Skupina NLB je že drugo leto poslovala pozitivno. Foto: Borut Živulović/BoBo
Skupina NLB je že drugo leto poslovala pozitivno. Foto: Borut Živulović/BoBo
NLB z 90 milijonov evrov dobička

Tako je skupina že drugo leto zapored zaključila pozitivno, potem ko je leta 2014 dosegla 62 milijonov evrov čistega dobička. Nadzorni svet je sporočil, da so k rezultatu poleg matične banke prispevale tudi strateške članice skupine na območju nekdanje Jugoslavije, ki so poslovale pozitivno.

Skupina je lani tudi zmanjšala bruto obseg slabih posojil za 27,8 odstotka oz. 1,9 milijarde evrov. Delež slabih posojil pa se je v letu 2015 znižal s 25,1 odstotka na 19,3 odstotka. Pri pozivinih rezultatih so bili, tako navajajo v skupini, ključni tako znižanje stroškov poslovanja, kot tudi povečanje obsega posojil gospodarstvu in fizičnim odebam.

Nadzorniki tudi o kadrovskih zadevah
Nadzorniki so obravnavali tudi imenovanje člana uprava Istrabenza Mateja Narata, ki je s položaja že odstopil. Obravnavali so tudi gradivo o oceni primernosti članov nadzornega sveta NLB-ja. Nadzorniki sicer podrobnosti o obravnavanih gradivih niso razkrili.

Nedavno imenovanje novih nadzornikov v NLB-ju je v javnosti precej odmevalo, saj sta imeli nominacijski komisiji SDH-ja in NLB-ja nasprotni mnenji o ustreznosti kandidatov. Zadnjo besedo bo imela Banka Slovenije. Novi člani vodstva NLB-ja so bili namreč kot nekdanji dolgoletni sodelavci banke deležni očitkov, da se z njimi vračajo stari načini poslovanja.

NLB z 90 milijonov evrov dobička