Pozavarovalnica Sava je že lastnica skoraj polovičnega deleža zavarovalnice Maribor in 100-odstotna lastnica Zavarovalnice Tilia. Foto: MMC RTV SLO
Pozavarovalnica Sava je že lastnica skoraj polovičnega deleža zavarovalnice Maribor in 100-odstotna lastnica Zavarovalnice Tilia. Foto: MMC RTV SLO

Pozavarovalnica Sava že ima 48,64-odstotni delež v Zavarovalnici Maribor, zdaj pa se bo z NKBM-jem do 21. decembra, ko se izteče rok za sklenitev pogajanj in podpis pogodbe, pogajala še o nakupu 51 odstotkov delnic.

"Pridobitev 100-odstotnega lastniškega deleža v Zavarovalnici Maribor nam bo omogočila krepitev položaja na domačem zavarovalniškem trgu in z realizacijo sinergijskih učinkov predstavlja potencial za ustvarjanje vrednosti za delničarje, stranke, zaposlene in druge deležnike," so prepričani v Pozavarovalnici Sava. S prevzemom bodo tako v Sloveniji kot na trgih Zahodnega Balkana postali ena vodilnih in največjih zavarovalnih skupin, so zapisali.

Pozavarovalnica Sava je bil edini potencialni kupec deleža NKBM-ja, ki se je javno razkril, neuradno pa sta se za vstop v lastništvo družbe potegovala še avstrijska zavarovalnica Grawe in KD Group, ki pa je dvakrat oddal le nezavezujočo ponudbo.

Sredstva za nakup bodo zbrali z dokapitalizacijo
Pozavarovalnica Sava je sicer po odločitvi NKBM-ja za 11. januar že sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o povečanju osnovnega kapitala za največ 32,8 milijona evrov. S povečanjem osnovnega kapitala želi družba zbrati dovolj sredstev za nakup deleža v Zavarovalnici Maribor.

Osnovni kapital bi po predlogu iz sklica skupščine povečali z izdajo največ 7.857.143 novih rednih imenskih delnic, tako da bo osnovni kapital Pozavarovalnice Sava po povečanju znašal največ 71,8 milijona evrov. Prodajna cena novoizdane delnice znaša najmanj sedem in največ devet evrov. Emisijski znesek ene novoizdane delnice določi uprava Pozavarovalnice Sava s soglasjem nadzornega sveta, pri čemer je maksimalna skupna emisijska vrednost vseh novoizdanih delnic po tem sklepu 55 milijonov evrov, v skladu s čimer se prilagodi končno število novoizdanih delnic.

Novoizdane delnice se ob izdaji ponudijo javnosti. V prvem krogu bodo delnice ponujene v odkup vsem delničarjem Pozavarovalnice Sava. Rok za vpis in vplačilo novo izdanih delnic obstoječih delničarjev bo 14 dni od začetka ponudbe javnosti. Novoizdane delnice, ki v prvem krogu ne bodo vpisane in vplačane, bo uprava Pozavarovalnice Sava ponudila v vpis in vplačilo celotni javnosti ali delu javnosti oz. tretjim osebam v naslednjem krogu.

Pozavarovalnica Sava je sicer tudi 100-odstotna lastnica Zavarovalnice Tilia.