Gospodarstvo
Spletno nakupovanje se vse bolj seli na mobilne telefone, opažajo spletni trgovci. Foto: Pixabay
Darko Dujič pravi, da je zvestoba fizičnim trgovcem med recesijo precej upadla. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
V Sloveniji naj bi bilo okoli 3.000 spletnih trgovin, kar ni malo, a je precej manj kot na Češkem, ki ima enega najbolj razvitih spletnih trgov v Evropi. Tam deluje kar 40.000 spletnih trgovin na dobrih 10 milijonov prebivalcev.
Dejan Žgalin pravi, da dostava ne bi smela trajati več kot dva ali tri dni. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
VIDEO
Pasti spletnega nakupovanja

Dodaj v

"Nekaj 100 evrov vreden spletni nakup za Slovence ni tabu"

Navade Slovencev pri spletnem nakupovanju
6. december 2018 ob 16:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenci nakupujemo predvsem pri domačih spletnih trgovcih, zelo previdni smo pri nakupovanju oblačil in obutve, ki jih po spletu kupimo le devet odstotkov, brez težav pa spletnemu trgovcu zaupamo tudi nekaj 100 evrov za belo tehniko, avdio-video in računalniške izdelke.

Pri nas po spletu kupujemo predvsem izdelke, ki so najbližje digitalno naprednemu kupcu, pojasnjuje Darko Dujič, direktor podjetja Ceneje. "Če govorimo o izdelkih, gre tu za računalništvo, belo, avdio-video-, fototehniko." Prek spleta tako opravimo 20 odstotkov vseh nakupov za opremo avtomobila, 35 odstotkov avdio- in videonaprav in skoraj polovico, 45 odstotkov, vseh nakupov s področja računalništva, kaže raziskava, ki sta jo novembra izvedla Valicon in Ceneje. Kar 90 odstotkov oblačil in obutve pa še vedno kupimo v "fizičnih trgovinah", kakor navadne trgovine imenujejo spletni trgovci.


Kljub temu nakupovanje oblek, obutve in tudi pohištva po spletu narašča: "Pri pohištvu splet postaja neke vrste izložba oziroma spletni razstavni salon (showroom). Kupci gredo s spleta nato v fizične trgovine, na ta način so bolj informirani o nakupu in imajo več informacij o izdelku," pojasni Dujič.

Slovenci zaupamo domačim spletnim trgovcem
Le 18 odstotkov Slovencev opravi spletne nakupe na tujih spletnih straneh, kar 47 odstotkov pa jih nakupuje samo pri domačih spletnih trgovcih. Medtem je to razmerje na sosednjem Hrvaškem skorajda obrnjeno. Tako je tudi zaradi tega, da zgodovina spletnega trgovanja v Sloveniji sega v čase, ko je bil Amazon še v plenicah, pravi Dujič.

"Imamo kar nekaj trgovcev, ki so začeli že pred mnogo leti, kar pomeni, da smo se Slovenci že v letih od 2000 dalje navajali na spletno trgovino. Tudi nekateri največji fizični trgovci so imeli splet kot neki prodajni kanal, od Big Banga do Mercatorja, ki so začeli razmeroma zgodaj. To pomeni, da je bilo to ves čas prisotno v naši zavesti in na ta način so se razvili tudi nekateri specializirani trgovci npr. na področju prodaje parfumov, avtodelov, bele tehnike," pravi Dujič, ki meni, da smo bili pri tem kar napredni. Med tujimi spletnimi trgovci, pri katerih kupujemo Slovenci, kadar ne kupujemo pri domačih, sicer prednjačita Amazon in AliExpress, sledi jima Ebay.

Pri spletnih nakupih se ne bojimo višjih zneskov
Podatki kažejo tudi, da Slovencev prek spleta ni strah opravljati dražjih kupov. "V nekaterih kategorijah so nakupi v povprečju tudi nad 300 evrov. Pnevmatike so v povprečju okoli 240 evrov. V kategoriji avdio/video se nakupi prav tako gibljejo med 200 in 300 evri. To pomeni, da nakup za nekaj 100 evrov ni tabu za Slovence, temveč je že povsem uveljavljena in normalna praksa." Zanimivo pa je, da je še pred dvema letoma med mogočimi načini plačila prednjači plačilo po povzetju. Kljub temu ga na račun kreditnih kartic in drugih mogočih načinov plačila prek spleta v zadnjem času izbere vse manj kupcev.

