Nigerija je najbolj poseljena afriška država. Foto: Reuters
Nigerija je najbolj poseljena afriška država. Foto: Reuters
Nigerija
Letos naj bi nigerijsko gospodarstvo doseglo 7,4-odstotno rast. Foto: EPA

Znatno višji BDP je posledica spremenjenega izračunavanja, saj do zdaj niso bile upoštevane telekomunikacije, letalstvo, informacijska tehnologija, filmska in glasbena industrija ter spletna prodaja.

Po prejšnjem izračunu je bil BDP skoraj polovico manjši, zdaj pa je nigerijsko gospodarstvo prehitelo južnoafriškega, kjer so imeli lani BDP v višini 270 milijard evrov.

V nasprotju z drugimi državami po svetu Nigerija že od leta 1990 ni spremenila izračunavanja BDP-ja, zdaj pa so jo v to prisilili tuji vlagatelji, ki so zahtevali natančnejše statistične podatke o gospodarstvu.

Statistične službe Združenih narodov svetujejo, da države vsakih pet let prevetrijo izračunavanje BDP-ja, saj tako bolje prikažejo spremembe v proizvodnji in potrošnji.

Tako je imela leta 1990 Nigerija le eno letalsko družbo in enega telekomunikacijskega operaterja, ki sta do danes dobila močno konkurenco.

Slaba uteha za Nigerijce
A zaradi številčnosti njenega prebivalstva, Nigerija je najbolj poseljena država na afriški celini, to po mnenju ekonomistov ne pomeni veliko. Tudi tako visok BDP namreč ne more zadovoljiti potreb 170 milijonov prebivalcev, to je trikrat več, kot jih ima Južna Afrika.

"Nigerijsko prebivalstvo zaradi te objave jutri ne bo nič na boljšem. To ne pomeni več denarja na bankah ali več hrane v njihovih želodcih. To ne spremeni ničesar," opozarja nigerijski finančni analitik Biscmarck Rewane.

Južnoafriški časopis Mail & Guardian poudarja, da bo v prihodnje zanimivo spremljati, kako bo nov izračun vplival na položaj Nigerije v mednarodni skupnosti, zdaj ko je po gospodarskih kazalnikih prehitela Južno Afriko, ki je edina afriška država v skupini G20.

Kljub visoki gospodarski rasti, razvitemu kapitalskemu trgu in velikem zanimanju tujih vlagateljev Nigerijo še vedno pestijo endemična korupcija in slabo razvita infrastruktura.

Večina prebivalcev živi v revščini
Čeprav se država ponaša z ogromnim naftnim bogastvom, pa skoraj 85 odstotkov prebivalstva še vedno preživi z manj kot dvema dolarjema na dan, še izpostavlja južnoafriški časopis.

Gospodarska rast je od leta 2005 do leta 2013 v povprečju znašala 6,8 odstotka, letos naj bi dosegla 7,4 odstotka. Vseeno se to ni preneslo na ustvarjanje delovnih mest, kar še posebej občuti množica nezaposlenih med mladimi.