Tirole bo prejel 800.000 evrov. Foto: EPA
Tirole bo prejel 800.000 evrov. Foto: EPA

"Pomemben prispevek v obliki teoretičnih raziskav je dodal na številnih področjih, še posebej pa je razjasnil, kako razumeti in regulirati industrije s peščico močnih podjetij," je o enem najvplivnejših ekonomistov našega časa v sporočilu za javnost zapisala Kraljeva švedska akademija.

Med drugim je Tirole z analizo podjetij, ki imajo velik vpliv na določen trg, oblikoval enotno teorijo, ki pomembno prispeva k odgovoru na vprašanje, kako bi morale vlade upravljati monopole in kako ravnati v primeru združitev oziroma kartelov.

Nagrajeni ekonomist je med drugim opozoril na nekatera zmotna dosedanja prepričanja o najučinkovitejših načinih za spopad z monopoli in zagotavljanje konkurence. Med drugim je opozoril, da bi morali regulacijo oziroma politiko pozorno prilagoditi specifičnim razmeram v vsaki industriji.

V seriji člankov in knjig je predstavil splošen okvir za zasnovo takih politik, ki ga je tudi apliciral na številne industrije - od telekomunikacij do bančništva. Na podlagi njegovega dela lahko vlade bolje spodbujajo močna podjetja v smeri krepitve konkurenčnosti, hkrati pa jim preprečijo škodovanje konkurentom in strankam, še navaja sporočilo za javnost.

"Vrinjenec" med Nobelovimi nagradami
Nobelova nagrada za ekonomijo tehnično gledano ni "prava" Nobelova nagrada, saj drugače od preostalih petih - za medicino, fiziko, kemijo, književnost in mir - ni bila del izvirnega sklopa nagrad. Drugače od omenjenih petih, ki jih je v oporoki omenil Alfred Nobel, so namreč nagrado za ekonomijo začeli podeljevati šele leta 1969 na pobudo švedske centralne banke.

Vse Nobelove nagrade bodo slavnostno podelili 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Tako kot druge je tudi Nobelova nagrada za ekonomijo vredna osem milijonov kron (870.000 evrov).

Lani so bili nagrajenci trije - Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen in Robert J. Shiller. Priznanje so si prislužili z empirično analizo cen premoženja, ki je bila koristna predvsem pri analizi finančnih trgov. Nobelova nagrada za ekonomijo gre najpogosteje v roke ameriških ekonomistov. Doslej jo je osvojila le ena ženska.