Dostava
Bojazen, da je za spletne nakupe božičnih in novoletnih daril že prepozno, je odveč, saj bi morali na izdelke, ki so na zalogi, čakati le nekaj dni. "Dostava pri nas traja od dva do tri delovne dni, je pa res, da so težava dostavne službe, ki ob koncih tedna in praznikih ne delajo. 18., 19. december je tako zadnji dan za naročilo, če želimo izdelek prejeti še pred božičem," pojasnjuje Dejan Žgalin, direktor Ujede, d. o. o., ki upravlja spletno trgovino Spletična.

Prihodnost nakupovanja
Na vprašanje, ali bo spletna trgovina izpodrinila fizično, Dujič odgovori, da bodo spletni trgovci, ki želijo obstati, redefinirali fizično trgovino. "Večje fizične trgovine so postale prevelika stroškovna obremenitev za trgovce. Veliko trgovcev tega ni preneslo," Dujič pojasni propadanje nekaterih nekoč velikih trgovskih verig v ZDA. "Pomembna je transformacija v količini površin, zalogah, organizaciji zalog in distribucije, ki lahko zmanjša obremenitev najema in izgradnje novih trgovskih centrov." Dujič mimogrede tudi omeni, da imamo v Sloveniji največ trgovinskih površin na prebivalca.

Hkrati pa se dogaja, da se vse več trgovcev, ki so začeli na spletu, seli tudi v fizične trgovine. "To postaja trend. Stranke pričakujejo neki prostor ali trgovino, kjer lahko tudi preizkusijo izdelke. Na spletu ne moreš povonjati parfuma," pojasnjuje Žgalin in doda, da gre pri tem za mešanico fizične trgovine, razstavnega salona in prevzemnega mesta.

"Danes je Amazon večji kot deset največjih klasičnih trgovcev v ZDA ter že kupuje in odpira fizične trgovine. To se dogaja tudi pri nas, a na lokacijah, ki so zanimive tudi za prevzem izdelkov," pojasni Žgalin. Toda takih trgovin je precej manj kot pri klasičnem trgovcu, saj mora ta, da lahko prodaja, imeti trgovino tako rekoč v vsakem mestu. "To je tudi zelo drago, mi pa smo dostopni 24 ur na dan, vsakomur, kjer koli živi. Na Hrvaškem npr. prek spleta veliko kupujejo ljudje z otokov, saj številni izdelki tam niso dostopni. Mi pa jim v dveh, treh dneh dostavimo, kar hočejo, ni se jim treba za to voziti v Zagreb," kar je velika prednost, še sklene Žgalin.

Larisa Daugul
Prijavi napako
Komentarji
BehindYou
# 06.12.2018 ob 16:45
Avtor članka pa ne piše da je glavni razlog za spletni nakup cenejša cena izdelka. Čeprav na slovenskih spletnih trgovinah cene sploh niso tako ugodne kot bi lahko bile.
Zato sam kupujem na tujih portalih.
Primer: Mimovrste je izredno promorviral kako visoke popuste imajo za Black friday. Telefon Honor10 je bil znizan iz 470€ na 380€, obenem pa je bil enak telefon Honor10 na amazon.de znižan iz 400€ na 270€.

