Proizvajalci pijač napovedujejo, da bi uvedba davka na sladke pijače pomenila tudi odpuščanja ali celo stečaje. Foto: BoBo
Proizvajalci pijač napovedujejo, da bi uvedba davka na sladke pijače pomenila tudi odpuščanja ali celo stečaje. Foto: BoBo
Mitja Gaspari
Uvajati davek zaradi petih milijonov je skregano z zdravo pametjo, meni nekdanji finančni minister Mitja Gaspari. Foto: BoBo

Po poročanju novinarke Radia Slovenija Zdenke Bakalar so vse pogostejša svarila pred prepogostimi davčnimi spremembami, še bolj pa pred takšnimi, ki so usmerjene samo zoper določeno panogo ali skupino, kot je napovedana trošarina na sladke pijače.

Uvajati davek zaradi petih milijonov je skregano z zdravo pametjo, meni nekdanji finančni minister Mitja Gaspari. "To so klasične neumnosti, modne poteze, ki morda nekaj pomenijo nekemu politiku, narodnemu gospodarstvu pa nič. Preprosto nepotrebno je vznemirjati ljudi za pet, deset milijonov," je za Radio Slovenija povedal Gaspari, ki meni, da je napočil čas za analizo vseh davščin, ki so bile uvedene v preteklih letih.

"Preveč je bilo enkratnih nedomišljenih posegov v zadnjih petih letih. Odpočiti bi se morali od stalnih intervencij v davčni sistem in narediti bi morali solidno analizo strukture davkov," še dodaja.

Po njegovem mnenju pa je zagotovo še prostor za premišljeno in postopno uvedbo davka na nepremičnine, učinke pa bi bilo pametno uporabiti za ustrezne popravke dohodnine.

"Začel bi pri tistem, kar je zdaj nadomestilo za stavbna zemljišča in bi ga skozi leta, glede na gospodarski ciklus, postopoma dvignil. Vsi učinki tega dviga pa bi morali biti namenjeni zmanjševanju obremenitev dela," ugotavlja Gaspari.

S tem se strinja tudi profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani Maks Tajnikar, ki meni, da bi se morali izogibati diskriminatornim davkom. Ob tem opozarja tudi na nizke stopnje obdavčitve dobička ob hkrati visokih olajšavah. "Ne strinjam se s tistimi, ki menijo, da so nizki davki pospeševalci investicij. To so davki na tisti denar, če povem po domače, ki ga lastnik nese domov svoji ženi in ga ne investira," je za Radio Slovenija povedal Tajnikar.

Veliko nasprotovanje davku na sladke pijače
Vlada predloga zakona o davku na sladke pijače še ni oblikovala. Kot poglavitni razlog za uvedbo davka na sladke pijače se omenja, da bi z njim omejili čezmerno uživanje sladkih pijač pri otrocih in mladostnikih, iz naslova davka pa bi se v državni proračun steklo osem milijonov evrov.

Davku po poročanju STA-ja nasprotujejo tudi gostinci v okviru obrtno-podjetniške zbornice. Napovedane trošarine na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah po njihovi oceni ne bodo imele zdravstvenih učinkov na prebivalce, bodo pa dodatno obremenile gostince in proizvajalce pijač. Z napovedjo kmetijskega ministra Dejana Židana, da so v osnutku zakona o davku na sladke pijače izvzeti sokovi, nektarji in še nekateri izdelki, so le deloma zadovoljni.

Direktor Dane z Mirne Marko Hren je na petkovi novinarski konferenci opozoril, da ob morebitni uvedbi posebne trošarine za sladke pijače pričakujejo dodatni strošek v znesku 680.000 evrov. Če bi na račun trošarine povečali cene izdelkov, računajo, da bi prodaja padla za približno 15 odstotkov, v nasprotnem primeru pa je po njegovih napovedih pričakovati izgubo, ukinitev določenih programov in odpuščanja.