Predsednik uprave SDH-ja je prepričal nadzorni svet, da so pri imenovanju nadzornikov NLB-ja ravnali zakonito. Foto: Borut Živulović/BoBo
Predsednik uprave SDH-ja je prepričal nadzorni svet, da so pri imenovanju nadzornikov NLB-ja ravnali zakonito. Foto: Borut Živulović/BoBo

Uprava SDH-ja na čelu z Markom Jazbecem je nadzornikom SDH-ja predložila podrobno poročilo o kandidacijskem postopku nadzornikov NLB-ja, na podlagi katerega še uživa zaupanje nadzornikov. Ti upravi priporočajo, naj čim prej izpelje postopek za popolnitev nadzornega sveta NLB-ja.

Ob tem so v SDH-ju zapisali, da nadzorni svet NLB-ja kljub odstopu trojice še vedno opravlja vse naloge iz svojih pristojnosti, s čimer sta zagotovljeni stabilnost poslovanja NLB-ja in nemotena priprava na začetek privatizacije.

Kot je znano, je SDH februarja imenoval pet novih nadzornikov NLB-ja, trije pa so po številnih kritikah o nepreglednosti delovanja SDH-ja odstopili. Ne nazadnje se je SDH glede trojice zapletel tudi v spor z državnim bančnim regulatorjem. Sporno kadrovanje pa je pristalo tudi na razpravi koalicije, ki pa še čaka na poročilo nadzornikov SDH-ja.

Pred sejo nadzornega sveta so se v javnosti pojavila namigovanja, da bi nadzorniki SDH-ja lahko glasovali o zaupnici upravi SDH-ja, vendar se to ni zgodilo.

Cerar pričakuje pojasnila
Predsednik vlade Miro Cerar, ki je trenutno v New Yorku na tematski razpravi ZN-a, ni komentiral odločitve nadzornikov, pričakuje pa, da bodo nadzorniki SDH-ja javnosti in vladi sporočili razloge za to odločitev. "Če bi vlada menila, da je njihova odločitev neprepričljiva in pomanjkljiva, bomo zahtevali dodatne informacije in nato videli, kako naprej," je še dejal in naložil nekaj kritik na račun koalicijskih partnerjev.

"Žal koalicijska partnerja še nista naredila tistega premika, ki ga je naredila naša zakonodaja in ki vodi v neko normalizacijo družbe," je dejal. Po njegovih besedah se stranki še naprej vedeta, kot da je gospodarstvo stvar politike. "Ni politika tista, ki bo dajala usmeritve gospodarstvu in ukazovala, katerega človeka zamenjati," je povedal Cerar in še enkrat zatrdil, da so pristojnosti korporativnega upravljanja zdaj pri SDH-ju. Naloga nadzornega sveta pa je, da oceni, če je kaj spornega, je dodal.

Karl Erjavec (DeSUS) in predsednik SD-ja Dejan Židan po Cerarjevih besedah politizirata področje, ki ne sodi v sfero politike. "To je stara miselnost, da bodo politični voditelji ukazovali, koga nastaviti v neko podjetje. Moramo vztrajati pri modernem principu, da je to stvar korporativnega upravljanja, kjer pristojne institucije uveljavljajo odgovornost. Ni pa to stvar ne Židana ne Erjavca ne mene," je bil jasen.

Kadrovanje ni bilo usodno za Jazbeca
Kadrovanje ni bilo usodno za Jazbeca