Nekaterim bi nov izračun močno dvignil obračunani KD. Foto: EPA
Nekaterim bi nov izračun močno dvignil obračunani KD. Foto: EPA



Prvi izračuni KD-ja kažejo nekatera nenormalna povišanja, najbolj izstopa gorski travnik v Solčavi z več kot 20-kratnim povečanjem.

Tako drastična povečanja so med kmeti vzbudila veliko nezadovoljstva. Kmetijsko-gozdarska zbornica je na ministrstvo za finance že poslala skupen predlog, ki vključuje pripombe sindikata kmetov, predstavnikov lastnikov gozdov, vinogradnikov, čebelarjev, oljkarjev, agrarnih skupnosti in podeželske mladine. Menijo, da bi njihovi predlogi bolje odražali dohodkovno stanje v kmetijstvu in katastrski dohodek (KD) zviševali bolj postopno do leta 2020.

KD za gozdove je sicer nekoliko podcenjen, a povišanje v povprečju za petkrat, v posameznih primerih pa celo za 10- ali večkratnik, je nezaslišano, pravi Janez Beja, podpredsednik Zveze lastnikov gozdov. "Zakaj vlada teži k dvigu KD-ja, če sama vidi, kakšne težave imamo v gozdarstvu zaradi žleda, podlubnikov in neprodanega lesa ter nizke cene lesnih asortimentov," je opozoril.

Imajo še kar nekaj zahtev
Sedanji KD je zgodovinsko najnižji, toda predlog ministrstva za finance ne odraža dejanskega dohodkovnega stanja v kmetijstvu, je kritičen Branko Ravnik, direktor Kmetijsko-gozdarske zbornice, ki je na ministrstvo za finance v roku posredovala natančno razdelan predlog skupnih pripomb predstavnikov različnih organizacij kmetov.

"Pomembno, kar se je izkazalo, je, da je potrebno v osnovno kmetijsko dejavnost vključiti tudi pridelavo vina in oljčnega olja. Pomembno vprašanje je tudi višina stroškov v gozdrastvui in čebelarstvu, kjer smo usklajeni, in tu je potrebno povečanjeje. Pomembno je tudi vprašanje prehodnega obdobja uveljavljanja novega KD-ja ter njegova višina za njive in travnike. In v tem delu imamo še kar nekaj popravkov oz. zahtev," je pojasnil.

Časa za usklajevanje je malo, predlog novele zakona o ugotavljanju KD-ja naj bi vlada predvidoma obravnavala že prihodnji teden, sprejeti pa jo je potrebno do 30. junija.