ECB je v bančni sistem plasirala skoraj 500 milijard evrov. Foto: EPA
ECB je v bančni sistem plasirala skoraj 500 milijard evrov. Foto: EPA

V NLB-ju pravijo, da so pridobljena sredstva namenjena vzdrževanju naložbenega portfelja banke in za poplačilo posojil, ki banki na mednarodnih finančnih trgih zapadejo v letu 2012.

"Glede na pričakovanja zahtevnih razmer financiranja tudi v prihodnje, je verjetnost, da se bomo udeležili tudi naslednje dolgoročne operacije refinanciranja pri ECB-ju (Evropska centralna banka), precejšnja," so povedali v banki.

V NLB-ju pričakujejo, da bo ECB tudi v prihodnje vzdrževal stabilnost evropskega finančnega sistema s podobnimi nekonvencionalnimi ukrepi monetarne politike. Po mnenju banke bi bila pri tem še učinkovitejša, če bi bankam bolj pogledala skozi prste pri ocenjevanju kakovosti premoženja.
Tudi NKBM in Gorenjska banka do evropskega denarja
Da so sodelovali na dražbi, so potrdili tudi v NKBM-u, denar pa bodo porabili predvsem za uravnavanje likvidnosti banke. Višine posojila niso navedli, o morebitnem sodelovanju na bodočih dražbah pa se bodo odločili glede na razmere v prihodnosti.
V Gorenjski banki so pojasnili, da je banka na sredni dražbi "pridobila sredstva, za katera se je potegovala". Višine posojila tudi oni niso razkrili, so pa zagotovili, da bodo sredstva uporabljena skladno s potrjenim načrtom likvidnosti za leto 2012.
"Avkcijo banka podpira, o sodelovanju na avkciji z nakazilom sredstev 1. marca 2012 pa se bomo odločali v naslednjem letu," so še pojasnili. Na avkciji je po poročanju časnika Finance od slovenskih bank sodelovali vsaj še Abanka. ECB je v sredo 523 bankam potrdil posojila v vrednosti 489 milijard evrov, kar je največja denarna injekcija ECB-ja v bančni sistem v 13 letih obstoja evra.