Zaposleni v NLB-ju naj bi bili nad nagrado ogorčeni. Foto: BoBo
Zaposleni v NLB-ju naj bi bili nad nagrado ogorčeni. Foto: BoBo

Na NLB-ju vsak mesec odkrijejo nekaj deset nepravilnosti. Podali so že več kazenskih ovadb, nekaj zaposlenih so zaradi hudih kršitev odpustili. Zdaj so šli še korak dlje.

"Nagrado lahko dobi tisti, ki je dal takšno informacijo, ki je pomagala preprečiti večjo materialno škodo. In ta nagrada pride na koncu procesa, ko je jasno, da je ta informacija pomagala preprečiti večje oškodovanje," je pojasnil Rok Praprotnik, direktor centra za skladnost poslovanja na NLB-ju.

Nagrajevanje žvižgačev je mednarodna praksa, je dejal Praprotnik, podobno plačujejo na primer tudi v ameriškem FBI-ju. "Ni nobene razlike, državna podjetja bi po tej logiki lahko dopuščala škodo, medtem ko zasebna ne. Mislim, da mora biti ravno nasprotno. Državna podjetja so še bolj odgovorna, da varujejo premoženje, da ne pride do oškodovanja," je prepričan.
Zaposleni naj bi bili ogorčeni
Dolgoletni bančnik France Arhar se s tem ne strinja. Taka praksa je v bančništvu neznana, pravi. Vsak mora po zakonu prijaviti nezakonita dejanja, in to brez nagrade. Na nogah so tudi sindikati, ki trdijo, da so o nagrajevanju uslužbencev izvedeli iz medijev, zaposleni pa jim sporočajo, da so nad ravnanjem uprave ogorčeni.

"Kolikor je meni znano, so vsi zaposleni, tudi sindikati, ob sprejetju katerega koli notranjega akta ustrezno obveščeni. Ta akt je bil sprejet že junija," je še dodal Praprotnik. Posebnega sklada za nagrade NLB še nima, prav tako še nihče ni prejel nagrade.

Vsi bančniki ne podpirajo nagrade za žvižgače
Vsi bančniki ne podpirajo nagrade za žvižgače