Italijanski sklad Palladio Finanziaria bo za Cimos odštel 110 milijonov evrov. Foto: BoBo
Italijanski sklad Palladio Finanziaria bo za Cimos odštel 110 milijonov evrov. Foto: BoBo
Za Cimos naj bi našli rešitev

Sklad Palladio Finanziaria bo za Cimos odštel 110 milijonov evrov, prevzel del Cimosovih dolgov in družbo dokapitaliziral z 20 milijoni evrov. Da je dogovor s Hrvaško okoli Cimosa dosežen, je za TV Slovenija potrdil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je dejal, da "kljub vsem težavam, ki so bile, in problemčičem, ki so še, pa lahko optimistično gledamo na prihodnosti Cimosa". Po besedah Počivalška je pogodba že skoraj v celoti usklajena in po njenem podpisu, kar naj bi se zgodilo v kratkem, sledi še zaključek dogovora z italijanskim kupcem.

Podrobnosti dogovora Počivalšek ni želel razkriti, saj si želi, da se dogovor čim prej podpiše. Dejal je le, da gre za rešitve, ki temeljijo na dogovoru, ki sta ga na Otočcu že sklenila Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marič. Kot je znano, gre za dogovor, po katerem bi Slovenija od DAB-ja za sedem milijonov evrov odkupila terjatve, ki jih je DAB prevzel po stečaju Riječke banke, pri kateri je Cimos v devetdesetih letih najel 20-milijonsko posojilo.

Kljub dogovoru, ki sta ga Počivalšek in Marič sklenila ob koncu januarja, pa je hrvaška stran poskrbela za zaplet, saj je končni dogovor vseboval še dodaten pogoj, in sicer ohranitev vseh delovnih mest na Hrvaškem za nadaljnji dve leti, v kar pa sklad Palladio Finanziaria ni želel privoliti, saj ne more napovedati poslovnih izidov družbe v prihodnjih dveh letih.

Za Cimos naj bi našli rešitev