018 ob 17:38
Kjer bogati ljudje kupujejo nepremičnine, tam cene narastejo. Lep primer sta London (bogati Rusi in Arabci) in San Francisco (odlično plačane IT službe). Domorodci se zaradi visokih cen ali najemnin umikajo. Novozelandski ukrep pozdravljam.
alojzr2
# 15.08.2018 ob 16:28
Presneto, pa ravno sem imel eno bajto ob morju ogledano.
Samo še po levi bi se naučil vozit pa bi šel.
Radoveden
# 15.08.2018 ob 17:37
ustanoviš lokalno podjetje na ime lokalca, ki kupi stanovanje, nato pa preneseš podjetje na tujca in evo vam isto foro ki so jo slovenci izvajali na Hrvaškem. jaka muda. worst case pa jo "kupi" lokalec in jo da za 99 let v najem po simbolični ceni. pa smo spet na istem. gre za populistični bombonček za bebav del novozelandskega volilnega telesa.
kralj matjaž
# 15.08.2018 ob 17:26
K_ris
A da levica zopet sprejema nacional socialistične zakone?
mile952
# 15.08.2018 ob 17:27
IndyBob

# 15.08.2018 ob 16:57
Prijavi neprimerno vsebino Napihnjene cene nepremicnin in upad lastnistva sta verjetno spet posledica vladne politike, ki prekomerno regulira novogradnje. Omejevanje zazidljivih zemljisc, pa to.


Ha, ha, ha... Kje živiš, da te ne prodajo? A povečano povpraševanje tujcev po nepremičninah pa k rasti cen ni prispevalo nič? A bejž no...
Radoveden
# 15.08.2018 ob 17:48
Socializmu = torej inflaciji, kjer je kredit pobrala inflacija. In pa Jazbinšku, ki je razprodal državno premoženje za sitnico in je tako vsak prišel iz službenega v privat stanovanje na pol zastonj. Če pa je inflacija dobra stvar in razprodaja državnega premoženja, potem pa Samores, prosim, imaš kaj za razprodat? Za pol realne cene? Se mi je zdelo.
motoyama
# 15.08.2018 ob 19:28
To bi morali sprejeti tudi pri nas v obmejnih področjih, kjer si tujci že postavljajo napise in smerokaze v svojem jeziku. Še malo pa bojo zahtevali referendum o priključitvi ozemlja matični domovini.
the law1
# 15.08.2018 ob 18:19
@deželan

V Novi Zelandiji imajo trenutno napredno levo vlado, ki se želi dokazati.

Vlade takšnega tipa so napredne le v lastni zblojenosti in ta ukrep je samo dokaz tega.
smbu
# 15.08.2018 ob 17:51
Pravilno. Sem tam živel eno leto in kitajci tam kupujejo hiše iz avtobusa (sploh je ne pogledajo od znotraj). Cele soseske so že kitajske.
deželan
# 15.08.2018 ob 18:30
Na Novi Zelandiji ravno tako primanjkuje teh, ki ustvarjajo novo dodano vrednost, bolje rečeno delavcev je premalo.
Pravi se, da to državo obvladuje kapital a ni čisto tako. Imajo pravilo, da ko državljan dočaka 65 leto, dobi penzijo 1.500 NZ dolarjev pa čeprav ima samo en delovni dan. Torej niso brez sociale, kar poemni, da nekdo mora ustvariti večk kot porabi.
Novozelandska premierka Jacina Ardern je levo usmerjena in je marsikaj obljubila. Ni vse slabo a ni vse dobro. Gospa kaj lahko privede samo sebe v probleme a za to državo se ni bati, saj so stara parlamentarna družba, ki zna dokaj spretno peljati preko čeri. Zadnja finančna kriza 2008 jih skoraj ni oplazila. Povečano povpraševanje je še najbolj spodbidilo izvolitev Trumpa, saj je veliko Američanov začelo kupovati domove prav v NZ, da se umaknjejo Trumpovi politiki.
the law1
# 15.08.2018 ob 18:14
@K_ris

Rad bi slišal komentar @the law1

V bistvu ti je že napisal @IndyBob.

