Finančni trgi čakajo podatke o stanju na ameriškem trgu dela. Če so ZDA marca res ustvarile več kot 200 tisoč neto delovnih mest, bo to četrti zaporedni mesec, ko je bilo ustvarjenih vsaj 200 tisoč novih služb. Takšnega pozitivnega niza v ZDA ni bilo že od leta 1999. Foto:
Finančni trgi čakajo podatke o stanju na ameriškem trgu dela. Če so ZDA marca res ustvarile več kot 200 tisoč neto delovnih mest, bo to četrti zaporedni mesec, ko je bilo ustvarjenih vsaj 200 tisoč novih služb. Takšnega pozitivnega niza v ZDA ni bilo že od leta 1999. Foto:
Vrednost evra je zadnji teden padala, z njim pa tudi tečaji delnic na razvitih trgih.

Spomnimo, da je švicarska centralna banka septembra napovedala, da bo v želji, da zavaruje izvozna podjetja, z vsemi silami branila tečaj 1,20 franka za evro. Od tedaj se ni zgodilo, da bi bilo treba za evro plačati manj kot 1,20 franka, v četrtek pa je ta "sveta" meja padla (vse do 1,1992 franka). Ne sicer za dolgo, a vendarle. Tudi v primerjavi z dolarjem je evro ta teden precej oslabel, vendar se še drži nad 1,30 dolarja. Če bi pogledal pod to mejo, je velika verjetnost padca na 1,20 dolarja.

Grški scenarij za zdaj malo verjeten
Krivdo za negativno gibanje skupne evropske valute lahko pripišemo višjim zahtevanim donosom na španski dolg, ki so zdaj najvišje po jesenskem vrhuncu dolžniške krize. Če bi bilo treba reševati Španijo, bi bil "požarni zid" za obrambo evra premajhen, saj v skladu enostavno ne bi bilo dovolj sredstev. Za zdaj sicer še ni strahu, da bi morala Španija zaprositi za pomoč oziroma tako kot Grčija reprogramirati svoj dolg, je pa veliko negotovosti, kako ga bo v času visoke brezposelnosti in negativne gospodarske rasti obvladala.

Finančne krivulje na Valu 202:

Glavno vlogo na delniških trgih imajo zadnje dni največje centralne banke.


Največji letošnji primanjkljaj na Wall Streetu

Na nekaterih zahodnih delniških trgih so zaradi velikonočnih praznikov že potegnili črto pod tem tednom. Newyorški indeks S & P 500 se je v četrtek znižal pod mejo 1.400 točk in na tedenski ravni izgubil 0,7 odstotka. Ni veliko, a vseeno je to največja tedenska izguba letos. Danes bo objavljen podatek o marčevskem trgu dela v ZDA. Največje svetovno gospodarstvo naj bi ustvarilo neto 203 tisoč delovnih mest, potem ko je februarja pribitek znašal 227 tisoč. Frankfurtski delniški indeks DAX30 (6.775 točk) je od ponedeljka izgubil dva odstotka in pol.

V naslednjem tednu začetek objave četrtletnih rezultatov
Znani borzni rek pravi, da je maja smiselno prodati delnice in se za nekaj časa posloviti od trga (sell in May and go away), saj je obdobje od maja do novembra na borzah ponavadi slabše kot obdobje od novembra do maja. Morda je tokrat kar april primeren mesec za unovčevanje dobičkov po strmi rasti v prvem letošnjem četrtletju. Nekateri analitiki napovedujejo večji popravek. To bi se lahko zgodilo že v prihodnjem tednu, ko bodo prve ameriške družbe sporočile, kako so poslovale od 1. januarja do 31. marca. Če rezultati ne bodo dosegli pričakovanj, se bo trg, ki je zadnje čase nervozen tudi zaradi Fedovega zavračanja nadaljnje politike kvantitativnega sproščanja, obrnil navzdol.

Premija na brent znaša 20 dolarjev
Vrednost nafte vrste brent je bila ob koncu četrtkovega trgovanja 123,26 dolarja, premija na lahko nafto pa natančno 20 dolarjev. Še na začetku leta je bila razlika osem dolarjev. Včasih je bila lahka nafta celo kakšen dolar ali dva dražja, po finančni krizi pa je premija na brent močno poskočila in lani oktobra dosegla rekordnih 28 dolarjev. Nafta vrste brent je nekoliko kakovostnejša, poleg tega je po njej večje povpraševanje v Aziji. Zlasti Kitajska je pomemben igralec na naftnem trgu - januarja je uvozilo osem odstotkov več nafte kot v istem obdobju lani.