Nas z davkom, uvedenim predvidoma leta 2012, čaka tudi novo neprijetno presenečenje? Foto: BoBo
Nas z davkom, uvedenim predvidoma leta 2012, čaka tudi novo neprijetno presenečenje? Foto: BoBo
Težave z vrednotenjem nepremičnin se kopičijo

Enotna, 0,1-odstotna davčna stopnja za vso državo, ki jo bodo občine lahko dvignile največ za polovico, na 0,15 odstotka, po trditvah koalicije ne pomeni nič večjih dajatev, kot smo jih vajeni.

Bogdan Čepič, SD, ki je sodeloval pri oblikovanju predloga, je tako za TV Slovenija v prispevku Vesne Zadravec povedal, da je to davek, namenjen lokalnim skupnostim kot izvirni prihodek, ki bo nadomestil dva davka, in sicer nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča ter davek na nepremičnine. Drži, da bo v lokalnih skupnostih iz tega naslova več denarja, a ne, ker bi bil davek toliko višji, ampak ker bo krog zavezancev pač toliko večji, zatrjuje Čepič, ki pritrdilno odgovarja tudi na vprašanje, ali to pomeni, da bomo za vsakih 10.000 evrov vrednosti nepremičnine plačali približno 10 evrov davka.

Lastnik 100.000 evrov vredne garsonjere v središču Ljubljane bo skladno s predlogom plačal od 80 do 120 evrov davka na leto. Država bo za izračun namreč predvidoma vzela 80 odstotkov vrednosti nepremičnine in jo pomnožila z 0,1-odstotno davčno stopnjo. Občina pa bo stopnjo lahko poljubno dvignila na do 0,15 odstotka.

Pri vikendih davčna stopnja 0,3-odstotna
Omenjena davčna stopnja pa po besedah Čepiča velja le za t. i. prvo nepremčinino, torej tisto, v kateri živimo, vključno z najemniškimi stanovanji, poslovnimi stavbami in kmetijskimi površinami. Pri nepremičninah, kjer nekdo biva le občasno, počitniških hišah ipd., pa je predviden trikratni ponder osnovnega, torej 0,3.

Kako pa je z omejitvami glede na velikost nepremičnine oziroma kvadraturo? Ta del po besedah Čepiča še ni popolnoma usklajen, predlogov pa je več. Ureditev bi lahko bila podobna kot pri DDV-ju, kjer omejujejo nižji davek s 120 kvadratnimi metri stanovanjske površine oziroma 240 kvadratnimi metri hiše; lahko pa bi bila odvisna tudi od števila ljudi.

300 milijonov evrov od davka?
V Združenju lastnikov nepremičnin pa so se že odzvali na Čepičevo trditev, da dajatev ne bo višja kot do zdaj, saj menijo, da to ne drži, poleg tega pa naj bi bili najbolj prizadeti prav revnejši lastniki nepremičnin. Podpredsednik združenja Edo Pirkmajer je povedal, da je bilo z dozdajšnjimi davki letno zbranih okoli 160 milijonov evrov. Ker naj bi bili zavezanci po novem vsi, naj bi zbrali skupaj okoli 200 milijonov, a sam je videl drugačne številke: v izračunih naj bi bilo predvidenih kar 300 milijonov prihodkov od davka.

Težave z vrednotenjem nepremičnin se kopičijo