Koliko bo treba še dajati za Teš 6? Foto: BoBo
Koliko bo treba še dajati za Teš 6? Foto: BoBo

Čeprav so po zakonu o javnem naročanju iz leta 2007 zavezanci za javna naročila tudi državna elektrogospodarska podjetja, šoštanjska termoelektrarna dobaviteljev in izvajalcev za Teš 6 ni izbirala prek javnih naročil. Njeno uvrstitev na seznam zavezancev naj bi preprečila nekdanja ministra Andrej Vizjak (SDS) in Franc Križanič (SD).
Teš bi lahko dobil status izjeme le, če bi naša država za to zaprosila evropsko komisijo, a tega ni storila. Ribarjenja v kalnem je bilo konec šele lani, ko je finančno ministrstvo Teš uvrstilo na seznam naročnikov za javna naročila. Medtem je bila škoda že storjena, vrednost naložbe v šesti blok se je podvojila, denar je odtekel v neznano.

Zatajil ves nadzor
"Zagotovo ni bilo v interesu vodstva, da se projekt oddaja po sistemu javnega naročanja, zato vsa izmikanja. In tu je šlo za podporo pristojnih ministrov," je povedala ministrica za gospodarstvo v vladi Boruta Pahorja, Darja Radić.

Po oceni Radičeve so pri projektu Teš 6 zatajile vse nadzorne institucije, vključno s politiki, ki so podlegli energetskim lobijem, ključna politična napaka pa je bila sprejetje 440 milijonov evrov težkega državnega poroštva.

"Mislim, da bo prišlo do unovčenja tega poroštva. Banka bo svoje zahtevala, projekt ni donosen, HSE je v finančnih težavah. Kdo bo ta dolg plačal?" se je vprašala Radićeva.

Tveganje za unovčenje državnega poroštva za Teš 6 in s tem posredno zadolževanje države preverja tudi Računsko sodišče. V kakšni fazi je revizija projekta, ne želijo povedati. Glavni igralci elektroenergetike pa medtem že snujejo nov prispevek za Teš, ki bi ga radi naprtili na pleča vseh porabnikov električne energije.

Teš – Patria Pahorjevega mandata
Teš – Patria Pahorjevega mandata