SDH je ponudba Apolla očitno prepričala. Foto: BoBo
SDH je ponudba Apolla očitno prepričala. Foto: BoBo
Matej Runjak
"Prepričani smo, da smo s skladom Apollo in EBRD-jem dobili investitorja, ki sta sposobna NKBM popeljati na naslednjo stopnjo razvoja," je dejal Matej Runjak, vodja projektov in član uprave SDH-ja. Foto: BoBo
false
NKBM bo po vsej verjetnosti dobil novega lastnika. Foto: BoBo
NKBM za 250 milijonov evrov v roke Američanov
NKBM prodan za 250 milijonov evrov

Z Apollom povezani skladi bodo pridobili 80 odstotkov NKBM-ja, medtem ko bo Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) pripadalo preostalih 20 odstotkov, so sporočili iz SDH-ja in dodali, da kupca načrtujeta, da bo NKBM postal močna in na trgu vodilna banka, ki bo ohranila svojo osredotočenost na stranke kot svojo prvo in najpomembnejšo ter prednostno nalogo. Tako Apollo kot EBRD sta v celoti zavezana k vlaganju v nadaljnjo rast in razvoj banke ter k izboljšanju njene operativne učinkovitosti.

Matej Pirc, predsednik uprave SDH-ja, je ob sklenitvi posla povedal, da bo imela prodaja NKBM-ja mednarodnemu zasebnemu investicijskemu skladu Apollo in soinvestitorju EBRD-ju pozitivne učinke za banko in njene stranke ter še posebej za regijo, kjer deluje. "Je tudi potrditev prizadevanj SDH-ja za strokovno vodenje privatizacijskih procesov, ki potekajo po mednarodnih standardih in na način, da pritegnemo odgovorne in izkušene investitorje, ki bodo podprli razvoj gospodarskih družb in njihovo preoblikovanje v uspešnejša in bolj konkurenčna podjetja."

Bo država dobila vso kupnino?
Ob sklenitvi pogodbe so na SDH-ju pripravili tudi novinarsko konferenco. Na njej član uprave holdinga Matej Runjak glede jamstev, ki jih je Apollo zahteval pri nekaterih odprtih primerih (npr. izbris lastnikov podrejenih obveznic), konkretnih informacij ni želel dati. Povedal je le, da so se zahteve nanašale na davčne preglede NKBM-ja, razmere v njegovih hčerinskih podjetjih in na odločanje ustavnega sodišča o že omenjenem izbrisu, kjer bo na odločitev še treba počakati.

Kar zadeva višino zahtevanih jamstev, pa je Pirc pojasnil le, da se gibljejo "v finančnih okvirih, ki zadevajo samo presojo na ustavnem sodišču". Po besedah Runjaka bo država ob izpolnitvi vseh odložnih pogojev prejela 250 milijonov evrov, kar naj bi trajalo nekaj mesecev.

A ponovno ni želel biti konkreten, kaj bi se zgodilo v nasprotnem primeru, se pravi, če vsi pogoji ne bi bili izpolnjeni. Pogodba je namreč sestavljena tako, da se prodaja vseh 100 odstotkov banke, kakršna koli odločitev ustavnega sodišča "pa bi vzpostavila neko stanje, ki ne ustreza trenutnemu razmerju, definiranemu v tej kupo-prodajni pogodbi". Zato bi se pogoji iz pogodbe presojali takrat, a je Runjak prepričan, da odločitve ne bo, še preden bodo vsi formalni postopki prodaje končani.

Gernot Lohr, starejši partner v Apollo Global Managementu, je ob tem povedal, da so se za vstop v naložbo z EBRD-jem odločili, ker cenijo njihove izkušnje v tej regiji. Na vprašanje, kdaj ocenjujejo, da se jim bo naložba povrnila, je odvrnil, da je njihov časovni horizont med pet in 10 let.

