Slovenske železnice naj bi najele 50 presežnih zasavskih rudarjev. Foto: BoBo
Slovenske železnice naj bi najele 50 presežnih zasavskih rudarjev. Foto: BoBo

Nekdanji rudarji RTH-ja so najeti za neomejen čas, pogodba pa o poslovnem sodelovanju med SŽ-jem in RTH-jem predvideva najem storitev najmanj 50 delavcev RTH-ja. "Dejanski najem storitev poteka skladno s potrebami RTH-ja oziroma rudarjev in bo tudi vnaprej," navajajo v SŽ-ju.

V RTH-ju, ki je od marca v prisilni poravnavi, je preseženih 135 delavcev, poslovodstvo rudnika naj bi za njihove odpravnine zagotovilo tri milijone evrov. Prve odpravnine, za katere je rudnik že zagotovil 1,6 milijona evrov, so dospele aprila, delno tudi ta mesec.

Vodstvo RTH-ja je marca z zaposlenimi že sklenilo sedem pogodb za samozaposlitev kmeta, pet pogodb za klasično samozaposlitev in sedem pogodb za prezaposlitev preseženih delavcev. Skupna vrednost teh pogodb znaša nekaj več kot pol milijona evrov, te obveznosti pa bodo zapadle konec letošnjega leta.

Prejšnji mesec je bilo sklenjenih osem pogodb za prezaposlitev, dve pogodbi za samozaposlitev kmeta in sedem pogodb za klasično samozaposlitev. Skupna vrednost teh pogodb, ki prav tako zapadejo v plačilo konec leta, je 390.000 evrov.