Nauk: slovenski spletni trgovni prodajajo na znizanjih izdelke po ceni, ki pri tujih spletnih trgovcih v redni prodaji
friks
# 06.12.2018 ob 16:46
Ne vem, če je novinarki jasno, zakaj čevlje in obutev ne kupujemo toliko prek spleta? Cena gotovo ni faktor. Faktor je to, da ljudje to robo radi poskusimo se pogledamo v ogledalo in potem kupimo.
DiscoViking
# 06.12.2018 ob 18:00
Npr. kupoval tipkovnico za rač. pred kratkim. Pri nas cena ca. 90EUR + poštnina, Avstrija 70EUR plus zastonj poštnina. Pri nas nas trgovci lupijo ko banane.
josh k.
# 06.12.2018 ob 16:38
Hladilnik, pečico, kuhalno ploščo, napo, pralni stroj in pomivalni stroj. Vse navedeno sem kupil preko spleta, brez letanja po trgovinah in dostavljeno pred vrata. Brez problemov, že par let nazaj.
Obleke, obutev pa nisem nikoli kupoval prek spleta.
malikaliber
# 06.12.2018 ob 16:34
Nakupovanje osrečuje! Če zaprejo nakupovalne centre bomo imeli v Sloveniji porast depresij!
tartaarus
# 06.12.2018 ob 16:58
@Wolfy

Amazon UK, DE, ES in IT vsi dostavljajo več kot 3/4 izdelkov v Slovenijo. Izdelki so vsi cenejši kot pri nas, poštnina pa je nekje med 6-10€ in ponavadi prispe v enem tednu (tudi v 2-3 dneh včasih).
betko007
# 06.12.2018 ob 17:34
in Pošta Slovenije te dni zamuja z dostavo preko 5 dni. Čakam že tri pakete, več kot 10 tudi, ki zamujajo zaradi Pošte Slovenije.
Mimovrste ima tudi velike težave zaradi navala.
moonylink
# 06.12.2018 ob 17:19
ufff da se smatra 200-300 kot "visji znesek" je pa ze malo huda...
Sussudio
# 06.12.2018 ob 19:51
Tak članek bi imel smisel 10 let nazaj ne pa leta 2018 ko veliko ljudi kupuje praktično da že vse po spletu razen povečini hrane.
Sicer pa racionalen slovenski kupec kupuje po spletu iz tujine in slovenskih spletnih trgovin niti ne povoha.
Radoveden
# 06.12.2018 ob 18:39
"Ne vem, če je novinarki jasno, zakaj čevlje in obutev ne kupujemo toliko prek spleta? Cena gotovo ni faktor. Faktor je to, da ljudje to robo radi poskusimo se pogledamo v ogledalo in potem kupimo."

Neumnost. Faktor je to, da se obujemo, probamo velikost čevlja, potem pa preko spleta kupimo ceneje :D
Mihsss
# 06.12.2018 ob 17:38
Zakaj bi pa bil tabu??
r4ndom
# 06.12.2018 ob 17:22
Večinoma vse prek spleta z izjemo hrane. Res pa je , da so bili vsi nakupi z izejmo redkih izjem opravljeni pri ostalih EU trgovcih od bele tehnike pa do IT komponent se cena med recimo nemškimi ali slovenskimi trgovci za enak izdelek lahko razlikuje tudi do 30% (četudi imajo pri nas takrat popust).

Kar se pa izkušenj z dostavo tiče imam pa v Sloveniji slabe, zato se raje odločam za osebni prevzem - medtem, ko iz Nemčije zadeve dobiš v 3-5ih dneh. Pri nas sem na odpravo čakal tudi že en teden (čeprav so imeli zadevo domenevno na zalogi). Naši spletni prodajalci so še precej zadaj.
ElTorro
# 06.12.2018 ob 18:22
ufff da se smatra 200-300 kot "visji znesek" je pa ze malo huda...


