Družba, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, je zaradi izpada prodaje papirjev iz papirnega stroja štiri do 10. novembra imela 3,6 milijona evrov izpada prihodkov. Foto: MMC RTV SLO
Družba, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, je zaradi izpada prodaje papirjev iz papirnega stroja štiri do 10. novembra imela 3,6 milijona evrov izpada prihodkov. Foto: MMC RTV SLO

Nova kreditna banka Maribor je poroštvo zavrnila, saj da so sklepi SID banke zanjo nesprejemljivi, in je zahtevala dodatna pojasnila. Svet delavcev tovarne Radeče papir je na predsednika uprave NKBM-a Matjaža Kovačiča naslovil pismo, v katerem zahtevajo takojšnjo obrazložitev, zakaj je banka zavrnila sklepe SID banke.

Svet delavcev namreč ugotavlja, da je od omenjenega posojila odvisna usoda 375 zaposlenih v tovarni, ne le prihodnost podjetja. Po pridobitvi poroštva so delavci tovarne upali, da bodo prejeli še neizplačano oktobrsko plačo. Podjetje jim je sicer dolžno tudi del letošnjega regresa.

Izvršni direktor za področje poslovanja z gospodarskimi družbami v NKBM-u Slavko Jarc je pojasnil, da je NKBM SID banki posredoval sklep kreditnega odbora za odobritev kredita radeški papirnici in SID banko zaprosila za poroštvo. Od SID banke so nato prejeli predlog za dopolnitev, kar so v NKBM-u tudi storili in dokumentacijo dopolnili z dodatnimi zahtevami SID banke, je dejal Jarc. "Trenutno čakamo na odobritev poroštva, kdaj točno bo poroštvo posredovano, pa v NKBM-u ne moremo napovedati. Dejstvo je, da se kredit lahko začne črpati šele po pridobitvi poroštva od SID banke. Pri tem sodelujemo tri banke, NKBM, NLB in Abanka," je še povedal Jarc.

Znova so pognali stroj pet
Papirnica, ki ima hude likvidnostne težave, je v torek po tednu dni znova pognala stroj pet, ki so ga prvič zagnali lani. Zaradi ustavitve proizvodnje je tovarna imela več kot pet milijonov evrov izpada prihodkov.

V stroj pet so vložili 20 milijonov evrov, kmalu po prvem zagonu stroja, ki je začel z dobičkom obratovati šele v letošnjem oktobru, pa je tovarna, ki mora vrniti 11 milijonov evrov posojila, pridobila posle v Indiji in Indoneziji, vendar pa z novega stroja ni prihajal papir želene kakovosti.

Zato je morala tovarna novo naložbo takoj posodobiti, v prvih devetih mesecih pa je družba, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, ustvarila izgubo, na njeno višino je vplivalo tudi izredno povišanje cen bombažnega izčeska.

Zaradi izpada prodaje papirjev iz papirnega stroja štiri je tovarna do 10. novembra imela 3,6 milijona evrov izpada prihodkov. Izredno so se povečale obveznosti do dobaviteljev in plače prvič od leta 1999 niso bile pravočasno izplačane. Za izplačilo plač bi podjetje potrebovalo 450.000 evrov. Pred tednom dni pa so plače prejeli delavci, ki so zaposleni v hčerinski družbi Muflon.