NLB zatrjuje, da posojila niso preslabo zavarovana in da je slabih posojil manj. Foto: MMC RTV SLO
NLB zatrjuje, da posojila niso preslabo zavarovana in da je slabih posojil manj. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Pri izpostavljenosti banke do podjetja je treba upoštevati tudi garancije, ne le zavarovanj, poudarja NLB. Foto: MMC RTV SLO
Krediti: Kdo pije in kdo (ne) plača?
Koliko slabih posojil imajo banke?
Politika in slaba posojila: Izmikanje odgovornosti

Po poročanju medijev naj bi imel NLB največ slabih posojil, povezanih z SCT-jem, Zvonom 1 Holdingom, Primorjem, T2 in Vegradom, znesek pa naj bi znašal 2,09 milijarde evrov.

V NLB-ju pojasnjujejo, da ima mnogo, predvsem gradbenih podjetij tudi velik del še neizkoriščenih garancij za dobro izvedbo dela in odpravo napak. Izpostavljenost banke do posameznega podjetja/komitenta predstavlja tako ne le kreditni del, za katerega so praviloma dana zavarovanja, ampak tudi garancije.

NLB: Ocene o izpostavljenosti so pogosto (pre)hitre
"Primerjanje celotnega obsega izpostavljenosti z obsegom zavarovanj za dane kredite in sklepanje, da so krediti zelo slabo zavarovani, torej ne vzdrži," pojasnjujejo v banki. V banki je vrednost zavarovanj pri slabih kreditih praviloma ocenjena po likvidacijski vrednosti, za katere se pri nepremičninah uporabljajo diskonti do 70 odstotkov na ocenjeno tržno vrednost. Dodajajo, da zaradi takšnega konservativnega pristopa prihaja do prehitre ocene, da so krediti preslabo zavarovani. Spremembe zavarovanj se izvajajo redno tudi v času trajanja posojil, kar v zdajšnjih okoliščinah pogosto pomeni, da je bila vrednost zavarovanj v času odobritve kredita praviloma višja.

Da v zvezi s slabimi terjatvami prihaja do napačnih interpretacij, so potrdili tudi v Banki Slovenije, kjer so zapisali, da mediji slabe terjatve napačno enalijo z dodatno izgubo banke in ustvarjajo napačen vtis o stanji v bančnem sistemu. Znova so poudarili, da je večina slabih terjatev pokrita z rezervacijami in zavarovanjem. Stopnja pokritja slabih terjatev z rezervacijami znaša 39 odstotkov, ob upoštevanju drugih rezervacij pa 57 odstotkov, so dodali. Dejanska končna izguba bank je tako odvisna od uspešnosti vnovčenja zavarovanj in nadaljnih vrednosti zavarovanj.

Zagotavljajo tudi, da pred odobritvijo posojila preverjajo, ali je družba, ki za posojilo zaprosi, sposobna vračati sredstva s prihodki iz svoje osnovne dejavnosti, in da zavarovanje v takšnih primerih niti ni potrebno. "V nekaterih primerih služi kot sekundarni vir poplačila v primeru težav pri poravnavanju obveznosti," so dejali.

NLB zato trdi (uporablja podatke iz letnega poročila za leto 2011), da ima za okoli 1,9 milijarde evrov slabih posojil, na kar je oblikoval okoli 1,2 milijardi rezervacij. Slabih posojil naj bi bilo tako 18 odstotkov.

Katera posojila so slaba?
Med slaba posojila spadajo tista posojila, pri katerih komitenti s plačilom obroka zamujajo več kot 90 dni in posojila, ki so klasificirana kot boniteta D in E. Nekatera od teh se kljub temu odplačujejo, koliko bo vrnjenih, pa bo odvisno od splošnih gospodarskih pogojev in postopkov prestrukturiranja podjetij in tudi izterjav.

Kdo dolguje največ
Po poročanju medijev naj bi NLB-ju največ dolgoval SCT (187 milijonov evrov ob zavarovanju 39 milijonov evrov), Zvon 1 Holding (115 milijonov evrov ob zavarovanju 35 milijonov evrov) in Primorje (100 milijonov evrov ob zavarovanju 52 milijonov evrov). NLB podatkov o svojih strankah ne razkriva.

Krediti: Kdo pije in kdo (ne) plača?
Koliko slabih posojil imajo banke?
Politika in slaba posojila: Izmikanje odgovornosti