Večina takšnega zneska ne porabi ravno vsak drugi dan....
Simba
# 06.12.2018 ob 18:08
brezproblema nabavil miele hladilnik, pralni stroj, sušilec in pečico - vse preko spleta.
Enako tudi za kopalnico, od stropnega tuša, wc školjke, pa do podometnega kotlička...
to sem naročeval za starše iz DE v SLO. a je treba omenit da me je prišlo med 30 in 40% manj kot če bi te iste arikle kupil v SLO z vkalkulirano poštnino? najbrž ne...

aja, pa televizij nikar ne gledat v sloveniji... stari modeli so dražji kot najnovejši modeli v DE...

aaa...pa še to: davka boste plačali samo 19%... kul, ane? slovenski politiki so "carji", ni kaj
moonylink
# 06.12.2018 ob 17:26
Kar se pa izkušenj z dostavo tiče imam pa v Sloveniji slabe, zato se raje odločam za osebni prevzem - medtem, ko iz Nemčije zadeve dobiš v 3-5ih dneh. Pri nas sem na odpravo čakal tudi že en teden (čeprav so imeli zadevo domenevno na zalogi). Naši spletni prodajalci so še precej zadaj.

enake izkusnje sicer izpred ze vec kot petimi leti ampak ocitno se ni kaj dosti spremenilo

ena redkih prednosti lokalnega okolja bi za slovenske trgovce bila hitrejsa dostava...hec je pa v tem da skoraj enako dolgo cakas na dostavo iz slovenske spletne trgovine kot na dostavo iz nemskega amazona...vcasih se dlje
Simba
# 06.12.2018 ob 20:34
MrMr: "Se kar zgrozim ko vidim da sem eden redkih, ki raje plača malo več ker izdelek le vidim in preizkusim v trgovini."

Ti dam eno domačo nalogo?
Pojdi v trgovine in poskusi sprobati recimo Bosch pečico CSG656RB7...
okej, okej, pa bodiva bolj fer... sprobaj pomivalni stroj Bosch SMV88TX36E..

dam za pir če ga boš lahko sploh kje vidil "v živo". Nazadnje ko sem spraševal naokoli so govorili da je "po naročilu" in da je za čakat 2 tedna. V teh dveh tednih mi nemški pere že vsaj en teden. In za tako storitev naj bi plačal 350€+ več?
opat
# 06.12.2018 ob 18:04
Ne izgubljaš časa z nakupi,, ki jih itak sovražim. Vtipkaš in konec.
kornjaca
# 06.12.2018 ob 21:10
Zakaj tujina? Iz Nemčije dobiš v treh dneh, mimovrste pa rabi 2 tedna, da sploh pripravi naročilo, potem še dva dni, da ga pride dostava iskat, potem pa potovanje paketa po Sloveniji, kot da dostavljajo s konjsko vprego...
MatjazP
# 06.12.2018 ob 20:36
Jaz večinoma kupujem direktno pri Kitajcih.
Zakaj bi plačeval toliko posrednikov?
Mr.Mr.
# 06.12.2018 ob 19:36
Se kar zgrozim ko vidim da sem eden redkih, ki raje plača malo več ker izdelek le vidim in preizkusim v trgovini. Zgrozi me pa ko ljudje pogledajo stvari v trgovinah potem pa naročajo na spletu ker je nekaj ceneje. Tudi real trgovci vam dajo popust pa ne pozabite, prostor, trgovci in ogrevanje stanejo, dajte še nekaj našim zaslužiti.
7up
# 06.12.2018 ob 18:37
. Tako je tudi zaradi tega, da zgodovina spletnega trgovanja v Sloveniji sega v čase, ko je bil Amazon še v plenicah, pravi Dujic

Ko je nastal Amazon v slo ni obstajala še nobena spletna trgovina...
Banban
# 06.12.2018 ob 17:13
Seveda kupujemo po spletu. Ne le zaradi cen. Izbira je brezmejna. Ceprav, vsaj kar se cen v mojih hobijih tice, splet ni vec, kar je bil pred desetimi leti. Razlike v cenah izginjajo. Veliki prihranki so prej izjema kot pravilo. Je pa res, da moram v specializirane stacune cez mejo.
elsha92
# 06.12.2018 ob 17:08
Brez problema kupil oblačila vredna par sto evrov ali tisoč preko spleta.
katiah
# 06.12.2018 ob 16:47
Mi je zanimivo prebrat tole, glede na to da zivim v Angliji, kjer je nakupovanje preko spleta zelo ritunirano - sploh hrana, oblacila, obutev etc. Me pa zanima ce bo to res kot pravijo okrog tega, da si bodo ljudje zeleli se vseeno priti nekaj ogledat: "To postaja trend. Stranke pričakujejo nek prostor ali trgovino, kjer lahko tudi preizkusijo izdelke. Na internetu ne moreš povonjati parfuma,"

Mislim, da gredo vecje trgovine vedno bolj v 'poskusi, nato pa placaj kar bos obdrzal' - Amazon Prime Wardrobe, Asos, etc. Mogoce za parfum konkretno ne (ceprav testerji recimo so na voljo), ampak vsekakor za obleke in ostalo pa.

