Zveza potrošnikov priporoča, da potrošniki pogledajo, koliko stane kilovatna ura. Vsi drugi stroški pa so vezani na druge predpise. Pri majhnem računu je njihov delež še večji. Foto: BoBo
Zveza potrošnikov priporoča, da potrošniki pogledajo, koliko stane kilovatna ura. Vsi drugi stroški pa so vezani na druge predpise. Pri majhnem računu je njihov delež še večji. Foto: BoBo

Vsaj prvih pet let porabnikom glede tega ni treba skrbeti, saj sta se dobavitelja zavezala, da bosta cene ohranila na enaki ravni. Verjetno pa lahko na trgu z elektriko pričakujemo tudi še nove spremembe, saj je ta vse bolj zanimiv za tujce.

Novi trgovec z elektriko, ki bo nastal prihodnje leto, bo daleč največji pri nas, oskrboval bo 350 tisoč odjemalcev. Kot pravi direktor Elektro Energije Bojan Kumer, so združevanja dobaviteljev, to je že drugo letos, razumljiva zaradi velikega interesa tujcev za vstop na naš trg: "Zagotovo lahko v prihodnosti pričakujemo še kakšen vstop tujega energetskega velikana, vsaj najavljeni so bili. Kot dober gospodar, ki je v posredni državni lasti, se moramo na te vstope dobro pripraviti."

"Cen nobena od družb ne sme zviševati prvih pet let oziroma v primeru izrednih dogodkov na trgu prva tri leta. V tem čas pa tudi ceniki ostajajo ločeni. Tako dolgo dve družbi z blagovnima znamkama živita ločeno. Ko bo prišlo do transakcije in združitve, bosta naredila vse maksimalno za nagrajevanje svojih potrošnikov," je dejal Kumer.

Na zvezi potrošnikov menijo, da ni nujno, da je veliko število ponudnikov boljše. Koncentracija pa lahko vodi v monopolni položaj. Veliko je seveda odvisno tudi od odjemalcev, ki imajo možnost spremljati trg in dobavitelja zamenjati. Predsednica zveze Breda Kutin pri tem opozarja, da opažajo pojav različnih bonusov in ponudb, ki s ceno električne energije nimajo nobene zveze: "Ljudem priporočamo, da pogledajo, koliko stane kilovatna ura. Vsi drugi stroški so vezani na druge predpise. Pri majhnem računu je njihov delež še večji."

Sama cena električne energije se v bližnji prihodnosti sicer verjetno ne bo zviševala, bodo pa naši zneski na položnicah verjetno višji zaradi dajatev na račun novih in tudi že izvedenih, a prenapihnjenih investicij.