Zelo se bodo čudili, ko ta ukrep ne bo prinesel želenih efektov. Tako pač je, ko pridejo na oblast "napredneži" tipa "peoplekind". Zblojenost na višku
Radoveden
# 15.08.2018 ob 18:07
"Pravilno.
Ve se, kdo si je in zakaj omislil "prosti trg" in globalizacijo."

Tisti ki je prvi zraven ima od tega največ, nato pa vsi spodaj v piramidi. Tudi slovenčki, ker na račun prostega trga lahko uvažajo in izvažajo in to se nam vsem pozna na boljšem standardu.

In največja ironija? Imamo kriptovalute. Najbolj so zaslužili prvi pri koritu. Korito je bilo odprto za vse. Najbolj pa so ga promovirali libertarci, SJW, freedomfighterji in sovražniki finančnih elit, čeprav danes kripto furajo ravno elite z denarjem. In vse to je omogočal prosti trg. In kaj se zgodi če tem libertarcem in sovražnikom elit ponudiš prosti trg in možnost lahkega zaslužka? Pograbijo, ko vroče žemljce in se režijo vso pot do banke, medtem ko jadrajo na valu uspeha, ki ga poganja tisto kar najbolj sovražijo. To je pa ironija realnosti v vsem svojem sijaju.
NoFuture
# 15.08.2018 ob 17:55
Pametna odločitev.
GlihProu
# 15.08.2018 ob 17:38
Pravilno. Ni treba cen navijati na gor. Za ljudi je bolje, da je ceneje.
Binder Dandet
# 16.08.2018 ob 08:18
"Danes bi bilo to nemogoče, ker so ljudje postali preveč ležerni in se nočejo spuščati v to."

Nekaj gotovo je v tem, da so se vrednote spremenile. Ampak danes tudi nismo ob 14h že doma. Ali pa da bi bolniške jemali, da bomo bajto zidali. Ali da bi iz javnih firm material jemali. Ali da bi kredite inflacija jemala. Teh momentov, ki so drugačni kot nekoč, je danes več.
Harmonist
# 16.08.2018 ob 01:50
Ta stran postaja leglo globalistične propagande, dejansko stanje v oženjeni državi pa je ravno nasprotje insinuacije, da gre za ksenofobijo. Kot da je nekaj narobe s tem, da države nočeš prodati tujcem.
Resnica o NZ je ravno obratna, imajo levo premierko. ki zagovarja multi kulti(oz prisilno isčamizacijp), ki je samo pretekli teden podprla miniranje konzervativnega Stefana Molymeuxa in Lauren Southern. Celotni mediji so tekmovali v tem, kdo ju bo bolj očrnil, s cenzuro. Dejansko izvajajo medijske umore z lažmi in projekcijo lastnega protibelslega rasizma. Do kdaj bodo ljudje sprejemali te laži, ki hočejo čimprej uničiti zahod?
deželan
# 15.08.2018 ob 18:34
Radoveden
Podjetja ki so bila v dr užbenio lasti, so upravljali zaposleni. Ti zaposleni so se dsami dogovorili, da bodo oblikovali stanovanjski sklad in so vsak mesec vanj vplačevali določen znesek, Ko se je nabralo dovolj, so kupili stanovanja. Dodelili so ga zapsolenimi v taisti firmi na podlagi tolkovanja a je delavec ob vselitvi moral nekaj malega dodati to sicer ni bilo pravilo povsod. Torej so ta stanovanja kupili zaposleni v podjetjih ne pa država.
Javni sektor je druga zgodba. Stanovanja za zaposlene v JS so se financirala iz proračuna to je iz davkov, kar pomeni, da so ali smo jih kupili davkoplačevalci.
Funai
# 15.08.2018 ob 18:24
Bo odprl podjetje pa bo njegovo novozelandsko podjetje kupilo. Isto je pri nas z Rusi.
deželan
# 15.08.2018 ob 18:07
Radoveden

Jazbinšku, ki je razprodal državno premoženje za sitnico in je tako vsak prišel iz službenega v privat stanovanje na pol zastonj.


Narobe je metati vse v en koš.