Prikladnost je izjemna, sploh tu, kjer je delovnik daljsi, trgovine pa niso odprte tako dolgo kot v Sloveniji. Je pa vprasanje kaj se bo zgodilo s trgovinami iz t.i. opeke (da ne govorim o strukturi zaposlenih). Si mislim, da bo slo vedno bolj v smer sredisc / mestnih in vaskih centrov, ki bodo ponujale kupcem mnogo vec kot pa samo trgovine in kafic.
GORILA
# 07.12.2018 ob 08:28
Oni sluzijo, nase gospodarstvo pesa, hkrati pa onesnazujeno svet s transportom.

...aja, ker našemu trgovcu pa to isto kitajsko robo, ki ti jo prodaja v naši trgovini., štorklja prinese?
etore
# 06.12.2018 ob 19:13
Moje_mnenje in ata Smrk76... me "veseli", da nisem edini, ki je ugotovil, da se je "Čakajvvrsti" spridil... Enostavno je postalo pri njih nakupovanje potrošnja lastnih živcev... :)
ata Smrk76
# 06.12.2018 ob 18:54
Pri MIMOVRSTE smo oddali in plačali (180€) naročilo dne 19.11. in do danes artiklov nismo prejeli!!! Ne oglašajo se na telefon, na sporočilo pa odgovarjajo le, da imajo zelo povečano naročanje!!!
Moje_mnenje
# 06.12.2018 ob 18:46
Pošta je postala obup. Dostavni časi kot v srednjem veku. 4 dni po Sloveniji je res obup. Potem spletni nakup ni več prav zanimiv. Še sreča, da so druge dostavne službe, ki zaenkrat še delajo v redu. Se bodo spletni trgovci morali zamisliti nad dostavo Pošte. To meče slabo luč na njih.
Se je pa Mimovrste zelo poslabšal. Roki dobave so v glavnem neresnični, ker ne odpravijo kot obljubijo. 3-5 dni zamude je že postalo pravilo, čeprav piše rok dobave naslednji dan ali artikel na zalogi. Škoda. Le zakaj Amazon lahko napiše datum dostave, ki tudi drži?
Celjan27
# 06.12.2018 ob 18:42
200-300 eur je visok znesek za novinarja??? Resno.

Ne bi rekel, da bi bilo med 2000 in 3000 eur:))
Radoveden
# 06.12.2018 ob 18:41
"Amazon UK, DE, ES in IT vsi dostavljajo več kot 3/4 izdelkov v Slovenijo. Izdelki so vsi cenejši kot pri nas, poštnina pa je nekje med 6-10€ in ponavadi prispe v enem tednu (tudi v 2-3 dneh včasih)."

Najbolj pametna je uporaba poštnega posredovanja, kje si v eno skladišče naročiš robo iz vseh koncev in od različnih trgovcev iz Amazona, potem pa od tam pošljejo 1 sam paket v Slovenijo in nimaš ne težav z večjo poštnino zaradi ločenih paketov poslanih v Slovenijo kot tudi nimaš težav zaradi nedobave v Slovenijo. Vse poteka kot namazano.
Wolfy
# 06.12.2018 ob 16:50
A Amazon sploh dostavlja v Slovenijo?
arogantnež
# 07.12.2018 ob 08:42
@Binder, a ko se s svojim avtom odpelješ po špecarijo v lokalno trgovino pa ne onesnažuješ al kako? Zmanjšanje izpustov bi lahko dosegli prav z izpopolnjeno dostavo. Namesto, da se vsak s svojim avtom vozi, skupinska dostava vsega. V mestih tako ali tako avto potrebuješ samo za trgovino, vse drugo ti je na dosegu roke oz. bi tako moralo biti.

