Pahor bo izbranega kandidata DZ-ju predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, torej do 19. septembra. Foto: BoBo
Pahor bo izbranega kandidata DZ-ju predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, torej do 19. septembra. Foto: BoBo

Po srednih pogovorih vodji poslanskih skupin SDS-a, LMŠ-ja, SMC-ja, Levice in DeSUS-a še ni jasne slike o tem, kateri od peterice kandidatov za guvernerja v DZ-ju uživa največ podpore. Za zdaj je videti, da se tehtnica nagiba v prid trenutnima članoma sveta Banke Slovenije in viceguvernerjema Marku Bošnjaku in Primožu Dolencu, pri čemer je v rahli prednosti Bošnjak. V poslanski skupini SDS-a so medtem rekli, da ne podpirajo nobenega od kandidatov.

Na glasove poslanske skupine SD-ja, kot so so Pahorju povedali v četrtek, lahko med petimi kandidati za guvernerja Banke Slovenije računata zdajšnja viceguvernerja Bošnjak in Dolenc, je predsedniku republike Borutu Pahorju povedal vodja poslancev SD-ja Matjaž Han.

V poslanski skupini NSi so se sestali z vsemi kandidati in jim pozorno prisluhnili, a se jim nobeden ne zdi optimalen. Počakali bodo tako predsednikov predlog in se dokončno odločili, je povedal vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat. Pri trenutnih petih kandidatih pogrešajo več odločnosti, tudi pri obeh obstoječih članih sveta Banke Slovenije, ki so ju sicer ob glasovanju za položaj viceguvernerjev podprli. "A guvernersko mesto je nekaj drugega," je dejal Horvat.

Favorita nima tudi poslanska skupina SAB-ja, zato bodo tudi oni pred dokončno odločitvijo počakali na uradni predlog predsednika republike.

Pet kandidatov
Pahor je kandidature za guvernerja začel zbirati konec aprila, potem ko je svoj mandat zaradi odhoda na vodstveno funkcijo v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, predčasno končal Boštjan Jazbec.

Do izteka roka so se prijavili že omenjena Bošnjak in Dolenc, ki po Jazbečevem odhodu tudi začasno vodi Banko Slovenije, nekdanja članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, ki je redna profesorica na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti in znanstvena svetnica Fakultete za management Univerze na Primorskem, nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj, ter predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar.

Pahor bo izbranega kandidata DZ-ju predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, torej do 19. septembra. Po posredovanju predloga kandidature DZ-ju je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. DZ bo o kandidatu glasoval najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje glasove večine vseh poslancev.