Vsa stanovanja, ki so jih kupila podjetja svojim zaposlenim, so bila kupljena iz denarja zaposlenih posamezne firme ne pa denarja države. Če so ta stanovanja kupila podjetja in so posledično delavci zato manj delili, je popolnoma prav, da se je dala možnost nakupa tem delavce. Postavil bi vprašanje, zakaj je del kupnine, ki so jo plačali delavci pobrala država, na podlagi česa, saj ob nakupu ni nič primaknila.
Tudi pri prodaji stanovanj so politiki beri država izvedli majhno denacionalizacijo delavcem zapioslenim v gospodarstvu, kar je barabija.

Še o inflaciji.
Inflacija povzroča krajo zaposlenim v gospodarstvu oz tem, ki so na prostem trgu. Državnim uslužbencem se plače kepo revalorizirajo kolikor je inflacija. Zaposleni v realnem sektorju ne morejo vedno dražiti za toliko kolikor je inflacija in posledično ne morejo dvigovati plač. Če se plače ne dvigujejo, se za enako plačo dobi manj, torej plače padajo. Delavci za enako delo dobijo manj. Delavci v državnih službah dobijo vedno enako. Komu koristi inflacija = TRistim, ki denar tiskajo zato da si delijo nekaj kar ne zaslužijo.
bud00
# 15.08.2018 ob 18:05
Naj jim gre svetovat DUTB, ki kupuje nepremičnine sam od sebe.
K_ris
# 15.08.2018 ob 17:24
Rad bi slišal komentar @the law1
JohnSmith
# 15.08.2018 ob 20:29
Firmo bodo ustanovili in bo firma kupila nepremičnino.
the law1
# 15.08.2018 ob 18:34
@deželan

Na Novi Zelandiji ravno tako primanjkuje teh, ki ustvarjajo novo dodano vrednost, bolje rečeno delavcev je premalo.
Pravi se, da to državo obvladuje kapital a ni čisto tako. Imajo pravilo, da ko državljan dočaka 65 leto, dobi penzijo 1.500 NZ dolarjev pa čeprav ima samo en delovni dan. Torej niso brez sociale, kar poemni, da nekdo mora ustvariti večk kot porabi.


Ja, v NZ imajo univerzalno pravico do penzije po 65 letu. Imajo pa tudi izjemno nizke davke. Ne poznajo npr. obveznih prispevkov na plače.

Gospa kaj lahko privede samo sebe v probleme a za to državo se ni bati, saj so stara parlamentarna družba, ki zna dokaj spretno peljati preko čeri.

Ja, drži ta bodo ti "peoplekind" zblojenci hitro odplaknjeni, ker imajo kronično operativno nesposobnost.
SamoRes
# 15.08.2018 ob 17:39
Pravilno.
Skippy
# 16.08.2018 ob 00:42
@xes
saj socialisti so vedno tisti, ki imajo polno rit in polno idej, kako drugim praznit žepe. Me zanima, če je toliko socialno čuteč in ta apartma na morju zastonj ponuja tudi tistim manj srečnim?
Skippy
# 16.08.2018 ob 00:34
Nevem o kakšni blaginji govoriš, če cene rastejo ravno zaradi tujcev?

Cene rastejo zaradi pomanjkanja zemljišč, isto kot pri nas.
Radoveden
# 16.08.2018 ob 00:26
"Potrebuješ eno stanovanje, oziroma eno hišo. Vse kar imajo nekateri in še drago oddajo je treba 100% obdavčiti. Bogati še bolj bogati, revni še bolj revni."

