Slovenija se je zavezala, da bo NLB prodala do leta 2017. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Slovenija se je zavezala, da bo NLB prodala do leta 2017. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Jazbec
Prvi mož SDH-ja je prepričan, da okrnjena sestava nadzornega sveta NLB-ja ne bo negativno vplivala na postopek. Foto: BoBo
Politika se še ne misli umakniti iz NLB-ja
Država bo NLB prodala na borzi
Priprave na javno prodajo NLB-ja

Deutsche Bank, ki Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) svetuje pri prodaji NLB-ja, je izvedla predstavitvene sestanke med izbranimi institucionalnimi vlagatelji v Londonu. Njihov odziv kaže v korist uspešni uvrstitvi delnic na borzo glede na prodajo kapitalskega deleža v NLB-ju strateškemu oz. finančnemu investitorju, je SDH razkril na novinarski konferenci. Postopek prodaje največje banke v državi naj bi po načrtih stekel letošnjo jesen.

Strategija upravljanja državnih naložb predvideva prodajo večinskega deleža NLB-ja, pri čemer bi država v njej obdržala 25 odstotkov plus eno delnico. Zato so prodajalci želeli testirati, ali bi bila prodaja po metodi prve javne ponudbe (IPO) sploh smiselna. Zdaj so ugotovili, da bi imela kotacija delnic NLB-ja na ljubljanski borzi in še eni od mednarodnih borz pozitiven vpliv.
"IPO je, kot je ugotovila študija Deutsche Bank, optimalna odločitev privatizacijske poti NLB-ja, in sicer tako z vidika verjetnosti same izvršitve transakcije kot pričakovanega izplena," je zatrdil Jazbec. Da je IPO optimalna pot, po njegovih besedah kažejo tudi razmere tako v makrookolju in v regiji kot v sami banki.
Jazbec je tudi prepričan, da bo kupnina prek IPO-ja znatno večja, kot bi jo prinesla prodaja banke v paketu. To, da v tem trenutku na vidiku ni nobenega potencialnega strateškega investitorja, ki bi ga zanimal nakup NLB-ja, pa Jazbec ne pripisuje sami banki, ampak razmeram v panogi. Kot je pojasnil, je namreč v panogi že nekaj let stanje takšno, da nekih zaznanih prevzemov ni bilo, še posebej ne v regiji.
Na več borzah hkrati
Delnice NLB-ja bodo uvrščene na Ljubljansko borzo in hkrati na eno izmed mednarodnih borz. S tem se bo pokazal pozitiven vpliv na razvoj domačega trga kapitala, je napovedal Jazbec. Medtem bo vzporedna kotacija na priznani mednarodni borzi omogočala, da bo za NLB pritegnila interes širšega kroga mednarodnih investitorjev. Neposredno bo spodbudila tudi primerjavo s konkurenti in bo deležna koristi, ki jo prinaša spremljanje delnice NLB-ja pri širšem krogu raziskovalnih analitikov, je nanizal Jazbec.

Okrnjen nadzorni svet
Trenutna sestava nadzornega sveta NLB-ja - po odstopu treh nadzornikov nadzorni svet šteje le šest članov - po Jazbečevih besedah ne ovira procesa privatizacije NLB-ja. Prvi mož SDH-ja si sicer želi čimprejšnje popolnitve nadzornega sveta.

Odziv na razpis za člane nadzornega sveta, ki se je iztekel prejšnji teden, je bil zadovoljiv. "Prejeli smo 10 prijav, dodatno pa bomo uporabili tudi druge naborne postopke, tako da bodo kadrovski komisiji nadzornega sveta ponudili krepko čez 20 imen. V nabor bi namreč radi ponudili čim več imen," je pojasnil.

Jazbec si želi čimprejšnje izvedbe skupščine NLB, ki bo popolnila nadzorni svet, in čimprejšnje popolnitve uprave, kar je v rokah nadzornikov. Banko po odstopu Janka Medje vodi Blaž Brodnjak.

Prodaja do konca leta 2017
Po zavezi, ki jo je dala Slovenija Evropski komisiji v zameno za odobreno pomoč banki konec leta 2013, mora država banko prodati do konca leta 2017. SDH bo medtem v okviru celotnega predloga sprememb strategije upravljanja predlagal nove določbe glede omejitve koncentracije drugih lastnikov, a te niso omejujoče za prodajni postopek, so še zagotovili v SDH-ju.



Politika se še ne misli umakniti iz NLB-ja
Država bo NLB prodala na borzi
Priprave na javno prodajo NLB-ja