K deflaciji v Sloveniji so po ugotovitvah statističnega urada najbolj prispevale poletne razprodaje obleke in obutve. Foto: BoBo
K deflaciji v Sloveniji so po ugotovitvah statističnega urada najbolj prispevale poletne razprodaje obleke in obutve. Foto: BoBo
Julijska deflacija

K deflaciji v Sloveniji so po ugotovitvah statističnega urada najbolj prispevale poletne razprodaje obleke in obutve - oblačila so bila cenejša za 16,6 odstotka, obutev pa za 14,2 odstotka. To je mesečno rast cen znižalo za 1,2 odstotne točke.

"Znižanje cen je za julij običajno, saj je to mesec sezonskih razprodaj oblek in obutve," je pojasnila generalna direktorica statističnega urada Genovefa Ružić.

Po 0,1 odstotne točke so k nižji inflaciji prispevali še cenejši zelenjava (- 4,6 odstotka), sadje (- 3,9 odstotka) ter pohištvo in talne obloge (preproge in talne obloge so se pocenile za 1,9 odstotka, pohištvo in oprema pa za 1,8 odstotka).

"Zaradi številnih akcij in popustov smo pocenitve zaznali tudi pri preprogah in talnih oblogah ter pri pohištvu in opremi za približno dva odstotka," je pojasnila Ružićeva.

Na drugi strani pa so k zvišanju mesečne inflacije prispevale največ, 0,4 odstotne točke, dražje počitnice v paketu, ki so se podražile za 12,7 odstotka. "To je tudi pričakovano," je dejala Ružićeva.

Letna rast cen je bila medtem ničelna (julija lani 2,6-odstotna), povprečna 12-mesečna rast pa je bila 0,9-odstotna (julija lani 2,3-odstotna).

Statistikov pa ničelna letna rast cen ni presenetila. "Glede na precej nizko inflacijo in glede na sezonska znižanja je to zelo pričakovano," je dejala Ružićeva in opozorila, da je bila letna rast cen ničelna tudi oktobra 2009.

Dražje storitve
Storitve so se v enem letu povprečno podražile za 1,3 odstotka, blago pa se je povprečno pocenilo za 0,6 odstotka.

Najizraziteje so se dvignile cene v skupinah alkoholne pijače in tobak (za 3,5 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 1,6 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za 1,1 odstotka), prevoz (za 0,8 odstotka) in stanovanje (za 0,2 odstotka).

Medtem so se znižale cene v skupinah komunikacije (za dva odstotka), stanovanjska oprema (za 1,6 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 1,1 odstotka), zdravje (za 0,7 odstotka), obleka in obutev (za 0,5 odstotka), rekreacija in kultura ter izobraževanje (v vsaki za 0,3 odstotka).

K letni inflaciji pa so največ, 0,2 odstotne točke, prispevale višje cene alkoholnih pijač in tobaka.

Nižja inflacija tudi na območju EU-ja
Po ocenah evropskega statističnega urada Eurostata bo letna inflacija v območju evra julija znašala 0,4 odstotka, kar je nekoliko manj kot junija (0,5 odstotka). K inflaciji bodo po napovedih najbolj prispevali storitve, industrijski izdelki brez energentov, živila, alkohol in tobak.

Julijska deflacija