Dostava pri nas traja od dva do tri delovne dni, je pa res, da so težava dostavne službe, ki ob koncih tedna in praznikih ne delajo.

Očitno ne nakupujete na Mimovrste. Njihovo zastonj poštnino si lahko vtaknejo v ***, če prej dobim robo s Kitajske, ko pa izdelek, ki je pri njih na zalogi. Evo, čakam zadnje naročilo 15 dni. To ni normalno. Medtem pa po televiziji akcije za njihovo robo... Tako je to, če tvoja logistika temelji na slabo plačanih študentih.
MatjazP
# 06.12.2018 ob 20:52
Ne razumem pa kupovanja s telefonom .. že itak je na telefonu težko tipkati, brskati, itd..

Jaz izdelek poiščem na googlu, hkrati primerjam na treh meta-iskalnikih cene, odprem vsaj deset strani specifikacij, recenzij itd.

Kako to narediš s telefonom??
Bivši uporabnik
# 06.12.2018 ob 20:07
Da se splača? No ne vem. Soseda se je z avtom (in sinom) peljala čez mejo na smučanje, nazaj je pa pripeljala pralni stroj Bosh, ki je bil na Mimovrste za celih 100€ dražji. Enkrat sem pa videla Hrvata, ki je v svojega kombija zbasal, ne boste verjeli, živo kravo.
Aggressor
# 06.12.2018 ob 19:55
Komur se zdi, da se oblačil in obutve načeloma ne bo kupovalo po spletu, "ker je to treba poskusiti", se močno moti, ker se npr. v ZDA ravno tega proda po spletu največ. Enostavno so stvari zaradi nizkih cen tako ugodne, da se ljudem potem celo ne da reklamirat in vračat, ker je to bolj zamudno od nakupa. Nastane pa seveda problem, ker potem v domovih ostaja na kupe oblek, ki jih je folk kupil impulzivno, a jih v bistvu ne potrebuje ali pa niso prav, zato gre to med odpadke. Zato pa se je delež oblačil med odpadki v ZDA v zadnjih letih podvojil.

https://www.theatlantic.com/technology/a
rchive/2018/08/online-shopping-and-accumulation-of-junk/567985/
ElTorro
# 06.12.2018 ob 19:39
@ElTorro: ne, če uporabiš nemški naslov za prepošiljanje.

;) Vse se da, če se malo obrneš


Res se splača Nemcu plačati prepošiljanje zato, da za skupni prihranek 1-2 EUR plačaš DDV Nemčiji namesto Sloveniji.

Potem pa se čudimo, zakaj so trošarine in davki tako visoki....in hkrati pljuvamo po grdih tajkunih, ki denar pošiljajo v davčne oaze raje kot da bi pri nas plačevali davke.
21.12.2012
# 06.12.2018 ob 19:21
kupil bi tudi pri nas v trgovini, pa je praviloma veliko dražje in so cene zabetonirane. no, ne vedno. zato pa malo raziščeš.

