Vlagatelje na delniških trgih je strah, da se bo kriza iz Grčije razširila v še nekatere predele Evrope. Prvi kandidatki sta Španija in Portugalska. V Sloveniji niti javni dolg niti proračunski primanjkljaj nista skrb vzbujajoča. Bonitetna hiša Dun & Bradstreet je za našo državo ta mesec kreditno oceno pustila nespremenjeno. Foto: EPA
Vlagatelje na delniških trgih je strah, da se bo kriza iz Grčije razširila v še nekatere predele Evrope. Prvi kandidatki sta Španija in Portugalska. V Sloveniji niti javni dolg niti proračunski primanjkljaj nista skrb vzbujajoča. Bonitetna hiša Dun & Bradstreet je za našo državo ta mesec kreditno oceno pustila nespremenjeno. Foto: EPA
Vrednost evra je v sredo padla še pod 1,29 dolarja, cena lahke nafte pa je le še dobrih 80 dolarjev. Foto: EPA

Najprej se posvetimo Ljubljanski borzi, kjer so se vlagatelji z dnevom zamude odzvali na nemir evropskih trgov. Če je v torek SBI TOP (940 točk) pridobil odstotek, je tokrat padel za 1,84 odstotka, kar je največ v zadnjih desetih mesecih. Tri odstotke cenejše so delnice Zavarovalnice Triglav, katerih enotni tečaj (22,58 evra) utegne ob še enem slabšem dnevu doseči letošnji minimum (22,42). Tudi Krkine delnice so ob prometu 340 tisoč evrov strmo padle, najnižje do 67,6 evra. Na koncu je bila cena 68,25 evra. Nova KBM je padla na 11,7 evra, Telekom na 113, tečaj Petrola je spet pod 300 evri. V prvi kotaciji so se podražile le Gorenjeve delnice.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

MERCATOR

-1,89 % 160,05 EUR
KRKA-1,98 %67,98
LUKA KOPER-1,17 % 21,11
TELEKOM-0,71 % 114,76
PETROL-1,51 % 299,09
NOVA KBM-1,58 %11,81
GORENJE+0,96 %13,66
INTEREUROPA +0,00 %3,40

Le farmacija na pozitivni strani
Zahodni delniški trgi so v torek utrpeli visoke izgube, saj kljub evropski pomoči Grčiji prevladuje strah, da se bo kreditna kriza razširila v preostale dele stare celine. Newyorški Dow Jones (10.926 točk) se je znižal za dva odstotka, Nasdaq (2.424) celo za tri. Pozitivno so se po objavi poslovnih rezultatov gibale vrednosti delnic največjih farmacevtskih podjetij na svetu (po lanski prodaji), Pfizerja in Mercka. Na drugi strani so delnice tehnoloških in industrijskih podjetij, ki veliko izvažajo na evropsko tržišče, izgubile tla pod nogami. Cene surovin so prav tako občutno padle, potem ko je vrednost evra zdrsnila na najnižjo vrednost v zadnjem letu.

Najslabši dan v zadnjih treh mesecih
Indeks volatilnosti VIX je porasel za 18 odstotkov in dosegel najvišjo vrednost v skoraj treh mesecih, kar dokazuje, kakšno nervozo je v naslabšem dnevu v zadnjih treh mesecih doživljal Wall Street. Širši indeks S&P 500 je bil najnižje pri 1.168 točkah, kjer je pri 50-dnevnem drsečem povprečju območje podpore. Spodbudni makroekonomski podatki trgu niso pomagali. Ameriška podjetja so marca nepričakovano prejela več naročil, prodaja že zgrajenih stanovanj pa je dosegla petmesečni vrh.

Vodilne evropske borze so v torek v povprečju izgubile tri odstotke, merjeno z indeksom FTSEurofirst 300 (1.033 točk), in dosegle najnižjo točko po začetku marca.

DAX30 pod 6.000 točkami
Največje izgube so utrpeli delničarji bančnih podjetij, saj so zlasti francoske in nemške banke zelo izpostavljene grškemu trgu. Delnice Deutsche Bank so padle za šest odstotkov, kar deset odstotkov pa so v povprečju izgubile delnice grških bank. V sredo dopoldne so se razmere po objavi spodbudnih četrtletnih rezultatov francoske Societe Generale nekoliko umirile, vseeno pa se indeksi niso mogli znebiti negativnega predznaka. Frankfurtski DAX30 je zdrsnil pod 6.000 točk. Delnice naftnega velikana BP, ki so v zadnjih dveh tednih zaradi izlitja nafte v Mehiškem zalivu padle za 15 odstotkov, so vendarle okrevale.

Ugodno vrednotenje evropskih delnic
Po nekaterih podatkih je iz podjetij, ki sestavljajo tri elitne indekse v Londonu (FTSE 100), Frankfurtu (DAX 30) in Parizu (CAC 40), od 15. aprila izpuhtelo že 260 milijard evrov papirnatega premoženja, kar je več, kot je lani znašal grški bruto domači proizvod (240 milijard). Vseeno nekateri analitiki še ne govorijo o koncu bikovskega trenda, ki traja od lanskega marca. "Gre bolj za popravek kot za spremembo trenda, čeprav trg v tem trenutku verjetno še ni preprodan," meni Lars Krackel, strateg pri banki BNP Paribas. Če gledamo vrednotenje evropskih delnic, je trg trenutno najcenejši v zadnjih osmih mesecih, saj znaša kazalec P/E v povprečju 13,35.