Nadzorniki so se še zadnjič sešli v novi sestavi in potrdili rebalans. Foto: BoBo
Nadzorniki so se še zadnjič sešli v novi sestavi in potrdili rebalans. Foto: BoBo

Predsednik uprave, ki so jo nadzorniki zadolžili za izvajanje dodatnih ukrepov za izboljšanje poslovanja banke, Aleš Hauc, je dejal, da je treba banko očistiti vsega slabega in ji dati pogoje za nadaljnjo rast in razvoj. Hauc je že ob prevzemu funkcije sicer napovedal revizijo t. i. "čistega začetka".

V banki že potekajo aktivnosti, povezane z dokapitalizacijo in prodajo neključnih sredstev banke v skupini NKBM. Banka sicer posluje pod "vplivom neugodnih gospodarskih in finančnih razmer", saj je bilo leto 2011 rekordno s 675 začetimi stečajnimi postopki, nič bolje pa ni tudi v prvi polovici letošnjega leta, saj je začetih že 330 novih stečajnih postopkov. Na slabše rezultate NKBM-ja vpliva tudi čiščenje slabih naložb preteklega obdobja. To so razlogi, da letos ne pričakujejo ugodnih rezultatov, so še povedali.

Izguba iz rednega poslovanja naj bi po napovedih znašala okoli 77 milijonov evrov, čista izguba pa 69,8 milijona evrov. Bilančna vsota banke naj bi konec leta znašala 4,6 milijarde evrov, kar je 0,2 odstotka manj glede na prvotni načrt. Razlog za znižanje bo zmanjšanje depozitov in posojil nebančnega sektorja in nižje dolgoročne naložbe v kapital odvisnih, pridruženih in obvladanih družb.

Skupščina banke bo v avgustu, na njej pa bodo potrjevali revizorja.