v tujino cementa ni. na amazonu kupujem konkretno znižano in varno. če kaj ne ustreza pa roma nazaj. pa tudi drugod, pač odvisno od robe. rezervne dele za avto, obutev, oblačila, hrano, tehniko ...ama baš sve! ko kupiš jakno za 20 eur, deklarirana cena pa ca 100, ali pa laptop za 300 ceneje, amortizere za pol cene, nagledan fotoaparat za pol cene ... si res nor, če kupuješ in preplačuješ kot naši dedki in babice :)
PikiMiki
# 06.12.2018 ob 19:19
Jaz grem v trgovino samo še po kruh. Pa zelo redko kupim kaj v naših spletnih trgovinah, ker v tujini dobim stvari ponavadi z poštnino ceneje kot pri nas, sploh če računaš, da če kupuješ več stvari od enkrat jih moraš pri nas naročit iz parih trgovin, v tujini ima pa ena trgovina vse, tako da samo enkrat poštnino plačaš seveda če ni že tako ali tako zaston.
Lluka
# 06.12.2018 ob 18:43
Tudi 400€ za nakup strojev za delavnico.... pri nas za isti izdelek cena 800€ in gor. Zdej pa... ne vem ... mislim ,da nimam nič za razmišljat. Nakupujem iz Anglije ali pa Nemčije. Pride vedno z DHL ali UPS.... tko da Mislim da pri nas s takimi cenami 60-80°dražjimi izdelki.. enakimi kot v Nemčiji oz Angliji.... NIMAM NIČ ZA RAZMIŠLJAT.
vranek
# 06.12.2018 ob 18:01
Kupujem obleke, cevkje superge, vse za sport. In to kar malo visjih zneskih. Emporijum ipd se skrije ze samo pri ponudbi številk čevljev in mnozice kvalitetnih blagovnih znamk. Ni da ni.
Tudi belo tehniko, vse za dom...... Moja dama tudi.
godzila
# 07.12.2018 ob 04:43
Primerjava z zagrebom je pa res na mestu, ko je malce dlje oddaljen Milano, pa tudi v Avstriji se najde kar hočeš.
Seveda bolj zaupamo preprodajalcem tehnike, če si lahko pa prej ogledmao posnetke na Yiutube, kjer ljudje počasi odpakirajo izdelke in preizkusijo. Tehnika je tehnika, lagko samo deluje ali ne, pri čemer sklepamo, da nihče ne bo pošiljal paketa tako daleč, ne da bi prej vsaj malo pogledal kaj pošilja i nse tako izognil odličnim pogojem zaščitenega plačevanja, preko Pay pala.
Pri oblekah lahko kupiš pa poljuben žakelj, če ne zapravljaš za umetniške kreature, ne moreš vedeti kaj bo v škatli, lahko je pol premajhno, slabi materiali in šivi, neudobno za nošenje, marsikaj. Lahko bi naredili kakšen dober app, ki bi nas natančno izmeril in pomagal izbrati prave mere ali kaj takega, na XL številke se enostavno ne moreš zanašat.
Največ zaslužijo verjetno poštarji oziroma dostavne službe in carine, predvsem tisti dostavni kombiji , portali in kontejnerji so najbolj dobičkonosni, ker lahk ospravijo robo k nam preko kakšnih posebnih kanalov, kjer ni določenih varnostnih omejitev za kemične izdelke ali baterije, se plačuje carine po kakšnem pavšali ali kako se pač znajdejo, kitajci itak pošiljajo zastonj. Kako lahko pošlješ več tisoč ton paketov preko pol planeta vsak dan, in to zastonj, mi enostanvo ne gre v glavo.
ga_moram_imet
# 07.12.2018 ob 00:40
Se kar zgrozim ko vidim da sem eden redkih, ki raje plača malo več ker izdelek le vidim in preizkusim v trgovini. Zgrozi me pa ko ljudje pogledajo stvari v trgovinah potem pa naročajo na spletu ker je nekaj ceneje. Tudi real trgovci vam dajo popust pa ne pozabite, prostor, trgovci in ogrevanje stanejo, dajte še nekaj našim zaslužiti.