Senica: Vloge komitentov so varne
Vsa razmerja med Novo KBM in komitenti sicer ostajajo nespremenjena. Vloge so varne, poslovanje poteka nemoteno, zatrjujejo v NKBM-ju. "Ne glede na procese, ki še sledijo, ostajajo vsa obstoječa pogodbena razmerja za naše stranke nespremenjena, vloge komitentov so varne. Prav tako bomo v Novi KBM in Skupini nemoteno opravljali vse storitve v polnem obsegu," je ob današnjem podpisu pogodbe o prodaji Nove KBM med SDH-jem in kupcema povedal predsednik uprave Nove KBM Robert Senica.

Kot so zapisali v SDH-ju, je Apollo vodilni globalni zasebni investicijski slad, konec letošnjega marca pa je višina sredstev, s katerimi upravlja Apollo v skladu zasebnega kapitala, kreditnem skladu in nepremičninskem skladu znašala približno 163 milijard dolarjev.

Američani dvignili ceno
Kot kaže sklenitev dogovora, so bile tri ovire v procesu prodaje odpravljene, in sicer višina kupnine, jamstva za izbrisane podrejene obveznice in zaveze Evropske komisije. Še največ prahu je dvignila kupnina. Najprej se je govorilo o 200 milijonih evrov, v zadnjih dneh pa so pricurljale informacije, da naj bi Apollo kupnino zvišal na 250 milijonov, je pred sklenitvijo dogovora za Radio Slovenija poročala Urška Jereb Brankovič.

Cena je prepričala
In to naj bi, kot kaže, prepričalo slovenske pogajalce, tudi državnega sekretarja Metoda Dragonjo, ki je še pred nekaj tedni zatrjeval, da je 200 milijonov premalo za banko, ki smo jo samo v zadnji sanaciji dokapitalizirali z 870 milijoni evrov.
Tako pa je Dragonja razmišljal danes, tik pred odločilno sejo: "Bomo videli vse elemente, ki so na mizi, odločitev mora biti pretehtana. Pomembni dejavniki so, kdo je kupec, kakšne pogoje nudi in kakšna jamstva zahteva."

In kako domnevni iztržek ocenjuje predsednik uprave družbe Numerica Igor Erker: "Mislim, da je Apollo dobro kupil in da prodajalec ni dobro prodal."

Še vedno veliko slabih posojil
To je ena plat medalje, druga pa je ta, da ima banka kljub prenosu glavnine slabih posojil na DUTB še vedno za okoli petino problematičnih posojil, da jo čaka negotovost glede tožb, če sodišče ugodi izbrisanim imetnikom podrejenih obveznic, in da je zaradi zavez Evropski komisiji banka omejena pri širjenju poslovanja, izplačevanju dividend, nagrajevanju vodstva in kreditiranju panog, ki so v NKBM navrtale največjo luknjo.

Manj rezervacij in končno dobičkonosno poslovanje
V letošnjih prvih treh mesecih je NKMB ustvaril 11,9 milijona evrov čistega dobička, izhaja iz nerevidiranega poročila o poslovanju banke in skupine NKBM za prvo letošnje četrtletje, pa je za Radio Slovenija poročala Vesna Martinec. Dobiček je tako za tretjino večji kot v prvih treh mesecih lanskega leta.

Slabih posojil je sicer bilo še nekaj, a precej manj kot v preteklih letih, saj je banka v tem obdobju oblikovala le 2,9 milijona evrov neto rezervacij in oslabitev. Bilančna vsota NKBM-ja je bil konec na medletni ravni za 28,5 milijona evrov manjša in je znašala 3,6 milijarde evrov ter je v skladu z zahtevami iz zavez Evropski komisiji.

Kapital banke je konec marca dosegel 579,5 milijona evrov, kar je dobrih 17 milijonov evrov več kot konec leta 2014. Povečanje je posledica čistega dobička in spremembe tržnih cen vrednostnih papirjev.

Banka je morala po državni dokapitalizaciji z 870 milijoni evrov in izbrisu 97.000 malih delničarjev in imetnikov podrejenih obveznic decembra 2013 lani v racionalizacijo in optimizacijo poslovanja. Lani se je zato število zaposlenih zmanjšalo za 77, zapirajo pa tudi manj donosne poslovalnice.

NKBM za 250 milijonov evrov v roke Američanov
NKBM prodan za 250 milijonov evrov