Uredba vlade bo steklenico piva podražila za 7 centov in bo po novem stala vsaj en evro. Foto: EPA
Uredba vlade bo steklenico piva podražila za 7 centov in bo po novem stala vsaj en evro. Foto: EPA
Trošarine bodo šle navzgor

S temi ukrepi bi že letos proračun obogatili za 20 milijonov evrov. A kaj, če bo zaradi višjih cen manj prodaje. Za zabavo ali preprosto sprostitev ob kozarcu alkoholne pijače boste po novem morali odšteti več. Uredba vlade bo, recimo, steklenico piva podražila za 7 centov in bo po novem stala vsaj en evro, je za TV Dnevnik poročala Vesna Zadravec.

Jure Struc, direktor marketinga Skupine Pivovarna Laško, je prepričan, da ob dražitvi energentov in surovin teh zmanjševanj proizvajalci ne morejo sprejeti na svoja pleča. Teh rezerv ni več, zato bo na koncu trošarina bremenila potrošnika, je dodal.

In kakšna bo dokončna cena? Trgovci molčijo, proizvajalci in uvozniki pijač pa: dvig trošarine bodo trgovci izkoristili za še večji dvig cen izdelkov. Ivan Grm, uvoznik alkoholnih pijač in direktor Stock Slovenija, meni, da se bo trošarina neto povišala za 40 centov pri žganih pijačah. Na končni ceni bo vpliv večji zaradi marže, ki bo na višji osnovi in zaradi višjega DDV-ja. Končni učinek bo tako 60 centov.

Kot je povedal Grm, prodaja pijač že tako upada. Dvig trošarin naj bi jo še bolj oklestil, ljudje bodo kupovali v tujini, povečala se bo tudi siva ekonomija. Da bo država iz naslova dviga trošarin zaslužila več kot 20 milijonov evrov, pa je po njegovem le luzija.

S prvim aprilom bodo dražje tudi cigarete. V Tobačni tovarni Ljubljana so nad ukrepi vlade presenečeni, saj se je zavojček cigaret v zadnjem letu podražil že trikrat po 10 centov. Direktorica Tobačna Ljubljana Breda Brezovar Papež pravi, da potrošnik ne neha kaditi, je pa res, da začne iskat cenovno bolj ugodne cigarete.

"In če ne pijete alkohola in niti ne kadite, ne mislite, da vas ti ukrepi ne bodo prizadeli. Dvig trošarin posledično prinese inflacijo. Torej v povprečju se bodo podražile tudi druge življenjske potrebščine," je še povedala Zadravčeva.

Trošarine bodo šle navzgor