Vesenjak se je vseeno odločil za odstop, kljub temu, da se čuti kredibilnega za delovanje na področju, s katerim se ukvarja. Foto: BoBo
Vesenjak se je vseeno odločil za odstop, kljub temu, da se čuti kredibilnega za delovanje na področju, s katerim se ukvarja. Foto: BoBo
Ministrstvo za gospodarstvo
Podjetje Hosting novega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Petra Vesenjaka je končalo na DUTB-ju z več kot petmilijonskim dolgom, njegovo hčerinsko podjetje pa je šlo v stečaj, v katerem so vsi upniki ostali nepoplačani. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Petra Vesenjaka je vlada pretekli teden na redni seji imenovala za državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu. Po navedbah več medijev pa je ob njegovi predstavitvi zamolčala, da je njegovo podjetje Hosting zdaj na slabi banki z več kot petmilijonskim dolgom, njegovo hčerinsko podjetje pa je šlo v stečaj, v katerem so vsi upniki ostali nepoplačani, tudi delavci.

Banka NKBM je tako na Družbo za upravljanje terjatev (DUTB) prenesla 4,8 milijona evrov terjatev do Hostinga, NLB pa za dobrega pol milijona evrov. Hosting je trenutno v poenostavljeni prisilni poravnavi, navadnim upnikom pa dolguje 8,5 milijona evrov. Poleg DUTB-ja je največja navadna upnica SID banka, ki ji podjetje dolguje 3,3 milijona evrov. Na seznamu navadnih upnikov Hostinga je visoko tudi finančna uprava, ki je v poenostavljeni prisilni poravnavi prijavila 57.400 evrov terjatev.

Vesenjak bi se lahko po poročanju Dnevnika zaradi dolgov svojega podjetja znašel v konfliktu interesov, saj gospodarsko ministrstvo po zakonu vladi predlaga enega izmed neizvršnih direktorjev DUTB-ja, pa tudi enega člana v nadzorni svet banke SID. DUTB ima sicer na hiši v Markovcih, kjer uradno prebiva Vesenjak, od lani vpisanih za 2,7 milijona evrov hipotek.

Stečaj hčerinskega podjetja
Hčerinska družba Hostinga, podjetje Hosting svetovanje, pa je končala v stečaju. Skupina Hosting ima sicer v lasti še dve družbi, to sta Hosting vzhod&zahod svetovanje in Ptujske vedute. Od preteklega tedna ima blokiran račun tudi družba Ptujske vedute, ki je leto 2013 končala z 22.000 evrov izgube, družba Hosting vzhod&zahod svetovanje, ki je v zadnjih letih prejela 72.000 evrov javnega denarja in ima že več kot 1.000 dni blokiran račun, pa finančni upravi dolguje znesek, nižji od 10.000 evrov.

Vesenjak ob tem meni, da razmere v njegovem podjetju na njegov ugled in kredibilnost ne vplivajo. "Čutim se kredibilnega za delovanje na področju, s katerim se ukvarjam," je povedal za Finance. Odločitev, da sprejme položaj državnega sekretarja, zanj ni bila lahka, vendar je ocenil, da je načrt finančnega prestrukturiranja Hostinga pripeljan do take faze, da bo lahko začel predajati posle.

Vesenjak ministru pojasnil svoj položaj
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je sporočil, da mu je Vesenjak pojasnil položaj, v katerem se je znašlo njegovo podjetje, in razloge za to, in sicer, da je podjetje prezadolženo zaradi ključnih tržnih sprememb in sesutja finančnih trgov, ki so drastično spremenili pogoje razvoja naložbenih projektov v obdobju 2008-2010. Stanje podjetja po Počivalškovih besedah tako ni posledica privatiziranja nekdanjega družbenega oz. državnega premoženja.

Vesenjak moral oditi, še preden je ogrel stol
Vesenjak moral oditi, še preden je ogrel stol