Novembra je bila v primerjavi z oktobrom nižja vrednost gradbenih del na stavbah (za 6,5 odstotka), a precej višja, ko gre za dela na gradbenih inženirskih objektih (za 35,7 odstotka). Foto: MMC RTV SLO
Novembra je bila v primerjavi z oktobrom nižja vrednost gradbenih del na stavbah (za 6,5 odstotka), a precej višja, ko gre za dela na gradbenih inženirskih objektih (za 35,7 odstotka). Foto: MMC RTV SLO

Vrednost gradbenih del na stavbah je bila novembra lani v primerjavi z oktobrom nižja za 6,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa višja za 35,7 odstotka. Letna primerjava kaže, da je bila vrednost gradbenih del na stavbah novembra nižja za 30,9 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa višja za 1,2 odstotka, kažejo podatki statističnega urada.

Na Sursu so podatke iz novembra primerjali še s povprečjem za leto 2005 in ugotovili, da je bila predzadnji mesec leta 2011 vrednost gradbenih del nižja za 21,1 odstotka, pri čemer je bila vrednost gradbenih del na stavbah nižja za 52,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa višja za 0,2 odstotka.

Višja tudi vrednost industrijske proizvodnje, a le za odtenek
Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji se je oktobra lani glede na november zvišala za 1,2 odstotka, glede na november leta 2010 pa je bila višja za odstotek, še ugotavljajo na Sursu in dodajajo, da je bila v prvih enajstih mesecih industrijska proizvodnja v primerjavi z enakim obdobjem leto prej višja za 3,7 odstotka.

Vrednost proizvodnje industrijskih proizvodov je bila novembra v mesečni primerjavi za dva odstotka višja v rudarstvu, za 3,5 odstotka v oskrbi z električno energijo, plinom in paro ter za pol odstotka v predelovalnih dejavnostih. V letni primerjavi je bila industrijska proizvodnja višja le v oskrbi z električno energijo, plinom in paro (+12 odstotkov), medtem ko je bila v rudarstvu nižja za 1,5 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa za 0,2 odstotka.

V prvih enajstih mesecih lani se je industrijska proizvodnja v oskrbi z električno energijo, plinom in paro povečala za šest odstotkov, v predelovalnih dejavnostih pa za 3,7 odstotka. V rudarstvu je bila medtem industrijska proizvodnja nižja za 7,4 odstotka.