Če bo postala sodba pravnomočna, bo moral Volkswagen lastniku vozila povrniti celotno kupnino z obrestmi. Foto: EPA
Če bo postala sodba pravnomočna, bo moral Volkswagen lastniku vozila povrniti celotno kupnino z obrestmi. Foto: EPA

Odločitev je sprejelo augsburško deželno sodišče, gre pa za skoraj 30.000 evrov, poroča nemški časopis Bild. Sodba sicer še ni pravnomočna.

"Sodišče v Nemčiji je prvič razsodilo, da mora Volkswagen plačati odškodnino in vzeti nazaj sporno vozilo brez odbitka za rabo," je za Bild povedal odvetnik lastnika golfa Markus Klamert.

To pomeni, da mora kupec dobiti povrnjeno celotno kupnino, ki je leta 2012 znašala 29.907,66 evra, brez upoštevanja amortizacije za prevožene kilometre ali siceršnjo rabo avtomobila. Pripadajo mu tudi obresti, navaja Bild.

Sodišče je v sodbi izpostavilo, da je Volkswagen opremo za goljufanje na okoljskih testih v avtomobile namestil zato, da bi povečal prodajo in dobičke z zavajanjem kupcev.

Goljufija s programsko opremo
Volkswagen je okoli 11 milijonov motorjev dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za prikaz nižjih škodljivih izpustov v času testiranj, kot so jih avtomobili dejansko proizvajali na cestah. V ZDA je koncern za poravnave z lastniki, regulatorji, oblastmi in trgovci plačal že več milijard dolarjev. Ponudil je tudi odkup 500.000 spornih vozil.

V Evropi, kjer je prizadetih vozil precej več kot v ZDA, se Volkswagen podobnemu dogovoru za zdaj izmika. Proti njemu zato tečejo številni sodni postopki, ki so jih sprožili lastniki, državne oblasti ter investitorji.