Država se je do zdaj zadolžila za največ 15 let. Foto: BoBo
Država se je do zdaj zadolžila za največ 15 let. Foto: BoBo

"Nova slovenska državna obveznica z zapadlostjo 25. marca 2035 je bila prodana s kuponsko obrestno mero 1,5 odstotka in pribitkom 72 bazičnih točk nad srednjim tečajem obrestne zamenjave. To predstavlja donos v vrednosti 1,553 odstotka in pribitek 103,5 bazične točke nad referenčno obveznico DBR 4,375 odstotka julij 2034," so sporočili z ministrstva za finance.

V dveh urah po odprtju knjige naročil je bilo zbranih za več kot milijardo evrov naročil, celotno povpraševanje po obveznici pa je preseglo 1,3 milijarde evrov. Največ, 66,7 odstotka, obveznic so pokupili upravljavci skladov, sledile so banke s 23,3 odstotka, nato zavarovalnice in pokojninski skladi s 4,3 odstotka, centralne banke in druge uradne institucije s 4,2 odstotka in drugi z 1,5 odstotka.
Geografsko je največ slovenskih obveznic romalo v Nemčijo in Avstrijo (39,8 odstotka), 14 odstotkov vlagateljem v Sloveniji, 12 odstotkov v Italijo, 11,3 odstotka v Veliko Britanijo in sedem odstotkov v Francijo. "Z izdajo obveznice je Republika Slovenija pokrila potrebe po financiranju državnega proračuna za leto 2015 in deloma tudi za leto 2016," so še zapisali na ministrstvu.

Reforme nam še vedno ne uidejo
To je po besedah analitika Alte Mateja Šimnica le 20 oz. 30 bazičnih točk višje od ravni, ki jih vlagatelji zahtevajo za z vidika ročnosti precej manj tvegane 10-letne italijanske oz. španske obveznice.

Čeprav so pogoji za zadolževanje izjemno ugodni in je Slovenija z reševanjem bančnega sistema del poti v smeri stabilizacije razmer opravila tudi sama, pa se je treba po njegovem mnenju zavedati, da je na ugodno zadolževanje najbolj vplivala Evropska centralna banka s programom odkupovanja državnih obveznic. "Zato država nikakor ne sme odlašati s strukturnimi reformami in varčevanjem v javnem sektorju," je še zapisal Šimnic.

Vlada je sicer prejšnji teden sprejela že prvo spremembo financiranja proračuna za letos po nedavnem rebalansu proračuna. Zaradi povečanja proračunskega primanjkljaja na 1,39 milijarde evrov in povečanja odplačil glavnic dolga naj bi se država po tem načrtu letos zadolžila za 892,1 milijona evrov. Doslej je predvidevala, da se ji za potrebe financiranja izvrševanja letošnjega proračuna ne bo treba zadolžiti.

Država se je nazadnje zadolžila konec oktobra lani, ko je izdala milijardo evrov sedemletnih obveznic s kuponsko obrestno mero 2,25 odstotka.