HSE je direktorju Teša odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti. Foto: BoBo
HSE je direktorju Teša odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti. Foto: BoBo
Matjaž Eberlinc
Novi direktor Teša je tudi predsednik odbora za aktivni nadzor naložbe v TEŠ 6. Foto: BoBo

"Ker je bil Peter Dermol s funkcije direktorja Teša razrešen zaradi ugotovljenih hujših kršitev pogodbe o zaposlitvi, se bo skladno z določbami zakona o delovnih razmerjih proti njemu začel tudi postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi," so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Začasni direktor Termoelektrarne Šoštanj je postal Matjaž Eberlinc, in sicer za obdobje šestih mesecev. Eberlinc ima večletne izkušnje na področju energetike, že vrsto let aktivno sodeluje tudi pri projektu gradnje šestega bloka in je z njim kot predsednik odbora za aktivni nadzor naložbe v Tešu 6 dobro seznanjen, pojasnjujejo v HSE-ju in dodajajo, da bo njegov glavni cilj "odprava ugotovljenih nepravilnosti pri tem projektu ter zagotovitev uspešnega in učinkovitega vodenja tako tega projekta kot družbe Teš kot celote".
O podrobnostih očitkov Dermolu je bil generalni direktor HSE-ja Blaž Košorok skop. Za zdaj želi Dermolu dati priložnost za zagovor. Ob tem je napovedal, da bodo v HSE-ju Dermolove napake tudi finančno ovrednotili. O odškodninski tožbi bodo še razmislili.

Menjava je bila pričakovana
Po poročanju novinarke Radia Slovenija Erne Strniša so govorice o menjavi vodstva v Tešu krožile že nekaj časa, zlasti ob omembah napovedanih izgub, ki naj bi jih šesti blok prinašal v prvem letu obratovanja.

K temu naj bi pripomogli tudi novica o domnevno napačni metodologiji kurilne vrednosti premoga iz Premogovnika Velenje, zaradi katere naj bi bila luknja v projektu še večja, kot tudi vloga za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja, ki naj bi omogočila uvoz premoga iz tujine.

Generalnega direktorja HSE-ja Blaža Košoroka naj bi motila tudi vpetost Dermola v tako imenovani šaleški lobi.

Redkobesedni novi direktor
Novi direktor Termoelektrane Šoštanj (Teš) Matjaž Eberlinc je v izjavi za medije v Šoštanju povedal, da se bo najprej podrobno seznanil s poslovanjem Teša in nadaljeval projekt šestega bloka (Teš 6) in odpravo ugotovljenih nepravilnosti.

Na vprašanje, ali ima za prevzem funkcije prvega moža Teša dovolj izkušenj, je odgovoril, da jih ima "precej", saj že vrsto let aktivno sodeluje tudi pri projektu gradnje šestega bloka in je z njim kot predsednik odbora za aktivni nadzor naložbe v Tešu 6 dobro seznanjen.

"Vsekakor bo treba trdo delati, da bomo projekt uspešno zaključili," je dejal. Razrešitve dosedanjega direktorja Petra Dermola pa ni želel komentirati, ker jo mora obrazložiti HSE.

Glede vpliva svojega očeta, ki je direktor družbe Plinovodi, je dejal le, da je bil sam doslej zaposlen v HSE, "tako da ...". Ali se lahko zdaj pričakuje še kakšne druge menjave v Tešu, pa ni pojasnil.

Kdo je Matjaž Eberlinc, novi direktor Teša?
Eberlinc je po izobrazbi strojnik, od leta 2011 je zaposlen v HSE-ju v sektorju raziskav in razvoja kot pomočnik izvršnega direktorja, pri gradnji šoštanjskega šestega bloka je aktivno sodeloval. V javnosti je precej bolj znan njegov oče Marjan Eberlinc, predsednik uprave Plinovodov.

Na čelo Teša stopa že peti direktor
Dermol moral zapustiti vrh Teša 6
Na čelo Teša stopa že peti direktor
Dermol moral zapustiti vrh Teša 6