Belič je zatrdil, da so vse prijavljene kandidate za funkcijo novega predsednika uprave temeljito preverili, Marko Jazbec pa se je izkazal z izkušnjami v bančnem sektorju. Foto: Televizija Slovenija
Belič je zatrdil, da so vse prijavljene kandidate za funkcijo novega predsednika uprave temeljito preverili, Marko Jazbec pa se je izkazal z izkušnjami v bančnem sektorju. Foto: Televizija Slovenija
Belič pojasnjuje zamenjave v SDH-ju

"V ponedeljek popoldne se je sešla nominacijska komisija nadzornega sveta SDH-ja na eni izmed svojih sej, ko je usklajevala predlog za imenovanje nove uprave, in ta tej seji je dejansko prišlo do uskladitve. Takoj zatem sem kot predsednik nadzornega sveta dobil pisno zahtevo štirih članov nadzornega sveta za sklic izredne seje s predlogom za imenovanje in odpoklic uprave," je Belič v pogovoru za Televizijo Slovenija odgovoril na očitke, kako bliskovito so nadzorniki zamenjali vodstvo Slovenskega državnega holdinga, upravljavca našega premoženja.

"Kot predsednik nadzornega sveta sem se takoj lotil organizacije in izvedbe te izredne seje - po preverjanju pri drugih članih nadzornega sveta je bila edina možnost v tem tednu, da bi sejo opravili v ponedeljek ob 19. uri. In takrat je bila tudi sklicana, torej ne ponoči," je pojasnil nenaden sklic izredne seje.

Odpoklic zaradi poteka mandata
Kakšni pa so bili razlogi za razrešitev vodstva? S preoblikovanjem Slovenske odškodninske družbe (Sod) v Slovenski državni holding (SDH) je tedanja uprava Soda nadaljevala delo kot uprava SDH-ja z začasnim mandatom - in sicer z mandatom do imenovanja nove uprave, je pojasnil Belič.

"Matej Pirc in Matej Runjak sta bila odpoklicana zaradi poteka mandata. Ne gre za politično zamenjavo, gre za potek mandata in imenovanje nove uprave," je Belič zanikal, da bi šlo za krivdno razrešitev ali zamenjavo iz političnih razlogov.

"Nobeni lobiji niso vplivali na odločanje nadzornega sveta - ta je svojo odločitev sprejel popolnoma samostojno in strokovno," je dodal.

Jazbec je izkušen in ni v postopku
Odgovoril je tudi na očitke o spornosti predsednika nove uprave Marka Jazbeca. Kot predsednik kreditnega odbora NLB-ja je med drugim namreč odobril slaba posojila Vegradu, ACH-ju in Merkurju.

Belič je zatrdil, da so vse prijavljene kandidate za to funkcijo temeljito preverili, Jazbec pa se je izkazal z izkušnjami v bančnem sektorju: "Zavedati se je treba, da SDH upravlja precejšnje premoženje v finančnih institucijah in gospod Jazbec je eden izmed redkih prijavljenih kandidatov, ki te izkušnje izkazuje," je pojasnjeval Belič.

Spomnil je, da zoper Jazbeca ne poteka noben kazenski ali odškodninski postopek, zatrdil pa, da bi nadzorni svet nemudoma ukrepal in ga razrešil, če bi postopek bil uveden.


Celoten pogovor Beliča z voditeljico Eriko Žnidaršič si lahko ogledate v priloženem videu!

Belič pojasnjuje zamenjave v SDH-ju