Aja, da te olupi za 4x in še več?
ga_moram_imet
# 07.12.2018 ob 00:35
ebay, v Sloveniji 1gb ram za ceno 4gb ram na kitajskem. Igračke 1/3 cene npr Sloveniji. Treba pa je počakat kak mesec da dobiš.
21.12.2012
# 06.12.2018 ob 23:08
ker se cene na amazonu znajo spreminjati dnevno, si daš lepo iskan artikel v košarico in dnevno spremljaš gibanje cene. cena, če niha, zna zanihati tudi do polovice. tudi po nakupu, kar pač malo še spremljaš do odpreme in po potrebi odreagiraš.
21.12.2012
# 06.12.2018 ob 23:04
hm...ja čisto odvisno od artikla do artikla. ima pa nemški amazon gratis poštnino pri nakupu nad 29 eur na pošto ležeče v avstriji (prevzem na pošti). nekatere stvari npr. tudi ni možno naročiti k nam.
če živiš pri meji, tako kot sam, potem greš lepo po robo čez mejo, tankaš tam nekaj ceneje in pokriješ bencin za pot. vračilo od tam je potem tudi gratis, če si premisliš. denar ti naložijo na tvoj amazon račun takoj ko oddaš vrnjeno robo na pošti, na kreditno kartico pa po prejemu robe z njihove strani. vračilo je možno tudi v dveh mesecih, če slučajno nimaš cajta. amazon hara, res pa je, da delavci tam baje fejst gagajo.
m72
# 06.12.2018 ob 22:25
"AliExpress, poštnine so v glavnem zastonj."

Ali pa primerno majhne. Cene za isto robo, ki jo ponuja Amazon pa so kljub temu pol nižje. Pri Amazonu pa je pogosto poštnina tako visoka, da postane nakup nesmiseln.
Kvattro
# 06.12.2018 ob 21:27
Kar se hrane tiče, zakaj naj bi prek neta ne bilo ok?
Z ženo prišparava ogromno časa, vzameš listek s hladilnika in na tablici nabereš. Sadje je nabrano tako lepo, kot ga v fizicni trtovini se nisem videl. Delikatesa, kruh. Vse je tipitopi! Prihranek na času in energiji, izgubljeni pri drenjanju z vozickom med sadjem; ogromen.
Sicer pa ja, kaj se tudi pri nasih splaca kupiti, tudi na cakamvvrsri.com (ali pa cakamparkingnabrncicevi.com), gume.. pri prenosniku pa razlika med nemskim amazonom in nasim najcecensim:1500 proti 2280 eur. Vcasih imam obcutek kot da nemski trgovci pa nimajo marze. Aja ne, pardon, zakaj bi lahko imel lastnik jadrnico, ce ima lahko jahto. Slo voždi logika
etore
# 06.12.2018 ob 21:13
boboman

Ja obstaja poseben vzrok, da PayPal pri nas ni razširjen - relativno visoka provizija,, odstotek se niža s količino transakcij in ker je teh pri nas malo...l. Kupci v Sloveniji še vedno najraje naročajo po povzetju... :)
roCkY
# 06.12.2018 ob 20:34
Nakup prek spleta. Rutina krepko prek 10 let. Najprej seveda le iz SLO trgovin pa ni šlo OK. Tudi konfekcija v zadnjem času. Pred časom sem bil malo skeptičen a kar gre.

So me pred kakimi 10 leti SLO trgovci sami usmerili proti tujini. Artikel po podatkih na zalogi, čez nekaj dni pa mail, če zadevo še želim ali, da je še nimajo pa,... in greš pogledat "prek plank", ker se naveličaš čakanja in marsikdaj nižje cene vlečejo. Pa da bi se to zgodilo z 1 od 10. OK. Ampak prek 50% v tistem obdobju.
Ker zadeve špilajo postanejo nakupi iz tujine praksa...

Od 3 nakupov v zadnjih 2 letih pri SLO trgovcih termini dostav niso špilali za več kot 10 dni pri 2 naročilih. BRRR

Skratka SLO trgovci se bodo morali krepko potruditi, če nas bodo želeli oskrbovati z robo s poreklom iz tujine tudi, če odmislimo le faktor cene. Včasih je tujina tudi kake % dražja. Ampak morda se parkrat v letu zgodi, da trgovec nima zaloge kar oglašuje. Pa še to se mi ponavadi zgodi pri artiklu, ki se ga v SLO sploh ne da dobiti.

Eni jamrate da odnesemo precej € mimo proračuna. Morda je pa z državo kaj narobe, da se odločamo pretežno za nakupe iz tujine?
tomive
# 06.12.2018 ob 20:32
Kupujem na Amazonu že vrsto let. In temu ostajam zvest. Slovenske spletne trgovine so precej dražje!
Kazalo