Novi direktor NLB-ja je pričakovano Janko Medja. Foto: BoBo
Novi direktor NLB-ja je pričakovano Janko Medja. Foto: BoBo

Na čelu banke bo zamenjal Boža Jašoviča, ki je zaradi nesoglasij z državo kot največjim lastnikom glede prodaje Mercatorja s položaja odstopil že decembra lani. Janko Medja bo tako pet let vodil upravo banke, pri čemer bo funkcijo zasedel predvidoma 1. oktobra.

Ob imenovanju Medje na mesto predsednika uprave je namestnik predsednika nadzornega sveta Stephan Wilcke dejal, da je Medja izjemen bančni strokovnjak in kot tak zelo kvalificiran za težavno nalogo, ki jo bo opravljal. Ob tem je Wilcke dodal, da nadzorni svet Medji popolnoma zaupa, kar navsezadnje potrjuje tudi to, da ga je nadzorni svet potrdil soglasno.

Najprej želi povrniti ugled banki
Medja je ob imenovanju dejal, da sta njegovi največji želji povrnitev ugleda in zaupanja v banko. Ob tem je dejal, da bo prva naloga nove uprave pripraviti banko do tega, da se začne ukvarjati s strankami in posli, saj se mora banka zavedati "da je poslovanje s strankami razlog za njen obstoj".

Nova uprava pa bo morala zavihati rokave tudi pri prestrukturiranju banke v smislu čiščenja bilanc ter prenove upravljanja. Še ena strateška prioriteta pa je skrb za kapitalsko ustreznost banke, pri čemer Medja računa na sodelovanje z lastniki.

Zadovoljni tudi na ministrstvu
Z imenovanjem Janka Medje na mesto predsednika uprave so zadovoljni tudi na ministrstvu za finance, saj mislijo, da gre za izjemno pozitiven signal tako za domačo kot za tujo finančno javnost.

Ob tem pa na pričakujejo tudi, da bo nova uprava izkazala podporo vladnim dejavnostim za umik države iz NLB-ja. Vlada je namreč že napovedala, da bo po sanaciji slabih terjatev prodala več kot polovico svojega 59-odstotnega lastniškega deleža.

Mladi manager lanskega leta
Janko Medja je sicer od julija opravljal funkcijo predsednika nadzornega sveta NLB-ja, predtem pa je bil štiri leta član uprave Unicredit banke. Na Unicredit banki je Medja preživel večino svoje bančniške kariere, saj je bil med letoma 2004 in 2008 direktor divizije korporativnega bančništva.

Sicer je štiridesetletni Medja prejel tudi več nagrad. Leta 2011 mu je združenje Manager podelilo priznanje mladi manager leta. Predtem je dobil tudi priznanje Banke Slovenije za svoje diplomsko delo "Kakovost v bančništvu", s katerim je končal študij na ljubljanski ekonomski fakulteti. Leta 2005 je z odliko magistriral na Poslovni šoli Bled.

G. C., L. L.