Če ni nikogar da bo kupil po dragi ceni, potem pač ne moreš prodat in bogatet. Če pa se proda, potem je bila pa cena taprava, četudi se DRAGO ODDAJA. Ker očitno še NI predrago. Predrago bo takrat ko ne bo noben kupil. A je ta matematika jasna?
Radoveden
# 16.08.2018 ob 00:23
izo,
men paše kapitalizem, ker se znajdem, ustvarim precej dodane vrednosti od katere nekaj imajo drugi preko precej vplačanih davkov, največ pa imam sam. v socializmu bi se tudi znašel, vendar bi najverjetneje spokal, če bi čez mejo obstajal kapitalizem. socializmi so se izpeli. imamo le socialno naravnano državo in ljudi, ki se jim zdi da če nimajo za nov avto, nov najboljši telefon in za 2 tedna dopusta nekje v raju, da so razslojeni. ne, samo drugi imajo več, socialci so pa dalje revni, kot bi bili v socializmu. in v čem je potem problem? v tem da vidiš druge in se ti godi krivica ker niso tudi oni socialci, lepo uravnani z vsemi, noben ne šrli in nobene fovšije in svi smo srečni ker ni razlik? o pa so razlike, pa so. tega ne moreš potlačit. in čim se nekje nekdo spomne kapitalizem, je to smrt za neustvarjalne v socializmih, ki so plačani ravno tako kot ustvarjalni (ali pa malce bolje, prav veliko pa ne). in vedno se konča enako.

vsak sistem ima svoje dobre in slabe strani. ne da se pa nabrat samo dobre iz obeh in to furat dalje, ker ni kompatibilno. ve se kdo je prosperiral v socializmu in kdo prosperira danes.
xes
# 15.08.2018 ob 21:06
SamoRes: nepremičnin in dobršen del nas ima celo apartmaje na morju.

Od nekdaj sem te imel na sumu, da si en navaden kapitialistični veleposestnik :)
K_ris
# 15.08.2018 ob 20:46
@the law1

Naj torej pričakujem, da boš nehal Novo Zelandijo navajati kot zgled?
Chopin
# 15.08.2018 ob 20:41
Nevem o kakšni blaginji govoriš, če cene rastejo ravno zaradi tujcev?

Ne vem kako nekaterim ni jasno da ce je vecino premozenja domacinov v nepremicninah in cene v primerjavi s svetom na prostem trgu zrastejo, da to pomeni da je povprecno domacinom naraslo bogatstvo in blaginja v primerjavi s svetom. Je velika razlika ali otroci domacinov dedujejo nepremicnino, ki je vredna 200 namesto 100 tisoc dolarjev. Najhujse za domacine kjerkoli po svetu je padanje cen nepremicnin na obmocju kjer imajo sami investicije. Da ne govorim da je padanje cen nepremicnin v neposredni korelaciji z propadanjem regij iz vecih vidikov in da je za take nepremicnine na neprivlacnih obmocjih tudi precej tezje najti kupce.
izo
# 15.08.2018 ob 20:13
Socializmu = torej inflaciji, kjer je kredit pobrala inflacija

o madona si pameten. no poglej pa recimo ekonomika zda (veti gral kapitalizma, vsaj po večini): razslojevanje, najbolj zakreditiran narod per capita, javečji javni dolg, ki ga lepoodplačujemo tudi ostali, ker imajo jasno štanc mašino doma.
samo ne mi prosim nabijat, kdo koga kreditira ipd.
hexen
# 15.08.2018 ob 18:29
Smiselno tudi pri nas, prodaja nepremičnin tujcem koristi samo peščici, ki se je znašla na pravem kraju na pravem mestu, Slovencem pa to ograjuje in omejuje prostor.
Tudi masovni turizem podobno koristi le peščici, stanje pa je postalo neznosno.
Lahko si privoščimo boljše in cenejše pogoje življenja, brez prodaje lastne države.
deželan
# 15.08.2018 ob 17:57
Prosti trg občasno povzroča motnje in je potrebno nanje odgovoriti.
Dogovorni trg povzroča krize ki trajajo nepretrgoma.
Kdo si največ obeta od dogovornega trga ? Ravno ti, ki bentije preko prostega, ki ceno formira gelde na ponudbo in povpraševanje. Kdor meni, da bo dogovri trg prinesel nižje cene se krepko moti, cene se bodo še poečale a povečale se bodo tudi čakalne dobe, kar v NZ niti ne vedo, saj nimajo izkušenj s tovrstnimi trgi.

V Novi Zelandiji imajo trenutno napredno levo vlado, ki se želi dokazati. Prehodnja desna je vladala zelo dolgo, kar kaže, da so se nakopičili problemi kliantelizma. Tud leva vlada bo prinesla enake rezultate, če bo vladala predolgo in če bo gnala dogovorne cene v nedogled.

