V prevzemu Mercatorja bi glede na pobudo foruma socialnega podjetništva sodelovalo med 100.000 in 300.000 kupcev. Foto: BoBo
V prevzemu Mercatorja bi glede na pobudo foruma socialnega podjetništva sodelovalo med 100.000 in 300.000 kupcev. Foto: BoBo

Celotna skupina Mercator zaposluje okoli 23.000 ljudi, od tega 11.500 v Sloveniji, nanjo pa so vezana številna druga podjetja in skupaj več kot 70.000 delovnih mest.

"Zato si moramo prizadevati, da bo dobil lastnika, ki se bo zavzemal za njegov dolgoročni razvoj, ohranitev in zaščito delovnih mest, priznane blagovne znamke, prodajo na obstoječih lokacijah in še v večjem obsegu za odkup zdrave lokalno pridelane in predelane hrane iz Slovenije," v forumu utemeljujejo svojo pobudo.

Prihodnja vlada bi morala opredeliti jasnejša pričakovanja, v katero smer naj gre finančno in poslovno prestrukturiranje podjetij, ki so v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in bank.

Zato bi bilo po njihovem mnenju smiselno, da se pred prodajo omogoči čas za ustanovitev kapitalske zadruge in se podpre usklajevanje z bankami upnicami glede njihovih zahtev po dokapitalizaciji Mercatorja.

Ustanovitev kapitalske zadruge
Po scenariju foruma socialnih podjetnikov bi najprej vzpostavili konzorcij zainteresiranih deležnikov, ki bi ustanovili kapitalsko zadrugo, prek katere bi zbirali denar.

Potencialni člani zadruge bi bili sedanji in nekdanji zaposleni v Mercatorju, potrošniki dobavitelji, druge pravne in fizične osebe, potrošniško-delavske zadruge iz tujine. K sodelovanju nameravajo povabiti še predstavnike sindikatov, vlade, ministrstev, poslance, banke v večinski državni lasti.

Mercatorjeve pike bi postale finančni vložek
V forumu računajo na sodelovanje večine zaposlenih ter med 100.000 in 300.000 kupcev, ki bi se nato dogovorili o višini deležev, ki bi jih vplačali. Med možnostmi v forumu navajajo tudi prilagoditev sistema kartice zvestobe Pika, da bi sedanji mehanizmi ugodnosti postali vložek oz. finančni delež imetnikov kartice.

Potem ko bi zadruga začela prevzemni postopek, bi šli v pregled poslovanja ter v pogajanja z lastniki in bankami upnicami. Če bi bila uspešna, bi člani zadruge vplačali preostali del zadružnega kapitala. Če bi bil postopek v katerikoli fazi ustavljen, bi člani zadruge vložke dobili v celoti povrnjene, pravijo v forumu.

Zadruga Naš Mercator
Po prevzemu večinskega deleža bi Mercator iz delniške družbe preoblikovali v delavsko-potrošniško-dobaviteljsko zadrugo Naš Mercator, v okviru katere bi k sodelovanju pritegnili tudi obstoječe manjšinske lastnike.

Mercator sicer tik pred prodajo
Mercator je sicer pred prodajo hrvaškemu Agrokorju, posel za prodajo 53-odstotnega deleža naj bi bil sklenjen do 30. junija. Cena za delnico je postavljena pri 86 evrih, Agrokor naj bi poleg tega Mercator dokapitaliziral v višini 225 milijonov evrov, od česar bi banke prejele 200 milijonov evrov. Preostanek sredstev naj bi šel za obratni kapital. Banke upnice naj bi prispevale dodatnih 100 milijonov evrov posojil z namenom ureditve finančnih razmer v Mercatorju.