Delavci Nafte Petrochema nadaljujejo stavko. Foto: MMC RTV SLO/Bojan Peček
Delavci Nafte Petrochema nadaljujejo stavko. Foto: MMC RTV SLO/Bojan Peček


V odvetniški pisarni Bojana Grubarja v Mariboru bi se morali sestati, tako so vsaj napovedali, vodja stavkovnega odbora Nafte Petrochema Ladislav Šabjan, predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE) Branko Sevčnikar in direktor družbe Robert Serec.

A Sevčnikar je potrdil, da srečanja ni bilo. "V sporazumu je več stvari, ki niso sprejemljive ne za eno ne za drugo stran, na ravni pravnih svetovalcev pa zdaj usklajujemo zadeve, ki so sporne. Pri nekaterih smo se zmenili, pri nekaterih ne," je povedal.

Vodstvo Nafte Petrochema je namreč pripravilo sporazum, ki za delavce ni bil sprejemljiv, ti pa so dali pripombe, ki niso bile sprejemljive za vodstvo, zdaj pa to usklajujejo pravniki.

Ne najdejo skupnega jezika
Med drugim naj bi bil sporen člen, v katerem naj bi se vodstvo zavezalo, da si bo do konca letošnjega leta, dokler bi tudi trajal sporazum, prizadevalo stabilizirati poslovanje družbe z zagotovitvijo svežega milijona evrov in pol.

Delavci so zahtevali datum zagona proizvodnje ter ime podjetja, ki naj bi dokapitaliziralo Petrochem in s katerim se pogaja vodstvo, pa tudi odškodninsko odgovornost direktorjev Nafte in Nafte Petrochema, Dušana Stoparja in Roberta Serca, če zaradi njunega slabega upravljanja denarja za dokapitalizacijo ne bo. Vodstvo medtem vztraja pri pravici, da morebitnega vlagatelja ne razkrije, nejasnosti pa naj bi bile tudi pri tem, kaj morajo delavci dobiti v vsakem primeru, ter položaj zaposlenih, ki bi odšli na čakanje.

Delavci so tudi zahtevali junijsko plačo ob podpisu sporazuma, niso se strinjali, da odidejo na čakanje brez zagotovil, kaj se bo dogajalo v prihodnje, strinjali so se, da bi jim plače do konca leta znižali za 15 odstotkov, vendar zahtevali, da bi jim razliko ob uspešni rešitvi podjetja do konca prihodnjega leta vrnili, zahtevali pa so tudi znižanje plače za vodilne v Nafti in Nafti Petrochemu. Vodstvo jim je na to odgovorilo, da lahko dobijo junijsko in julijsko plačo do konca avgusta.