Novo Zelandijo moramo gledati malo drugače. Država je velika približno tzako kot Italija, prebivalstvo pa šteje približno tioliko kot je Hrvatov. To je velika prazna država, ki ima neverjetne potenciale. Samo Milford Sound fjord na jugozahodu Nove Zelandije južnega otoka prinese preko turizma letno 10 milijard NZ dolarjev.
johann
# 16.08.2018 ob 08:09
Slovenci se imamo samo socializmu zahvaliti, da smo v vrhu po lastništvu nepremičnin in dobršen del nas ima celo apartmaje na morju. Kje si to povprečen državljan v kapitalizmu lahko privošči?

Od kod ti ideja, da ima večina apartmaje na morju? Povem ti, da jih večina nima. Kar pa se tiče nepremičnin, pa ti lahko povem, da se je večina stanovanj odkupila po letu 1991 z tki. Jazbinškovim zakonom. Kar pa se tiče hiš, pa ti lahko iz prve roke povem , da so se ta gradila v lastni režiji, z ogromnim odrekanjem, ogromno del smo opravili kar sami. Danes bi bilo to nemogoče, ker so ljudje postali preveč ležerni in se nočejo spuščati v to.
Kar pa se tiče tvojega kapitalizma. Spomnim se , ko smo v socializmu občudovali avtomobile, ki so se vsako leto valili skozi Maribor na dopust. In to so bili avti navadnih delavcev, ker bogataši sploh niso hodili na Jadran v Yugo.
mmeeddoo
# 16.08.2018 ob 06:36
Torej je res mogoče, da država dela v dobro svojih državljanov in ne v dobro "sposobnih podjetnikov"?
rubin
# 16.08.2018 ob 05:16
Da še malo karikiram, si želite da postane Portorož luksuzni predel za bogate ruse, poleti poln, pozimi prazen, lokalno prebivalstvo pa živi v rovtah v zaledju in se vsak dan vozi uro in kuri bencin, pa še to gnije v mansardah staršev?
maher
# 15.08.2018 ob 22:24
The law 1,

a te je stareša sestra naučila besede "zblojen(ost), da si se tako navdušil nad njo?
vest
# 15.08.2018 ob 20:07
@tapravslovenc
in bilo je obdobje ko je delo nekaj veljalo in namesto da so mladi na računalnikih in telefonih in mamilih čepeli so delali

To je pa res tapravo sloveceljsko razmišljanje. Vsi tamladi so lenuhi in narkomani.
Butale4ever
Radoveden
# 15.08.2018 ob 18:21
deželan, ja čigava pa so bila podjetja ki so kupila ta stanovanja? kaj pa stanovanja zaposlenih v javnih službah?
Bloodline
# 15.08.2018 ob 18:05
K_ris
A da levica zopet sprejema nacional socialistične zakone?


Tole pa je kajla.
Radoveden
# 15.08.2018 ob 17:39
"Obljubila je tudi izgradnjo 100.000 domov za revnejše v roku desetih let.

Medtem pa naši stanovanjski skladi gradijo 350.000€+ stanovanja za mlade."

Ja kje pa piše za koliko se bodo potem ta stanovanja prodajala IN PA obljuba sploh je eno realizacija pa drugo. Tudi Luka in Šarec lahko obljubita domove za revnejše. Obljubi lahko vsak vse. Kdaj boste znali ločevati.
VICTORIA99
# 16.08.2018 ob 15:13
Čisto pravilno. Tujci z veliko denarja bi najraje pokupili vso zemljo in vodne vire.
semaino
# 16.08.2018 ob 13:10
Tako se sciti svoje drzavljane.
Flagellum Dei
# 16.08.2018 ob 11:27
"Slovenci se imamo samo socializmu zahvaliti, da smo v vrhu po lastništvu nepremičnin in dobršen del nas ima celo apartmaje na morju. Kje si to povprečen državljan v kapitalizmu lahko privošči?"

In sedaj se bomo zahvalili stranki Levica, da nam bo te naše nepremičnine obdavčila.
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo