Več nepremičnin v lasti slabe banke propada, s propadanjem objektom pa pada tudi cena, a banka jih noče prodati, saj čaka na primerno ponudbo. Foto: MMC RTV SLO
Več nepremičnin v lasti slabe banke propada, s propadanjem objektom pa pada tudi cena, a banka jih noče prodati, saj čaka na primerno ponudbo. Foto: MMC RTV SLO
DUTB ne prodaja veliko stanovanj

Še več kot nepremičnine, ki so že v lasti slabe banke, so vredne nepremičnine, kjer je slaba banka tudi upnik. A v dveh letih, toliko časa DUTB namreč obstaja, jih je bilo prodanih le nekaj. Nepremičnine se torej ne prodajo in po večini propadajo, s propadanjem objektov pa pada tudi cena.

Eden izmed objektov v lasti slabe banke je tudi stanovanjski kompleks v Dolu pri Ljubljani, ki ga po stečaju kočevskega gradbinega podjetja Gramiz za tri milijone zdaj prodaja slaba banka. Kot trdijo na banki, je potencialnih kupcev več, a prodaje še ni.

Ali DUTB previsoko vrednoti svoje nepremičnine?
Boris Tuma
, vodja upravljanja nepremičnin pri DUTB-ju, pojasnjuje: "Če bomo prejeli primerno ponudbo, bomo šli v prodajo, če pa ne, bomo šli sami v sanacijo in prodajo."

A stanovanjski kompleks v Dolu pri Ljubljani ni edini primer, deset kilometrov stran, v Mengšu, stanovanjsko-poslovni objekt, čeprav še nima kupca, že potrebuje obnovo. Na slabo banko pogosto zaradi cene nepremičnin letijo očitki, da previsoko vrednotijo svoje nepremičnine in naj jih po ugodnih cenah vendarle ponudijo na trgu.

A na slabi banki odgovarjajo s primerom Celovških dvorov, kjer so prodajo več kot 200 stanovanj ustavili pred dvema letoma: "Prodaja se je po naši presoji izvajala po prenizki ceni, cene so bile pod tisoč evrov, medtem ko so se v tistem času in še danes prodajala rabljena stanovanja po 2.000 evrov za kvadratni meter."

Že dve leti stoji tudi prodaja stanovanj na elitni lokaciji v koprski soseski Nocturno, kjer bo slaba banka spomladi začela obnovo.

Prodali le tri stanovanja
Pod črto je banki v dveh letih obstoja uspelo skleniti 29 prodajnih pogodb - v večini primerov so prodali parkirišča in le tri stanovanja.

In stroški, ki jih ima banka z nepremičninami - 1,2 milijona na leto - ali za 12 enosobnih stanovanj v Ljubljani. Slaba banka pa nepremičnin ne prodaja sama, saj je za to najela dve agenciji. "Mislimo, da ni nujno, da DUTB dela vse sam, vsekakor so to neka obogatitev k prodajnemu procesu," je najem agencij pojasnil Tuma. Do zdaj je banka obema agencijama za provizije pri prodaji izplačala dobrih 37 tisoč evrov.

DUTB ne prodaja veliko stanovanj