Slabe gospodarske razmere in vedno večje število slabih terjatev so močno udarili po tečaju delnic Nove KBM, ki se je samo letos znižal za 55 odstotkov. Foto: BoBo
Slabe gospodarske razmere in vedno večje število slabih terjatev so močno udarili po tečaju delnic Nove KBM, ki se je samo letos znižal za 55 odstotkov. Foto: BoBo
Wells Fargo
Ameriške banke so presenetili z dobičkom, ki so ga ustvarile v drugem letošnjem četrtletju. Foto: Reuters

"Vlagatelj, ki je takrat, ko nihče ni pričakoval takšnega upostošenja zaradi finančne krize, v javni prodaji v Novo KBM vložil 1000 evrov, ima danes (ker je dobil še bonus delnice) le še okoli 60 evrov vredno pozicijo," je za rubriko Finančne krivulje na Valu 202 povedal analitik Alte skladi Peter Jenčič.

Šušteršič zavrača državno pomoč
"Glavni razlog za padec je visok delež slabih kreditov in negotovost, kako se bo odločila država, ki je največja lastnica. Finančni minister Šušteršič je predsedniku uprave povedal, da je državna pomoč zadnja možnost pri zagotavljanju potrebnega kapitala, kar je vsaj pri meni naletelo na precejšnje simpatije."

Četrtkovi tečaji delnic na Lj. borzi:

PETROL

+0,59 %

171,00 EUR

TRIGLAV

+0,42 %

12,05

NOVA KBM

+0,00 %

1,42

TELEKOM

+0,00 %

61,50

GORENJE

-0,22 %

4,62

KRKA

-0,93 %

41,51

LUKA KOPER

-1,33 %

7,40

MERCATOR

-2,99 %

123,10


V javni prodaji je bila leta 2007 cena Nove KBM 27 evrov, na borzi pa je v prvih tednih poskočila do skoraj 45 evrov. Zdaj je njena vrednost padla na 1,40 evra.

Nova KBM lahko odproda kar nekaj naložb
"Ker država ne bo kar tako pomagala, se postavlja vprašanje, kako naj banka zagotovi prepotreben kapital za preživetje? Če pogledamo pri preostalih evropskih bankah (tak vzorec pa se pojavlja tudi pri NLB-ju), je bil eden izmed prvih korakov pri zagotavljanju višje kapitalske ustreznosti ta, da so banke odpoklicale t. i. hibridne inštrumente in si z računovodsko operacijo okrepile kapital. Banke so tudi pregledale svoje naložbe in sprejele odločitve o dezinvesticiji. NLB in Nova KBM sta na tej točki nekoliko zadaj za primerljivimi bankami. Nova KBM bi lahko odprodala Zavarovalnico Maribor, Poštno banko, pokojninsko družbo Moja naložba, banki Adria bank in Credy bank ...," še dodaja Jenčič

Po grobih izračunih bi NKBM s prodajo teh naložb zagotovil zadosti kapitala, da bi zadostil prihodnjim odpisom slabih posojil. Če niti to ne bi zadoščalo, bi lahko izdal še zamenljive obveznice CoCo.

Finančne krivulje na Valu 202:

Dobički ameriških korporacij boljši od (precej črnih) pričakovanj.


A
meriške banke ne čutijo preveč dolžniške krize
V ZDA je položaj bank kljub evropski dolžniški krizi še vedno zelo trden, kažejo sveži podatki o poslovanju bank v drugem letošnjem četrtletju. JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo in Bank of America so presenetili analitike z milijardnim dobičkom.

Bank of America z višjim dobičkom, a nižjim prihodkom
V sredo je rezultate objavila Bank of America, ki jo je morala po zlomu banke Lehman Brothers reševati država. Dobička je bilo v drugem četrtletju za 2,5 milijarde dolarjev, potem ko je bilo v istem lanskem obdobju za skoraj devet milijard dolarjev izgube, res pa je, da je imela banka nekoliko nižje prihodke, zato so delnice v sredo izgubile skoraj pet odstotkov. Število neplačanih obveznosti iz naslova hipotekarnih posojil je padlo na najnižjo raven po začetku leta 2007.

S & P najvišje v zadnjih dveh mesecih

Spodbudni dobički iz številnih sektorjev, ne le bančnega, so zadnje dni povzročili rast delnic na Wall Streetu. Indks Dow Jones (12.908 točk) se je v sredo zvišal še za dobrih sto točk, širši S & P 500 (1.372 točk) pa je pridobil dve tretjini odstotka in je zdaj najvišje po začetku maja. Proizvajalec polprevodnikov Intel je bil tudi med podjetji, ki so pozitivno presenetili z rezultati, delnice pa so porasle za 3,3 odstotka. Tudi vseevropski delniški indeks DTSEurofirst 300 (1.053 točk) je v sredo občutno pridobival in se zvišal za 1,2 odstotka.